Από συμμετοχή σε συνέδρια πάμε καλά.



Άραγε ακόμη δεν πέρασαν οι δεκαπέντε μέρες από  τον Οκτώβριο του 2014 που θα κάνατε εκείνο το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα σχετικό με τη χωματερή;;;;;;;;;;;;
   


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή του Δήμου Φυλής στο συνέδριο του σχεδίου ELAIN
του  ΠΕΣΥΔΑΠ

   

   Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη να αναλάβουμε δράση και να αντιστρέψουμε στην χώρα μας το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Μαυροειδάκος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, του Περιβαλλοντικού  Συνδέσμου  Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) μιλώντας στο 3ο Συνέδριο του σχεδίου ELAIN, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από τις 6 έως τις 8 Απριλίου.
Μία από τις πιο σημαντικές αυτές δράσεις είναι η ανακύκλωση, τα οφέλη της οποίας παρουσίασε συνοπτικά στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους φιλοξενούμενους συνέδρους από το εξωτερικό, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Φυλής, Χρήστο Παππού.
Ο κ. Μαυροειδάκος τόνισε ότι το χαμηλό ποσοστό στον τομέα της ανακύκλωσης
επιβάλει να πάρουμε όλοι μας την υπόθεση «ανακύκλωση» κυριολεκτικά στα χέρια μας, «γιατί, δυστυχώς, όταν εμείς δεν ανακυκλώνουμε καταστρέφουμε το περιβάλλον, καταστρέφουμε την υγεία των παιδιών μας».
Στις εργασίες του τριήμερου 3ου Συνεδρίου του σχεδίου ELAIN, συμμετείχαν αντιπροσωπείες των έξι βαλκανικών χωρών – μελών του ELAIN (Ελλάδα, Σερβία, Κροατία, Βουλγαρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη και Αλβανία).
Το ELAIN (Environmental Local Authorities Interbalkan Network – Περιβαλλοντικό δίκτυο φορέων Βαλκανίων)  αποτελεί μια καινοτόμο δράση για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα, με την οποία επιχειρείται μια πρότυπη, αποκεντρωμένη, ανοικτή και συμμετοχική προσέγγιση της περιβαλλοντικής πολιτικής, μέσα από την δημιουργία μιας περιβαλλοντικής πλατφόρμας συνεργασιών με αυτοδιοικητικούς φορείς των Βαλκανίων.
Ελληνικό μέλος του ELAIN είναι ο ΠΕΣΥΔΑΠ (Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά).
Κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου (6-8 Απριλίου) παρουσιάστηκαν από κάθε χώρα δράσεις και τακτικές περιβαλλοντικών ενεργειών, ενώ έγινε ξενάγηση σε περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος κτίρια όπως το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και πραγματοποιήθηκε συμβολική δεντροφύτευση στους πρόποδες του λόφου  της Ακρόπολης.


 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΖΕΦΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. κ. ΜΑΥΡΟΕΙΔΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟ 3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. (ELAIN).
Κυρίες και Κύριοι Αξιότιμοι,

Εκ μέρους του Δημάρχου Δήμου Φυλής κ. Χρήστου Παππού σας καλωσορίζω στο 3ο διεθνές συνέδριο του σχεδίου «Βαλκανική Δικτύωση για την ενδυνάμωση και ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη προστασία του περιβάλλοντος» ELAIN.
Είμαι νέο μέλος στον ΠΕΣΥΔΑΠ αλλά οφείλω να πω πολλά συγχαρητήρια στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Αθηνών Πειραιώς για όλες τις πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλαμβάνει και αφορούν το περιβάλλον και τα αδέσποτα, που είναι πολύ σημαντικές και πιστεύω να γίνουν ακόμη περισσότερες.
Στέκομαι στον τίτλο ενεργός συμμετοχή των πολιτών στο περιβάλλον, ένα περιβάλλον το οποίο οφείλουμε όλοι μας να προστατέψουμε με κάθε πρόσφορο μέσο.
Σημαντικότερο όλων θεωρώ ότι είναι η ανακύκλωση στην πηγή η οποία αποτελεί την βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων και είναι το σημαντικότερο στάδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
Εμείς στον Δήμο Φυλής, εξαιτίας και της χωματερής, το ζούμε έντονα. Είναι σοβαρό και περιβαλλοντολογικό πρόβλημα για την περιοχή μας γιατί ο ΧΥΤΑ είναι εκεί, πάνω από μισό αιώνα.
Βέβαια το πρώτο και σημαντικό βήμα πριν την ανακύκλωση είναι η πρόληψη που σημαίνει ότι παίρνουμε μέτρα για να μειώσουμε τον όγκο και για να μην παράγουμε σκουπίδια.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην χώρα μας η ανακύκλωση σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα οικιακά απορρίμματα που καταλήγουν σε χωματερές (όπως αυτή που υπάρχει στον Δήμο μας για πάνω από μισό αιώνα), καλύπτει μόνο το 10% και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα λιγότερο επιβάλλεται εκεί ακριβώς να εστιάσουμε.
Φίλες και φίλοι,
Η ανακύκλωση υλικών στην πηγή θεωρώ ότι είναι σημαντική γιατί :

Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους.

Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που λαμβάνονται συνεχώς από τη φύση.

Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων.

Εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή όλων των προαναφερθέντων αντικειμένων.

Επιτυγχάνεται  μακροπρόθεσμη πτώση  των τιμών των προϊόντων, καθώς  δεν  απαιτείται  εκ νέου παραγωγή  πρώτης  ύλης.

Σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών.

Δημιουργούνται  νέες  θέσεις εργασίας σε  τομείς  θετικών  ενεργειών  για την διάσωση του πλανήτη.

Από τα παραπάνω εύκολα κανείς βγάζει το συμπέρασμα ότι η υπόθεση ανακύκλωση είναι πολύ σοβαρή γιατί αφορά άμεσα την υγεία όλων μας.
 Πρέπει ο κάθε ένας από εμάς να κάνει τον δικό του αγώνα για την ανακύκλωση και να ευαισθητοποιήσει όσους περισσότερους μπορεί γιατί το περιβάλλον δεν αντέχει άλλο και αυτό φαίνεται κάθε ημέρα που περνάει όλο και ποιο έντονα. 

Σήμερα λοιπόν περισσότερο από ποτέ επιβάλετε όλοι μας να πάρουμε την υπόθεση ανακύκλωση κυριολεκτικά στα χέρια μας , γιατί η ζημιά που κάνουμε στο περιβάλλον όταν εμείς δεν ανακυκλώνουμε στην πηγή (σπίτι , εργασία ,γραφείο) δυστυχώς επιστρέφει σε εμάς και τις οικογένειες μας με την χειρότερη μορφή (καταστροφή περιβάλλοντος – μόλυνση αέρα και νερού κ.α.).


ΣΑΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια