Σιωπή Παππού , ΟΧΙ από Λουμιώτη στο νέο ΠΕΣΔΑ και ΧΥΤΑ!!!



Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ η 2η αναθεώρηση του ΕΔΣΝΑ και τώρα πλέον αρχίζει η επίσημη διαδικασία της  δημόσιας διαβούλευσης μέχρι την τελική έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ που θα γίνει ως το τέλος Σεπτεμβρίου από το περιφερειακό συμβούλιο.



Θυμίζουμε την δέσμευση  που υπάρχει από την  επιστολή της προέδρου Ρένας Δούρου από το 2014 που έλεγε : «επιβάλλεται άμεσα η ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ μέσα από δημόσια, ευρεία διαβούλευση με το σύνολο των δήμων της Αττικής, τους κοινωνικούς φορείς, την επιστημονική κοινότητα, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, περιβαλλοντικές οργανώσεις». 
Οι παρατηρήσεις που υπήρξαν από ορισμένους ομιλητές  αφορούσαν κυρίως  την απουσία  των προτάσεων για τους  χώρους που θα πρέπει να εγκατασταθούν  οι νέοι ΧΥΤΥ και οι νέες μονάδες επεξεργασίας  καθώς και στο ότι στο νέο ΕΔΣΝΑ δεν υπάρχει η ρητή δέσμευση για το οριστικό κλείσιμο της ΟΕΔΑ Φυλής μετά την ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης .
Η απάντηση των εισηγητών στα ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με την απουσία προτάσεων για τις
νέες ΜΕΑ και τους νέους ΧΥΤΥ ήταν πως δεν υπάρχουν μελέτες για την εξεύρεση νέων χώρων και έτσι γίνεται  αναφορά στους χώρους τον οποίων έχει εγκριθεί η καταλληλότητα με τον Ν.3164/2003 και που πρέπει να εξεταστούν κατά προτεραιότητα. 
Ο κ. Σταμέλος εκ μέρους των μελετητών είπε πολύ καθαρά πως  το σύστημα θα εξακολουθεί να εδράζεται  στην τελική διάθεση και την ταφή και πως το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε κάθε περίπτωση.
 Ο κ. Σταμέλος σε ένα σημείο της ομιλίας του ανέφερε ξώφαλτσα το ζήτημα των διαχειριστικών ενοτήτων το οποίο έχει τεθεί στην δαβούλεση με προτάσεις,  όμως το άφησε ασχολίαστο.
Η κ. Ασημακοπούλου εκ μέρους της ομάδας των μηχανικών επανέλαβε τις γνωστές της απόψεις περί της αποκεντρωμένης  διαχείρισης  που  αποτελεί  δυνάμει απειλή για τον ΕΔΣΝΑ και τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης .
Από την συζήτηση  προέκυψε πως η   απροθυμία των δημάρχων που καταγράφεται και μέσα από τα τοπικά σχέδια να ασχοληθούν  με την διαχείριση των σύμμεικτων , «δικαιώνει» τους οπαδούς της συγκεντρωτικής διαχείρισης  όπως τον δήμαρχο Φαλήρου αλλά και άλλους  δήμαρχους ή πρώην δήμαρχους  που πιστεύουν τα ίδια αλλά δεν έχουν το θάρρος να το πουν δημόσια.
Ο δήμαρχος Φαλήρου μάλιστα είχε το θράσος ( γιατί περί θράσους πρόκειται ) να πει στην ομιλία του παρουσία και του Δήμαρχου Φυλής , πως  "Εγώ είμαι πελάτης. Πληρώνω αντισταθμιστικά για να έχω την πόλη μου καθαρή" !!
Το τραγικό είναι αυτές τις απόψεις να τις υιοθετούν άκριτα και εργαζόμενοι  για να υποστηρίξουν (χωρίς να το ομολογούν ) το σημερινό παρωχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο.
Ο δήμαρχος Φυλής κ.  Παππούς  δεν μίλησε καθόλου για τον νέο ΠΕΣΔΑ  ούτε   για το ζήτημα του ΧΥΤΑ της Φυλής , σε αντίθεση με τον Κώστα Λουμιώτη που επικέντρωσε την ομιλία του σε αυτό το ζήτημα απαιτώντας ρητή δέσμευση  για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ με την ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης και τελικώς δεν ψήφισε την εισήγηση.
Με δεδομένα λοιπόν τα πολύ στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για την διαδικασία της διαβούλευσης  , είναι απαραίτητο να υπάρξουν και να κατατεθούν πολύ γρήγορα προτάσεις για τα διαπιστωμένα κενά του σχεδίου για να μην πάει χαμένη  η ευκαιρία της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ .
Θ.Μ 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια