Βασίλης Γκόλτσιος.: ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΜΕ


Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε η πρόθεση της Κυβέρνησης για αδειοδότηση των Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών.
Χωρίς ακόμη να εξαγγελθεί τίποτε το συγκεκριμένο πέρα από την πρόθεση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη ,και πολύ καλά θα κάνει , στο εδώ και είκοσι πέντε χρόνια άναρχο Ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και η κινητικότητα στον χώρο  έφθασε στο κατακόρυφο.
Η πρώτη κίνηση έγινε από γνωστό εφοπλιστή που σαρώνει τα περιφερειακά κανάλια. Ήδη όπως διαδίδεται σημαντικά περιφερειακά κανάλια της Βόρειας Ελλάδας έχουν περιέλθει στην κατοχή του.
Το γνωστό Αραβικών συμφερόντων  (Κατάρ) τηλεοπτικό κανάλι ΆΛ ΖΑΖΙΡΑ έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά Τηλεοπτικού Σταθμού Πανελλήνιας εμβέλειας και όπως αντιλαμβάνεσθε το
θέμα του κόστους δεν θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αν οι φήμες επαληθευθούν.
Ενδιαφέρον επέδειξε για την εκ νέου ανάμειξη στον χώρο των ΜΜΕ και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου και κατά πως λέγεται ,αυτός ήταν και ο λόγος της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό πριν λίγες ημέρες.
Ενδιαφέρον για την αγορά Τηλεοπτικού Σταθμού Πανελλήνιας Εμβέλειας υπάρχει ,σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού ,σε συνεργασία με τον εκδότη της εφημερίδος                             Παραπολιτικά, μετά και την επιτυχημένη λειτουργία ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού.

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο  γεγονός ότι η Ιστορική εφημερίδα ΕΣΤΙΑ άλλαξε ιδιοκτησία και πωλήθηκε στον όμιλο Φιλιππάκη.

Μια εφημερίδα, που κατά δήλωση των νέων ιδιοκτητών, «υπηρετεί από το 1894 την έντιμη Δημοσιογραφία» και πρόθεσή τους είναι να συνεχίσουν το ποιοτικό έργο και να φανούν αντάξιοι τόσο της εμπιστοσύνης των ιδρυτών όσο και των προσδοκιών των αναγνωστών της.

Ίδωμεν.

 

Με την ψήφιση του σχετικού Νόμου (Ν.4324|2015 ΦΕΚ Α44|29.4.2015  για την επανίδρυση και επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τα πάντα παραπέμπονται να διευθετηθούν από το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του διορισμένου  από τον Υπουργό επικρατείας κ .Παππά.
 Ο ίδιος Υπουργός μαζί με τον συναρμόδιό του επί των οικονομικών  θα πρέπει όμως σύντομα να εκδόσουν και τις απαιτούμενες Υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του Νόμου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει το προσωπικό της ΝΕΡΙΤ που θα ενταχθεί στην Νέα ΕΡΤ. Θα πρέπει να ελέξει τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από τους απολυμένους της πρώην ΕΡΤ και που επιθυμούν να επιστρέψουν στη Νέα .Να αντιμετωπίσει τα μισθολογικά προβλήματα που θα προκύψουν  και τις αποζημιώσεις που έλαβαν λόγω της απόλυσης, τους συνψηφισμούς με τις ασφαλιστικές εισφορές κλπ .
 Πρέπει να εκπονήσει το στρατηγικό σχέδιο για τις δραστηριότητες της Νέας ΕΡΤ  και τον τρόπο εφαρμογής τους .Στην  αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι  “μπορεί να ενταχθούν στον νέο ενιαίο  φορέα το σύνολο των Τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών  σταθμών” και φυσικά το σύνολο των προγραμμάτων  και δραστηριοτήτων.
 Ενδεχομένως τα πράγματα  να μη είναι όπως το φανταζόμαστε και ίσως βρεθούμε και προ εκπλήξεων.
Σίγουρα όμως θα αλλάξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Θα έχει το Διοικητικό Συμβούλιο να αντιμετωπίσει το θέμα  ολοκλήρωσης της ψηφιακής μετάβασης .
Η ΕΡΤ  σύμφωνα με τον νόμο  είναι πάροχος υπηρεσιών Περιεχομένου  αλλά και πάροχος υπηρεσιών Δικτύου χωρίς την υποχρέωση λήψη κάθε σχετικής άδειας .

 

Επί πλέον με σχετική τροπολογία στον νέο νόμο , της δίνεται το δικαίωμα μετάδοσης προγραμμάτων και τρίτων π.χ  περιφερειακών η και  Πανελλαδικών σταθμών που δεν μετέχουν στην Digea.
 Πρέπει όμως πρώτα να ολοκληρώσει το δικό της  δίκτυό της που δεν είναι δίκτυο 156 σημείων , όπως της Digea ,αφού είναι υποχρεωμένη να καλύψει το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας .
 Είναι «Εθνικός Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας»  και κανένα ελληνικό νοικοκυριό δεν εξαιρείται από την καταβολή εισφοράς υπέρ της ΕΡΤ.
Αυτό πρέπει να γίνει και σχετικά σύντομα γιατί πρέπει να απελευθερωθεί και το φάσμα που έχει παραχωρηθεί από τον σχετικό διαγωνισμό στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας από το περασμένο Οκτώβριο. Επίσης  θα απαλλαγή από την καταβολή μισθώματος σχεδόν  800,000 ευρώ  ετησίως στην Digea για το υπάρχον δίκτυο .
Η ολοκλήρωσή του όμως θα καλύψει και τις περιοχές που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να βλέπουν αναλογικά  και  δυστυχώς είναι πάρα πολλές ,λόγω του περιορισμένου δικτύου της Digea.
Το θέμα της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών , όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο Ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. 
Με το θέμα αυτό σχετίζεται  και η εσπευσμένη  ανασυγκρότηση στο υπηρεσιακό συμβούλιο του ΕΣΡ , έπειτα από τη λήξη της θητείας του προέδρου, Ιωάννη Λασκαρίδη και των μελών Ιωάννη Παπακώστα και Εύης Δεμίρη.
Η αλλαγή στη σύνθεση του ΕΣΡ έγινε ώστε να μπορεί να παίρνει αποφάσεις, όπως η αδειοδότηση των σταθμών, η επιβολή προστίμων κλπ χωρίς να κινδυνεύουν να προσβληθούν ως άκυρες καθώς η θητεία  των προαναφερθέντων είχε λήξει πρό πολλού και  πολλές αποφάσεις του  ήδη αμφισβητούνται ως προς την νομιμότητά τους

Με την  αδειοδότηση όμως σχετίζεται  και η ΕΕΤΤ  αφού της έχουν μεταφερθεί σημαντικές αρμοδιότητες σχετικά με τον έλεγχο των Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών.

 Η ΕΕΤΤ εδώ και αρκετό καιρό παραμένει ακέφαλη
. .
 Σύμφωνα δε με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστου Σπίρτζη   θα υποστεί και σημαντικές μεταβολές σε ότι αφορά τις δραστηριότητές της γιατί  έχει διαπιστωθεί σύγκρουση αρμοδιοτήτων στους κόλπους της.
 Ο Yπουργός βέβαια , έχει ζητήσει ήδη τις παραιτήσεις των Αντιπροέδρων και των μελών της ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Θεωρεί  ότι για την  επί δύο ώρες διακοπή  της εκπομπής πανελλαδικά των καναλιών εθνικής εμβέλειας που σημειώθηκε την Τρίτη 28 Απρλίου στις 9 το πρωί της, λόγω τεχνικού προβλήματος στον αποκλειστικό πάροχο ψηφιακού σήματος «Digea», εγείρεται θέμα πλημμελούς εκτέλεσης καθηκόντων της Διοίκησης της ΕΕΤΤ.

Μέχρι στιγμής βέβαια κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει αφού και η ΕΕΤΤ είναι Ανεξάρτητη Αρχή  και αναμένονται εξελίξεις.

Σημαντικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις θα παίξει και η σημαντική διάταξη που περιλαμβάνεται στον νόμο για την ΕΡΤ και δίνει το δικαίωμα στον  εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό να αποφασίζει την λύση μιας εταιρείας ΜΜΕ  που δεν διαθέτει ίδια κεφάλαια.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν τέτοιες εκκρεμότητες και όσοι έχουν τις οικονομικές δυνατότητες , θα πρέπει να τις τακτοποιήσουν .
Πρέπει συνεπώς οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί που έχουν τέτοιο πρόβλημα να  προχωρήσουν στις απαιτούμενες αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Τα περισσότερα από αυτά βέβαια μέχρι σήμερα  είναι στο στάδιο των εξαγγελιών .

 

Εξαγγελίες βέβαια έχουμε ακούσει και άλλες φορές αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκαν.
Φανερώνουν όμως τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το πως θα πορευθεί στον τομέα των ΜΜΕ το προσεχές διάστημα.
Προβλέπεται συνεπώς ένα θερμό καλοκαίρι και ίσως ένας θερμότερος χειμώνας με σημαντικές ανακατατάξεις στα ΜΜΕ αν οι προθέσεις… μετατραπούν σε πράξεις.

Βασίλης Γκόλτσιος.  Σύμβουλος Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια