Έυχες για τις πανελλήνιες εξετάσεις από Νίκο Χατζητρακόσια

          
 Φίλοι μαθητές  και  μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου
           Η σκέψη  μας  είναι στραμμένη σ’ εσάς, που δίνετε το δικό σας αγώνα για τη επιτυχία στις πανελλήνιες  εξετάσεις που  αρχίζουν  αύριο, ως κατάληξη μιας  προσπάθειας  η οποία έχει αρχίσει πριν από 12 χρόνια και κορυφώνεται  με την εντατική σας προετοιμασία τη φετινή σχολική χρονιά.

           Καταλαβαίνουμε όλοι  μας τη κούραση  και την αγωνία σας, ξέρουμε  ότι έχετε ταυτίσει αυτήν την προσπάθεια με την ίδια τη ζωή και το μέλλον σας. Η ζωή όμως, είναι μια διαρκής μάχη, ένας διαρκής αγώνας που απαιτεί θέληση
και συνεχή προσπάθεια και οι ευκαιρίες για να είναι  ισορροπημένη και ευτυχισμένη δεν αρχίζουν και τελειώνουν μόνο  με την επιτυχία σας στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.

           Μαζί  με  τις ειλικρινείς ευχές μου για καλή  επιτυχία, επιτρέψτε  μου να  σας μεταφέρω μερικές  χρήσιμες οδηγίες έγκριτων  επιστημόνων σχετικά με τη  καλύτερη δυνατή  ψυχολογία που ενδείκνυται  να έχετε τις  ημέρες των  εξετάσεων.



                                                                      Νίκος Χατζητρακόσιας
                                                              Αναπλ. Δήμαρχος Πολεοδομίας
                                                   Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας
                                                                Γονέων  Περιφέρειας  Αττικής



  ΑΠΛΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΗ  ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ  ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

      1)  Διάβασμα: τις ημέρες των εξετάσεων πρέπει να είναι προγραμματισμένη επανάληψη και όχι προσπάθεια κτήσης νέας γνώσης. Το αγχωτικό διάβασμα των τελευταίων ημερών φέρνει πανικό και απογοήτευση.
       2)  Ύπνος: θα ήταν καλό  να μην ξενυχτάτε  το βράδυ πριν τις εξετάσεις. Το πιεσμένο και εξαντλημένο μυαλό την άλλη μέρα δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία. Αρκετός ύπνος λοιπόν, τουλάχιστον 6-7 ώρες, για να είστε ξεκούραστοι.

       3)  Σκέψεις:  Οφείλετε να κάνετε λογικές και θετικές σκέψεις κατά τη διάρκεια των εξετάσεων διατηρώντας την αυτοπεποίθησή  και το χιούμορ σας . Ας συζητήσετε  με τους καθηγητές σας  τους κατάλληλους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αποδώσετε καλύτερα τις ημέρες των εξετάσεων, καθώς και τον τρόπο επεξεργασίας και ανάπτυξης των θεμάτων όταν τα παραλάβετε.
      4) Διαλείμματα: Κατά την περίοδο των εξετάσεων μια βόλτα, γυμναστική ή κάποιες άλλες δραστηριότητες, αν γίνονται με μέτρο, ξεκουράζουν το μυαλό από το διάβασμα.
      5)   Η υγεία σας: Προσέξτε την υγεία σας στη διάρκεια των εξετάσεων περισσότερο απ ότι τον υπόλοιπο καιρό.
      6)  Ηρεμία:  Οι προστριβές στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον είναι η πλέον ακατάλληλη στιγμή για να εκδηλωθούν. Αποφύγετε να μαλώσετε με τους γονείς σας, να χωρίσετε με το ταίρι σας, να λογομαχήσετε με τους φίλους σας. Έχετε χρόνο για όλα αυτά μετά τις εξετάσεις. Χρειάζεστε ηρεμία, εμπιστοσύνη και αγάπη.

     7)   Το άγχος: Από μόνη της η λέξη έχει την ιδιότητα, όποτε προφέρεται, να... σπέρνει τον πανικό. Είναι αλήθεια ότι οι εξετάσεις είναι μια σημαντική στιγμή της ζωής σας. Τα περισσότερα λάθη, όμως, γίνονται μετά τις εξετάσεις, στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να συγκεντρώσετε τα περισσότερα δυνατά μόρια, χωρίς να ξεχνάτε ότι το πιο σημαντικό είναι η σωστή εκμετάλλευση των μορίων που τελικά θα συγκεντρώσετε.
     8)  Πριν μπείτε στην τάξη: Μη διαβάζετε πριν περάσετε την πόρτα της αίθουσας. Δεν είναι πρόβλημα αν δε μπορείτε να θυμηθείτε κάποιο κομμάτι της ύλης πριν καθίστε στο θρανίο.  Ότι έχετε μάθει, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε αλλά και κατά τη διάρκεια των μαθητικών σας χρόνων, θα σας ”βγει” τη στιγμή που πρέπει.
      9)   Γονείς: Θέλουν και οι γονείς σας την προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις! Μην ξεχνάτε όμως ότι, σας στηρίζουν και σας αγαπούν το ίδιο,  είτε πετύχετε  είτε δεν πετύχετε γιατί , απλά είστε το παιδί τους. Γνωρίζουν ότι οι εξετάσεις είναι μία από τις ευκαιρίες για τη διαμόρφωση μιας δημιουργικής και ισορροπημένης ζωής, όμως  δεν σηματοδοτούν τη μοναδική διέξοδο, ούτε οδηγούν κατ’ ανάγκη στην ευτυχία.

       10)  Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε ότι: Η επιτυχία στις Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι μια από τις προσφερόμενες ”λύσεις” στη ζωή ενός ανθρώπου. Το μυαλό λειτουργεί ”αφαιρετικά”. Έτσι, όλες οι απαντήσεις θα έρθουν σιγά-σιγά, όταν τις…αναζητήσετε. « Καλη Επιτυχία» 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια