ΠΟΥ ΔΙΑΟΛΟ ΠΗΓΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;

 (όταν τα χρήματα είναι πιο βρώμικα και από τα σκουπίδια) 



του Θωμά Μπιζά *



Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ πρώην ΕΣΔΚΝΑ) , έχει δώσει στον Δήμο Άνω Λιοσίων την δεκαετία 1991-2001 αντισταθμιστικά ύψους 39.344.565.500. δις δραχμές! Την ίδια χρονική περίοδο είχε δώσει στον δήμο Φυλής άλλα 460.000.000.εκατ. δραχμές. Σύνολο : 39.804.565.500 δις δραχμές!
Από το 2001 μέχρι σήμερα ο ΕΔΣΝΑ έχει δώσει στον Δήμο Άνω Λιοσίων και στον Δήμο Φυλής (που ενοποιήθηκαν με το Καλλικράτη), άλλα  306.280.345.91 ευρώ για τον πρώτο και  210.627.129.36 ευρώ για τον δεύτερο! Σύνολο: 516.907.475,27 εκατομμύρια  ευρώ!
Όλα αυτά τα χρήματα προέρχονται από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν υποχρεωτικά μέσω της ΔΕΗ όλοι οι δημότες των δήμων της Αττικής.

Μπορεί έστω και ένας από τους πρώην προέδρους του ΕΔΣΝΑ  να δικαιολογήσει σε αυτούς τους φουκαράδες που δεν είχαν να πληρώσουν δημοτικά τέλη και έμεινε τελικά η οικογένεια τους στα σκοτάδια πού πήγαν αυτά τα χρήματα που έδινε σ αυτούς τους δήμους ως αντισταθμιστικά;
Μπορεί να πει στους δημότες των δήμων της Αττικής  που πληρώνουν πανάκριβα τα δημοτικά τέλη,   πού πήγαν τα χρήματα που του έδωσαν για να διαχειριστεί;
Μπορεί να πει   ποια ήταν τα περιβαλλοντικά έργα που έκαναν αυτοί οι δήμοι και πόσο κόστισαν;
Μπορεί  να πει  έστω ένα περιβαλλοντικό έργο που έγινε από αυτούς τους δήμους στην εν λόγω περιοχή και πόσο κόστισε;
Έχουν αναρωτηθεί οι πρώην πρόεδροι τι έργα θα μπορούσαν να είχαν κάνει με αυτά τα χρήματα στην Αττική για την διαχείριση των απορριμμάτων;
Έχουν καταλάβει πως αν αυτά τα χρήματα που έδιναν  στους συγκεκριμένους δήμους προκειμένου να εξασφαλίσουν  την περίφημη «κοινωνική συναίνεση» , τα αξιοποιούσαν  για υποδομές διαχείρισης , σήμερα θα είχαν λυθεί ΟΛΑ  τα προβλήματα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική;
Γνωρίζω  πως και ο κ. Σγουρός είχε αναφερθεί στο παρελθόν για τα «υπερβολικά αντισταθμιστικά»  όπως επίσης και το ΚΚΕ πριν αρκετά χρόνια.
Ελπίζω πως θα έρθει η στιγμή που η συντεταγμένη Πολιτεία θα αναζητήσει και θα βρει τον λογαριασμό για το πού πήγαν αυτά τα χρήματα. 
Βέβαια αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από όλους πού πήγαν αυτά τα χρήματα,  είναι οι δήμαρχοι των Λιοσίων και της Φυλής.
Αυτοί που εισέπραξαν τα αντισταθμιστικά και που είχαν την υποχρέωση να κάνουν τα περιβαλλοντικά έργα.
Οι δύο από αυτούς τους δημάρχους ,  οι κύριοι  Παππούς και Μπουραΐμης είναι και μέλη της σημερινής Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ και οφείλουν να εξηγήσουν πόσα και ποια περιβαλλοντικά έργα έκαναν με τα χρήματα που εισέπραξαν για αυτόν τον σκοπό και πόσο κόστισαν.  
Η Ρένα Δούρου και νέα ηγεσία του ΕΔΣΝΑ σήμερα που η χώρα χειμάζεται από την οικονομική κρίση ένα πράγμα οφείλουν να κάνουν.
Οφείλουν να  κάνουν  ό,τι δεν έκαναν όλοι οι προηγούμενοι και να δώσουν  λογαριασμό στους πολίτες.
Να ενημερώσουν  με τον πιο επίσημο τρόπο και το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ και την ΠΕΔΑ,  κυρίως όμως τους πολίτες της Αττικής,  πόσα χρήματα έχουν δοθεί αναλυτικά και συνολικά ως αντισταθμιστικές εισφορές.
Σε όλη την ιστορία του ΕΔΣΝΑ κανείς πρόεδρος δεν τόλμησε ή δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει αυτά τα στοιχεία.
Σήμερα γυρίζουμε σελίδα και γράφουμε νέο κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Το κεφάλαιο της ορθολογικής διαχείρισης προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Όπως πολύ σωστά έχει πει η Ρένα η Δούρου πρέπει να τους «ταράξουμε στην νομιμότητα».
Και προϋπόθεση για την νομιμότητα είναι πάντα η διαφάνεια και οι συλλογικές διαδικασίες.

Υ.Γ τα αντισταθμιστικά είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας της απίστευτης σπατάλης που έχει γίνει από τον ΕΔΣΝΑ για να στηριχθεί το αποτυχημένο από όλες τις απόψεις συγκεντρωτικό μοντέλο που οικοδομήθηκε με βάση την Φυλή.

* Ο Θ. Μπιζάς είναι μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ
πηγή:http://andi-drasi.blogspot.gr/2015/05/blog-post_14.html#more

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια