ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ


Από την Παρασκευή 13.03.2015 έληξε η λειτουργία του Κοινωνικού Λαχανόκηπου του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Δήμου Φυλής. Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα των Κοινωνικών Λαχανόκηπων χρηματοδοτούνται στα πλαίσια του προγράμματος « Δομές Άμεσης αντιμετώπισης φτώχειας» από το ΕΣΠΑ με διάρκεια μέχρι το 2020. Η πρώτη φάση του προγράμματος είναι πιλοτική και είχε καταληκτική ημερομηνία μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Η «Εργοερευνητική» στα πλαίσια του ανωτέρω προγράμματος είχε την διαχείριση του «Κοινωνικού Λαχανόκηπου» με έδρα τον Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού και του «Κοινωνικού Φαρμακείου» που είχε έδρα στον Δήμο Φυλής. Το πρόγραμμα διεκόπη μετά την άρνηση του Δήμου Φυλής για την ανανέωση του.

Στην διάρκεια της λειτουργίας του προγράμματος η «Ε» φρόντισε να πετύχει από την μια μεριά τους βασικούς στόχους του προγράμματος με όλες τις προεκτάσεις όπως η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η παροχή
συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις κοινωνικές λειτουργούς, η ψυχαγωγία των οφελουμένων του προγράμματος αλλά και η διασύνδεση με τους τοπικούς φορείς και συλλόγους. Ιδιαίτερα ο κοινωνικός λαχανόκηπος αποτέλεσε σημείο επισκέψεων μαθητών, μελών των Κ.Α.Π.Η. αλλά και άλλων φορέων.

Εκτός από τις καλλιέργειες στους ωφελούμενους που επιλέγονταν με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, με βάση τους πίνακες από το υπουρηείο, και έπαιρναν την παραγωγή τους για την σίτισή τους, ένα μέρος της παραγωγής πήγαινε στο κοινωνικό παντοπωλείο για την προμήθεια άλλων απόρων οικογενειών και στο συσσίτιο απόρων των δύο Δήμων ενώ σε αρκετές περιπτώσεις λαχανικά της παραγωγής του πήγαιναν και σε συσσίτια των εκκλησιών.
Πέραν των ανωτέρω προβλεπόμενων από το πρόγραμμα μια σειρά δραστηριοτήτων με στόχο την ενδυνάμωση και την κοινωνική συνοχή έλαβαν χώρα στον χώρο του Κοινωνικού Λαχανόκηπου όπως :
1.       Επισκέψεις μαθητών για αναψυχή αλλά και για να γνωρίσουν από κοντά τους τρόπους καλλιέργειας και μάλιστα δόθηκαν και σε όσα σχολεία το επιθυμούσαν σπόροι για καλλιέργειες στους χώρους των σχολείων για την εκπαίδευση των μαθητών.
2.       Επισκέψεις των Κ.ΑΠ.Η. του Δήμου για αναψυχή.

3.       Εκδηλώσεις για τους ωφελούμενους τις εορτές της πρωτομαγιάς και των απόκρεω  με εορταστικές εκδηλώσεις απευθυνόμενες ιδιαίτερα σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες στα πλαίσια της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, ώστε να μην αισθάνονται αποκομμένοι,  πιστοί στην βασική αρχή μας « κανείς συνάνθρωπός μας δεν πρέπει να είναι  μόνος».
4.       Ο Κοινωνικός Λαχανόκηπος επιδιώξαμε να είναι χώρος συνάντησης διαφόρων φορέων, εθελοντών, συλλόγων στα πλαίσια της ενδυνάμωσης ώστε οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που εξυπηρετούντο από την δομή να μην αισθάνονται αποκομμένοι από την κοινωνία στην οποία ζουν καθημερινά.
5.       Ο Κοινωνικός Λαχανόκηπος έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους και σύγχρονους Κοινωνικούς Λαχανόκηπους που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος άμεσης καταπολέμησης φτώχειας.

6.       Οι υπάλληλοι του Κοινωνικού Λαχανόκηπου του Δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού και Δήμου Φυλής είχαν κληθεί σε πολλές ημερίδες ως ομιλητές για να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους και σε άλλες παρόμοιες Δομές.
7.       Ο Κοινωνικός Λαχανόκηπος εκτός των ανωτέρω υπήρξε πόλος έλξης και για άτομα εκτός των ορίων του Δήμου. Έτσι τουλάχιστον τρείς μεταπτυχιακοί φοιτητές πέρασαν από τον λαχανόκηπο για να κάνουν διπλωματικές εργασίες στον χώρο μας.
8.       Η συμμετοχή και η βοήθεια πολλών φορέων με ανάλογη ευαισθησία στα θέματα φτώχειας αποτέλεσε την δύναμή μας και καθόρισε και την δυναμική του εγχειρήματός μας. Τόσο συλλογικά όσο και ατομικά πολλοί συμπολίτες μας συμμετείχαν ενεργά και βοήθησαν στην επιτυχία του κοινωνικού Λαχανόκηπου.



Με το τέλος του προγράμματος είμαστε υποχρεωμένοι να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους τους εθελοντές που μας βοήθησαν ώστε να πετύχουμε τον σκοπό μας αλλά και φορείς όπως η ένωση γονέων και κηδεμόνων, ο σύλλογος Ναξιωτών, ο σύλλογος φίλων του πάρκου, ο σύλλογος προσκόπων, τα σχολεία και τα ΚΑΠΗ κ.λ.π. που βρέθηκαν κατά καιρούς κοντά στους συνανθρώπους μας που κτυπήθηκαν από τις πολιτικές της πτώχευσης και εξαθλίωσης και μπορέσαμε σε ένα βαθμό να τους κρατήσουμε όρθιούς στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε μαζί τα δύο χρόνια που προηγήθηκαν. Τέλος οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Αγίων Αναργύρων –Καματερού για την παραχώρηση του χώρου του μέσα στον οποίο αναπτύξαμε την δραστηριότητα μας αυτή.
Το κόστος του προγράμματος Κοινωνικού Λαχανόκηπου και Κοινωνικού Φαρμακείου για τα δύο χρόνια λειτουργίας του κοστολογήθηκε από το υπουργείο και χρηματοδοτήθηκε με 40.000 €, συνυπολογιζομένων των λογισμικών, των υπολογιστών, των γεωργικών μηχανημάτων και των φυτωρίων, θερμοκηπίων, φαρμάκων κ.λ.π.
Το κοινωνικό φαρμακείο κλείνει με υπερεπάρκεια φαρμάκων ενώ έχει σημαντική προσφορά και συνεργασία με όλες τις αντίστοιχες δομές κοινωνικών φαρμακείων που λειτουργούν στο λεκανοπέδιο των Αθηνών.
Η «Εργοερευνητική» ξόδεψε στα πλαίσια του προγράμματος τα 26.000 € και είχε την προοπτική και την πρόβλεψη να συντήρηση με το υπόλοιπο των χρημάτων την δομή για άλλα 3 χρόνια χωρίς άλλη επιχορήγηση. Η απρόβλεπτη και μη αναμενόμενη διακοπή του προγράμματος μας αναγκάζει να επιστρέψουμε τις 14.000€ στο υπουργείο στερώντας τα από τους Δημότες μας που τα είχαν ανάγκη. Αισθανόμαστε υπερήφανοι που προσφέραμε ένα κατά την εκτίμηση μας σημαντικό έργο με ελάχιστο κόστος καταναλώνοντας μόνο το 65% του προβλεπόμενου προϋπολογισμού του έργου συγκρίνοντας το κόστος σε σχέση με την προσφορά. Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν για την επιτυχία του προγράμματος.
Βέβαια λυπούμαστε για το ότι το πρόγραμμα «Δομές άμεσης αντιμετώπισης φτώχειας» των Δήμων Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Δήμου Φυλής είναι το μοναδικό πρόγραμμα φτώχειας που δεν ανανεώθηκε στα πλαίσια όλων των αντίστοιχων Δομών.
Τέλος ενημερώνουμε ότι οι καλλιεργητές θα παραμείνουν στον χώρο του Λαχανόκηπου μέχρι την συγκομιδή των καλλιεργειών τους και μπορούν να μας ζητούν την συνδρομή μας σε ότι χρειαστούν είτε από την «Ε» είτε από τους απολυθέντες υπαλλήλους που θα βοηθούν σε εθελοντική βάση και με δική τους πρωτοβουλία σε ότι χρειαστούν μέχρι το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου



ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.  ΕΡΓΟΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ
πηγή:http://amkeergoerevnitiki.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Παραμύθια της χαλιμάς !! Τουλάχιστον για το Δήμο Φυλής; Γνωρίζετε πως υπήρχαν ελάχιστοι δημότες του Δήμου Φυλής που συμμετείχαν στο πρόγραμμα; Τρεις μέσα στα δύο χρόνια αν δε κάνω λάθος ! Οπότε ΤΙ έχασε ο Δήμος Φυλής και δε το ξέρουμε; Λένε πως ξόδεψαν λεφτά !! Γιατί, τα βάλανε από τη τσέπη τους; Ξέρετε καμμιά εταιρία ΜΚΟ που να βάζει από την τσέπη της; Χρηματοδότηση πήραν !! Έλεος δηλαδή, τα κοινοτικά χρήματα του ΕΣΠΑ τα εμφανίζουν και ως δικά τους !! Αν είναι έτσι και βάζουν από τη τσέπη τους να τους φωνάξουμε να μας δώσουν κάτι ! Όχι αγαπητοί μου...δεν έχουμε ανάγκη τις ΜΚΟ για να παίρνουν και να μασουλάνε τα χρήματα που απευθύνονται στους απόρους !! Βρείτε αλλού να τα κάνετε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή