Γ. Τσιρώνης αιχμές που τα σκουπίδια της Τρίπολης δεν ήρθαν στη Φυλή.

Ζυγίζει τον σχεδιασμό για τα σκουπίδια

tsironis_perivallon.jpg

Εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων προανήγγειλε ο Γ. Τσιρώνης | ΕUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ



  Την αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού για τα σκουπίδια, με βάση τις νέες κοινοτικές Οδηγίες και με έμφαση στην ανακύκλωση από τα νοικοκυριά, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κατά τη χθεσινή συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους. Οι νέες προδιαγραφές επεξεργασίας των οικιακών απορριμμάτων, που αναμένεται να τεθούν σε διαβούλευση τις προσεχείς εβδομάδες, θα στοχεύουν στη δραστική μείωση του όγκου που θα καταλήγει σε ταφή.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο καύσης, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιείται μόνον καθαρό βιοαποδομήσιμο υπόλειμμα. «Δεν υπάρχει καθαρή μέθοδος καύσης για σύμμικτα σκουπίδια», παραδέχτηκε ο Γ. Τσιρώνης και αποκάλυψε ότι εξετάζεται η θέσπιση κινήτρων για δημότες που κάνουν ανακύκλωση, πιθανότατα με τη μορφή μειωμένων δημοτικών τελών.
Εδωσε έμφαση στο ζύγισμα των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές. Με το ισχύον
σύστημα οι δήμοι δεν έχουν κίνητρο να μειώσουν τον όγκο τους γιατί πληρώνουν ανάλογα με τον πληθυσμό και όχι με τις ποσότητες που παραδίδουν στους φορείς συλλογής!
Στο μικροσκόπιο, όπως είπε, θα τεθούν και οι συμβάσεις διαχείρισης σε περιφερειακό επίπεδο, που βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ωρίμανσης. Επικαλέστηκε την ΣΔΙΤ Πελοποννήσου που προβλέπει ότι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν στον εργολάβο εγγυημένη ποσότητα σκουπιδιών που θα φτάνει τους 150.000 τόνους τον χρόνο, σε βάθος 25ετίας!
«Η διάταξη αυτή αποκλείει την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και αποκάλυψε ότι σήμερα η ετήσια «παραγωγή» σκουπιδιών στην περιφέρεια ανέρχεται σε 200.000 τόνους. «Δεν μπορεί το 75% του όγκου να είναι για θάψιμο, αυτό δεν ισχύει πουθενά», παρατήρησε και ανέφερε ότι ήδη ο Δήμος Σπάρτης ενημέρωσε ότι δεν θα συμμετέχει στο περιφερειακό σύστημα αφού προωθεί τοπικό πρόγραμμα που στοχεύει σε μηδενική «παραγωγή» βιοαποδομήσιμων υπολειμμάτων. Ανάλογα σχέδια ετοιμάζουν και άλλοι δήμοι, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι τα πρόστιμα που έχει επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις χωματερές. Η εφάπαξ «καμπάνα» των 10 εκατ. ευρώ θα πληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γίνεται όμως προσπάθεια να κλείσουν ώς τον Ιούνιο όλοι οι παράνομοι σκουπιδότοποι, ώστε να μειωθεί ή και να μηδενιστεί το πρόστιμο των 14,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο. Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και να μετακυλιστούν τα οφειλόμενα σε δήμους και περιφέρειες που δεν θα προχωρήσουν σε κλείσιμο των παράνομων χωματερών τους.

Προσωρινή λύση

Χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν σε Πελοπόννησο, Ηλεία και σε κάποια νησιά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Τρίπολη, όπου έχουν ήδη συσσωρευτεί 3.000 τόνοι σκουπιδιών και αναμένεται να διπλασιαστούν τους επόμενους επτά μήνες. Τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας νόμιμου χώρου εναπόθεσης των σκουπιδιών. «Αναζητούμε προσωρινή λύση», είπε ο Γ. Τσιρώνης και άφησε αιχμές για τη Ρένα Δούρου που δεν δέχτηκε να χρησιμοποιηθεί η Φυλή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια