Άμεσα μέτρα για την περιβαλλοντική αποκατάσταση από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο προωθεί η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, 17 Ιουνίου 2015,  στην Ελευσίνα, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννη Βασιλείου, διευρυμένη σύσκεψη για την ενεργοποίηση και το συντονισμό εμπλεκομένων υπηρεσιών προς περιβαλλοντική αποκατάσταση και διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην περιοχή του ιδιωτικού ΚΔΑΥ που είχε ξεσπάσει η φωτιά της 6ης Ιουνίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννης Βασιλείου, έθεσε ευθύς εξαρχής την
επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων περιβαλλοντικής αποκατάστασης και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, στην ευρύτερη περιοχή του συγκεκριμένου εργοστασίου στη θέση «Πάτημα» Ασπροπύργου, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του προϊσταμένου του Εργαστηρίου Διοξινών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», κ. Λ. Λεοντιάδη, και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών.

Από πλευράς Περιφέρειας Αττικής και συγκεκριμένα της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής:

  1. Παρέχεται συνδρομή σε όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες στις δειγματοληψίες και τα απαιτούμενα στοιχεία,
2.      Βρίσκεται σε διαδικασία ανάκλησης η άδεια λειτουργίας της εταιρείας στον Ασπρόπυργο,
3.      Δίνεται βάρος στην ολοκλήρωση των διαδικασιών κατάταξης των υπολειμμάτων των υλικών (απαιτούνται 10-15 μέρες για τα αποτελέσματα των αναλύσεων) που κάηκαν έτσι ώστε να προωθεί ταχύτατα η περιβαλλοντικά και υγειονομικά ορθολογική διαχείρισή τους με δαπάνες του Πράσινου Ταμείου,
4.      Συνεχίζεται η συνεργασία με κατάλληλους ερευνητικούς φορείς για την τεκμηρίωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και της εξέλιξής της, και
5.      Λειτουργεί κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής παρέχοντας πληροφορίες για τα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης.

Εξάλλου παραμένουν σε ισχύ οι συστάσεις που η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής είχε απευθύνει στις 12 Ιουνίου, και είναι οι ακόλουθες:

Αποφυγή ελεύθερης βόσκησης των οικόσιτων πουλερικών και άλλων ζώων,
Κάλυψη τυχόν ακάλυπτων δεξαμενών που χρησιμοποιούνται για ύδρευση οικισμών ή για πότισμα ζώων, και
Σχολαστικό πλύσιμο πριν την κατανάλωση των λαχανικών και φρούτων (τα προϊόντα φυτικής προέλευσης δεν απορροφούν τις διοξίνες αλλά αυτές επικάθονται στην επιφάνειά τους).


Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα Περιβαλλοντικής πολιτικής, κ. Ν. Αναγνωστόπουλος, έκανε αναφορά στην ανάγκη συστηματικής συνεργασίας των συμμετεχόντων στη σύσκεψη για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων περιβαλλοντικής ευθύνης. Επίσης, τόνισε τη σημασία συγκέντρωσης των ευρημάτων και άλλων φορέων/ οργανισμών που λαμβάνουν δείγματα από την περιοχή και προβαίνουν σε αναλύσεις.

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Ν. Μελετίου, παρατήρησε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη,  επεσήμανε την ανάγκη να αντιληφθούν οι αρχές του κέντρου της Αθήνας την κατάσταση ασυδοσίας που υπάρχει στο Θριάσιο. Ο ίδιος υπογράμμισε το γεγονός ότι η περιοχή υφίσταται ήδη μεγάλη επιβάρυνση, τονίζοντας την ανάγκη να δίνεται η πρέπουσα σημασία στις γνωμοδοτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις νέων εγκαταστάσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να δημιουργηθεί ουσιαστικός μηχανισμός παρακολούθησης της λειτουργίας των όποιων δραστηριοτήτων στο Θριάσιο.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι το Εργαστήριο Διοξινών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» θα συνεχίσει για αρκετές εβδομάδες ακόμα τις αναλύσεις από δείγματα της περιοχής, παρέχοντας έτσι τεκμηριωμένη πληροφόρηση για την εκτίμηση της επικινδυνότητας  και την ανάληψη σχετικών μέτρων και παρεμβάσεων σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες περιβάλλοντος. Τα διαθέσιμα αποτελέσματα αναλύσεων κοινοποιούνται άμεσα στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής (www.patt.gov.gr).

Κλείνοντας τη συνάντηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, δήλωσε σχετικά: «Απαιτούνται βιώσιμες λύσεις και όχι παραπομπή των θεμάτων στις καλένδες μέσω της γραφειοκρατίας. Η Δυτική Αττική εκπέμπει SOS και η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής δίνει τη μάχη για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος».


-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα περιβάλλοντος, κ. Ν. Αναγνωστόπουλος, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Ν. Μελετίου, ο Αντιδήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Α. Κωνσταντινίδης, η Κ. Καρδαμίτση, ασκούσα καθήκοντα Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ο Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Διοξινών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», κ. Λ. Λεοντιάδης, η Αν. Προϊσταμένη του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, κ. Γ. Κοτίνη, η Προϊσταμένη του Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών, κ. Σ. Πουλή, η Διευθύντρια Περιβάλοντος Περιφέρειας Αττικής, κ. Α. Παρασκευοπούλου, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας ΠΕΔΑ, κ. Α. Τσιάμας, ο Διευθυντής Ανάπτυξης ΠΕΔΑ, κ. Γ. Στρατιδάκης, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕΔΑ, κ. Ι. Νέγκας, η Διευθύντρια Υγειονομικού Ελέγχου ΠΕΔΑ, κ. Ε. Νίκα, ο Προϊστάμενος Τμήματος Χορήγησης Αδειών ΠΕΔΑ, κ. Σ. Λεμπέσης, ο Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος, κ. Κ. Ακρίβος, ο Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος ΠΕΔΑ, κ. Ε. Κοκμοτός, ο Προϊστάμενος Νομικού Γραφείου ΠΕΔΑ, κ. Α. Κατσέλης,  εκπρόσωποι του ΕΟΑΝ, υπηρεσιακά στελέχη της επιθεώρησης περιβάλλοντος, των υπηρεσιών περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΠΕΔΑ.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια