Ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φυλής, Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου για την διευθύντρια του 5ου Δ.Σ. Άνω Λιοσίων


Στις 5 Νοεμβρίου, μέρα των εκλογών για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων, την ώρα που συγκεντρωνόταν τα μέλη του Δ.Σ. για την πραγματοποίηση της μηνιαίας συνάντησης του Δ.Σ., συνάδελφοι και συναδέλφισσες από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων μας δήλωσαν πως υπήρχαν προβλήματα στο σχολείο που αφορούσαν τη διοίκηση και τη νέα διευθύντρια Ντίνα Σύρμα και μας δήλωσαν την πρόθεση τους να παραστούν στο Δ.Σ. Η Ντίνα Σύρμα, που είναι μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου, αντιμετώπισε το όλο θέμα με φωνές και εκνευρισμό. Τελικά η συνεδρίαση δεν ολοκληρώθηκε καθώς συνέβη κάτι σοβαρό στο
5ο Δημοτικό Σχολείο και η διευθύντρια και μέλος του Δ.Σ. θα έπρεπε να αποχωρίσει. Το επόμενο διάστημα γνωρίζαμε ότι τα προβλήματα συνεχίζονταν αλλά το Δ.Σ. δεν είχε κάποια επίσημη ενημέρωση.
Στις 6 Μαρτίου μας κοινοποιήθηκε αναφορά που έγινε στις 5 Μαρτίου στη διεύθυνση. Αφορούσε στη διευθύντρια του σχολείου και υπογράφονταν από 16 εκπαιδευτικούς του σχολείου. Η πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου συγκάλεσε έκτακτο Δ.Σ. στο οποίο καλέστηκαν και οι εκπαιδευτικοί του 5ο Δημοτικού Σχολείου προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους. Η διευθύντρια του σχολείου και μέλος του Δ.Σ. αρνήθηκε να συμμετέχει και να έχει οποιαδήποτε επαφή με το Δ.Σ.
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. παραβρέθηκαν εκπαιδευτικοί του σχολείου. Στη συνεδρίαση αυτή διαπιστώσαμε ότι τα προβλήματα συνεχίζονταν και μεγεθύνονταν όλο αυτό το διάστημα με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο σύλλογος διδασκόντων παρουσία του διευθυντή εκπαίδευσης και του συμβούλου.
Παράλληλα, διαπιστώσαμε μια σειρά από ενέργειες της διευθύντριας του 5ο Δημοτικού Σχολείου που:
  • Καταργούν το ρόλο του συλλόγου διδασκόντων
  • Υποτιμούν το έργο των δασκάλων και το ρόλο τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη λειτουργία του σχολείου
  • Δυναμιτίζουν τη συνεργασία και τη συλλογική αντιμετώπιση προβλημάτων
  • Δημιουργούν προβλήματα στη σχέση εκπαιδευτικών και γονιών
  • Δημιουργούν δυσλειτουργίες στο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο σχολείο είναι η έκφραση που αναφέρθηκε στο αγιασμό κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς «Για κάντε ησυχία – Δεν  σας  μιλάει μια δασκάλα  αλλά  η  Διευθύντρια  του  Σχολείου» ή άλλες εκφράσεις του τύπου «τώρα μιλάει η διευθύντρια», «δεν κάνουμε διάλογο, δεν έχεις το λόγο» που αναφέρονται στη διάρκεια συλλόγων διδασκόντων. Μάρτυρες αυτής της στάσης έγινε ολόκληρος ο σύλλογος της περιοχής κατά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Ο τρόπος που μίλησε η διευθύντρια στους εκπαιδευτικούς του σχολείου όταν έθεσαν θέμα σε σχέση με τη στάση της για την αξιολόγηση ήταν τόσο δεικτική και επιθετική που η γενική συνέλευση σχεδόν παμψηφεί την κατήγγειλε με ψηφοφορία που έγινε στη διάρκεια της διαδικασίας.
Το Δ.Σ. του συλλόγου θεωρεί απαράδεκτη και έξω από τη λογική ενός δημοκρατικού τρόπου λειτουργίας του σχολείου την παρεμπόδιση της λειτουργίας του συλλόγου διδασκόντων και την προσπάθεια φίμωσης εκπαιδευτικών του σχολείου. Κανένας διευθυντής ή διευθύντρια δεν έχει το δικαίωμα να παίρνει μόνος/η του αποφάσεις, να απαγορεύει το διάλογο, να παρέχει ελλιπή ή επιλεκτική ενημέρωση στο σύλλογο διδασκόντων. Ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία ανήκουν σε άλλες σκοτεινές περιόδους της εκπαίδευσης και της ιστορίας μας. Όσοι προσπαθούν να τα επαναφέρουν μας έχουν βρει και θα συνεχίζουν να μας βρίσκουν απέναντι.
Το Δ.Σ. του συλλόγου δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στους εκπαιδευτικούς του 5ο Δημοτικού Σχολείου. Θα σταθεί στο πλευρό τους ενάντια σε κάθε λογής αυταρχικές συμπεριφορές της εν λόγω διευθύντριας. Δε θα ανεχθούμε να υπάρχουν μέλη του συλλόγου μας που λειτουργούν με τέτοιες λογικές και που είναι σε πλήρη διάσταση με όσα καλούμε να μεταδώσουμε και να διδάξουμε στα παιδιά μας: τις αρχές της συλλογικότητας, της συνεργασίας, του σεβασμού της άλλης άποψης.
Παράλληλα, καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς της περιοχής να σταθούν στο πλευρό των συναδέλφων και αυταδελφισσών του 5οΔημοτικού Σχολείου και να δηλώσουν έμπρακτα τη συμπαράσταση τους όταν και όπως αυτή χρειαστεί. Ενωμένοι να αντιπαλέψουμε οποιαδήποτε ενέργεια που καταπατά κεκτημένα δικαιώματα και καθιστά το διευθυντή «Άρχων» των σχολειών μας. Την τελευταία περίοδο των μνημονίων, με την αλλαγή του πειθαρχικού δίκαιου για το δημόσιο και το κλίμα τρομοκράτησης που προσπάθησαν να επιβάλλουν, τα κρούσματα αυθαιρεσίας εκ μέρους της διοίκησης αλλά και διευθυντών σχολικών μονάδων έχουν πολλαπλασιαστεί. Η αλληλεγγύη μεταξύ μας και η αντιπαράθεση με τέτοιες λογικές μπορούν να μας οδηγήσουν στην ανατροπή πολιτικών, νόμων αλλά και μεθοδεύσεων για ένα σχολείο που θα επικρατεί η τρομοκρατία και η υποταγή.
Τέλος, καλούμε τη διοίκηση να πάρει σαφή θέση που δε θα ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους των διευθυντών/ντριων και να προβεί σε εκείνες τις ενέργειες που άμεσα και αποτελεσματικά θα επαναφέρουν το δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του σχολείου και την ουσιαστική λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων. Οποιαδήποτε άλλη στάση θα σημαίνει αποδοχή και επιβράβευση αυταρχικών και αντιδημοκρατικών συμπεριφορών.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και έχει ανάλογα κοινοποιήσει στους αρμόδιους και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού σχολείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή