Συγκίνηση στον Άγιο Γιώργη της Λίμνης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαΐου, η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στη Λίμνη Άνω Λιοσίων, παρουσία μελών του Καλλιτεχνικού Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, «Η Τραπεζούντα».
Τη Δημοτική Αρχή εκπροσώπησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού «Πάρνηθα», Πόντιος στην καταγωγή, Γεώργιος
Σονίδης, ο οποίος ανέφερε ότι η «σημερινή μέρα είναι ημέρα μνήμης για τους άδικα χαμένους προγόνους μας, τους Έλληνες του Πόντου, αλλά και άλλες εθνικότητες που διώχθηκαν από τους Τούρκους».
Όσοι παρέστησαν στην επιμνημόσυνη δέηση, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Πόντιοι στην καταγωγή, παρακολούθησαν την τελετή με βαθιά συγκίνηση και την υπόσχεση να μην ξεχάσουν.
Η Ποντιακή Γενοκτονία ξεκίνησε στη δεύτερη και πιο άγρια φάση της, στις 19 Μαΐου 1919, από τον Μουσταφά Κεμάλ, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 350.000.

Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια