Άρθρο της Μαρίας Γιώργα για το "βραχιολάκι"


    Για μια ακόμα φορά ο τρομοκράτης, ισοβίτης και εκτελεστής της 17 Νοέμβρη κ. Σάββας Ξηρός επανέρχεται στην δημοσιότητα με μακροσκελή επιστολή του στην Εφημερίδα των Συντακτών όπου εξηγεί γιατί δεν θα βάλει το βραχιολάκι ηλεκτρονικής παρακολούθησης ώστε να βγει από τη φυλακή και να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Πριν όμως αναλύσουμε το αν έχει δίκιο ή άδικο στα όσα επικαλείται είναι αναγκαίο-χρήσιμο να γνωρίζουμε την τοποθέτηση του για αυτό συνοπτικά παρουσιάζονται οι επτά λόγοι που τον οδηγούν στο να αρνείται να αποκτήσει έστω και με όρους την ελευθερία του: 

1. Οι φυλακές έχουν ως σαν κύριο σκοπό να επιτελέσουν κοινωνικό έργο. Με την ηλεκτρονική επιτήρηση το κοινωνικό έργο διαγράφεται οριστικά γιατί, όπως λέει ο εκτελεστής της 17Ν «καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε ανάθεση της φύλαξης κρατουμένων αποκλειστικά σε ιδιώτες και μάλιστα σε μια πολυεθνική εταιρεία».
2. Εφαρμόζεται για πρώτη φορά, πιλοτικά ως πρόγραμμα 250 θέσεων. Και λέει ο Ξηρός: «Συντελείται επομένως ένα πείραμα, με τους κρατούμενους ως πειραματόζωα, χωρίς ενδοιασμούς, υιοθετώντας τη νοοτροπία ότι ''αυτοί ούτως ή άλλως είναι απόβλητοι'', έχοντας μάλιστα το αδιακρίτως ευδιάκριτο (χοντροκομμένο) στίγμα στο χέρι». Αυτό κατά τον ισοβίτη δεν βοηθά στην προσπάθεια συμμετοχής στην κοινωνική ζωή και δεν συνάδει με τον σωφρονισμό ή επανένταξη και «σε κάθε περίπτωση βασίζεται στην απειλή και το φόβο, εξοβελίζοντας την ελεύθερη βούληση και το φιλότιμο».
3. Ο εκτελεστής της 17Ν εξηγώντας το πώς λειτουργεί το βραχιολάκι, ότι ανά 30 δευτερόλεπτα στέλνει σήμα στο κέντρο ελέγχου και ότι χρειάζεται φόρτιση κατά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς και ότι δεν μπορεί να βγει από το χέρι και αυτός που το φορά το φέρει πάνω του μέρα νύχτα, ρίχνει στο τραπέζι το επιχείρημα της ακτινοβολίας. «Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κρατούμενους με αναπηρίες, που κατά κανόνα έχουν υπερεκταθεί σε ακτινοβολίες λόγω ιατρικών εξετάσεων, με νευρολογικά ή καρδιολογικά προβλήματα ή βηματοδότη».
4.Ο Σάββας Ξηρός επισημαίνει ακόμη ότι στην περίπτωσή του το βραχιολάκι συνιστά μια ακατάπαυστα αγχώδης κατάσταση που συνιστά «βασανισμό», καθώς θα τοποθετηθεί στο μόνο χέρι με το οποίο εξυπηρετείται περιορίζοντας την καθημερινή του διαβίωση καθώς σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, κινδυνεύει να παραβιάσει τους όρους λόγω βίαιης διακοπής του σήματος ή διαφορετικά θα πρέπει να δείχνει πάντα τη δέουσα προσοχή.
5. Ο εκτελεστής της 17Ν χαρακτηρίζει το βραχιολάκι άχρηστο στην περίπτωσή του καθώς οι αναπηρίες του του αφήνουν ένα 2% ικανότητα για εργασία.
6. Ωστόσο, ο Σάββας Ξηρός κρίνει το εν λόγω μέτρο, το βραχιολάκι δηλαδή, «υπερβολικό» για την περίπτωσή του, καθώς έχει εκτίσει την ποινή του με επτά διαφορετικούς λόγους, όπως ισχυρίζεται.
7. Τέλος, ο εκτελεστής της 17Ν δεν παραλείπει να κάνει την κριτική του για την πολιτική κατάσταση της χώρας. «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί κι εμείς γελάγαμε...Μοιάζει στ’ αλήθεια μικρό πράγμα το βραχιολάκι, ένα από τα πολλά τίποτα που μας έφεραν ως εδώ όμως η διαφορά δεν βρίσκεται στο αν προσφέρει κάποιος ένα βόδι ή ένα σπυρί λιβάνι στο βωμό των ειδώλων, όταν και τα δύο προσβλέπουν στη νομιμοποίηση ανίερων πραγμάτων», σημειώνει και εκτιμά ότι η χρήση του θα επεκταθεί καθώς «προβάλλεται σαν πανάκεια για όλα τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας» και προσθέτει: «Πρόκειται για ένα σύστημα που η αλαζονεία του έχει εγκατασταθεί πάνω από τα νέφη και επιδεικνύεται σαν Παντεπόπτης, Παντογνώστης, Πανταχού Παρών, Πάνσοφος και εντέλει Παντοκράτορας, εφόσον όπου έχει επιβληθεί μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού -με μια μόνο βλάβη- να νεκρώσει νευραλγικούς τομείς, όπως η οικονομία, μέσα ενημέρωσης, τηλεπικοινωνίες, μέχρι τη λειτουργία ολόκληρων περιοχών ή χωρών». Καταλήγοντας κάνει λόγο για «επέλαση οικονομικών τρομοκρατών» και τονίζει ότι «είναι βέβαιο ότι εάν τα μνημόνια έχουν σαν σκοπό να μας γονατίσουν υλικά και ψυχικά, τότε η ηλεκτρονική επιτήρηση έχει τον τρόπο να μας κρατάει γονατιστούς στο διηνεκές, εισβάλλοντας την ''Παγκόσμια Τάξη'' των πολυεθνικών».
Η απάντηση στους άνωθεν ισχυρισμούς του θα είναι καυστική γιατί θεωρώ αδιανόητο να δίδεται σε ένα άτομο που διέπραξε εγκλήματα το δικαίωμα της ελευθερίας και εκείνο να το απορρίπτει επικαλούμενο γελοίους λόγους. Εξηγώ το γιατί λαθεύει ο τρομοκράτης σε κάθε σημείο που χρησιμοποιεί ως επιχειρηματολογία προκειμένου να στηρίξει τα λεγόμενα του .
1.Κύριε Ξηρέ οι φυλακές ποτέ δεν επιτέλεσαν κοινωνικό έργο ως όφειλαν και αυτό το γνωρίζουν άπαντες αφού τα προβλήματα στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας είναι χρόνια και προς το παρόν ανυπέρβλητα.  Δεν είναι κακό να αναπτύσσεται η ιδιωτική πρωτοβουλία όταν το ίδιο το κράτος αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε ένα πρόγραμμα που υπερασπίζεται έστω και με όρους το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας .Είναι το λιγότερο υπέροχο να δίδεται η δυνατότητα σε άτομα έγκλειστα να νιώσουν έως κάποιο βαθμό ανεξαρτησία και να ζήσουν σε ένα αξιοπρεπές και ανθρώπινο περιβάλλον από το να βαλτώνουν πίσω από τα κάγκελα των φυλακών.
2.Στη χώρα μας όντως εφαρμόζεται για πρώτη φορά αλλά σε άλλα κράτη είναι ένας θεσμός επιτυχημένος που σέβεται την ανθρώπινη ύπαρξη και τα δικαιώματα της επομένως κανείς δεν γίνεται πειραματόζωο αλλά είναι στο χέρι του να επανενταχθεί και να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική ζωή όντας πλέον ελεύθερος .Για ποιο σωφρονισμό μιλάτε κ. Ξηρέ όταν οι φυλακές στη χώρα έχουν αποτύχει παταγωδώς σε αυτό τον τομέα; Σε ποιο στίγμα αναφέρεστε εξαιτίας του βραχιολιού που θα φορέσετε όταν έχετε ήδη στιγματιστεί από τις ίδιες σας τις πράξεις; Ποιο φόβο και ποια απειλή επικαλείστε όταν θα έχετε την ευκαιρία να αποδείξετε ότι δεν μπορείτε να βλάψετε το κοινωνικό σύνολο αλλά να ζήσετε αρμονικά μαζί του;
3.Είναι ανυπόστατα τα όσα επιστρατεύεται περί δήθεν ακτινοβολίας που θα επιβαρύνει τάχα περαιτέρω την κατάσταση της υγείας σας αφού διακεκριμένοι επιστήμονες κάνουν λόγω για μια φορητή συσκευή GPS, όπως έχουν τα κινητά τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα που έχει απειροελάχιστη εκπομπή. Σας ενημερώνω ότι η τηλεόραση που παρακολουθείται, το κινητό που χρησιμοποιείται όπως και άλλες σύγχρονες συσκευές που υπάρχουν στην καθημερινότητα σας έχουν την ίδια ακτινοβολία με το βραχιολάκι που θα σας δώσει την ευκαιρία να αναπνεύσετε ελεύθερα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.
4.Θεωρείτε βασανισμό την συσκευή που θα σας χαρίσει άνεση κινήσεων και ανεξαρτησία ενώ νιώθετε αβασάνιστος πίσω από τα κάγκελα των φυλακών; Αυτός σας ο ισχυρισμός μου προκαλεί πραγματικά κατάπληξη αφού αν επιλέγατε την αποφυλάκιση σας υπό όρους θα βρισκόσασταν σε ένα φιλικό περιβάλλον και θα εξασφαλίζατε μια αξιοπρεπή διαβίωση που θα σας επέτρεπε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγείας σας με μεγαλύτερη επιτυχία.
5.Το ποσοστό της αναπηρία σας έτσι και αλλιώς σας απαγορεύει οποιαδήποτε εργασία κ. Ξηρέ. Δεν θα φορέσετε λοιπόν το βραχιολάκι για να βγείτε στον επαγγελματικό στίβο ούτε στην αγορά εργασίας αλλά για να αποκτήσετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής που σίγουρα δεν είναι σε θέση να σας την προσφέρει το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας που νοσεί ανεπανόρθωτα .
6.Μπορεί πράγματι να έχετε εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής σας αλλά αυτό δεν μπορεί να σας οδηγήσει σε άνευ όρων απελευθέρωση .Δεν μπορώ να καταλάβω όμως την άρνηση σας να βγείτε από τα κολαστήρια των ελληνικών φυλακών και να ζήσετε σε ένα περιβάλλον οικείο με πρόσωπα που σας αγαπούν και θα σας προσέχουν. Σίγουρα δεν πάσχετε από ιδρυματισμό αλλά με τον τρόπο σας θέλετε να επιτύχετε την απόλυτη ελευθερία πράγμα που θεωρώ αδύνατο να συμβεί στην παρούσα φάση. Θα σας συμβούλευα λοιπόν να αναδιπλωθείτε και να αδράξετε την ευκαιρία που σας δίνεται γιατί όποιος κυνηγάει τα πολλά χάνει και τα λίγα στο τέλος.

7. Η οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας είναι πράγματι τραγική αλλά η ηλεκτρονική επιτήρηση είναι ένα πρώτο βήμα που δείχνει σεβασμό στην ανθρώπινη ελευθερία και ανάγκη εκσυγχρονισμού. Όντως το βραχιολάκι δεν λύνει όλα τα προβλήματα της κοινωνία μας αλλά περιορίζει κάποια από αυτά αφού δίνει τη δυνατότητα σε ισοβίτες να ζουν ανάμεσα μας για αυτό θα ήταν ευχής έργο η επέκταση και καθιέρωση του. Μη βλέπετε παντού φαντάσματα και συνομωσίες κ. Ξηρέ! Έτσι κι αλλιώς η ραγδαία τεχνολογική επανάσταση μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να κατορθώσει άπειρα δεινά στις μέρες μας αλλά μπορεί ταυτόχρονα αν χρησιμοποιηθεί σωστά να χαρίσει ευτυχία .Εσάς σας δίνετε η δυνατότητα να αγγίξετε αυτή την ευτυχία και την αρνείστε θεωρώντας ότι η ηλεκτρονική επιτήρηση σκοπεύει να σας κρατήσει γονατιστό αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Για πρώτη φορά μετά από την φυλάκιση σας μπορείτε να σταθείτε πραγματικά όρθιος και να διεκδικήσετε ένα καλύτερο αύριο μακριά από τα σκοτεινά κελιά που ζήστε επί σειρά ετών.  Την παγκοσμιοποίηση ή την ραγδαία ανάπτυξη των πολυεθνικών δεν θα την σταματήσει η άρνηση σας να αποφυλακιστείτε με περιοριστικούς όρους για αυτό πάψτε να είστε επαναστάτης δίχως λόγο και αιτία. Μου θυμίζετε τους δήθεν της εποχής μας και αυτό με θλίβει από ένα άτομο που υποτίθεται ότι αρνείται το κατεστημένο και μάχεται για την ανατροπή του. Δεν συνθηκολογείτε με στο σύστημα αν δεχτείτε το βραχιολάκι αλλά υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα σας για αυτό ξανασκεφτείτε το πριν επιλέξετε να μείνετε έγκλειστος σε ένα ανήλιαγο κελί των ελληνικών φυλακών από το να είστε μέλος της κοινωνίας έστω και υπό όρους.     

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια