ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΜΕ "Έναρξη νέας σχολικής χρονιάς"

που αποτυπώνει η καθεμιά με το δικό της τρόπο την κατάσταση στο δημόσια σχολεία.

ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Για μια ακόμα σχολική χρονιά η εκπαίδευση βρίσκεται στο στόχαστρο των συνεχιζόμενων μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και των περικοπών και των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων ΕΕ - ΟΟΣΑ. Μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου μέσα στο καλοκαίρι, κατεδαφίζονται στοιχειώδη εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, που είχαν ήδη πληγεί τα τελευταία χρόνια. Η χρονιά ξεκινάει με χιλιάδες κενά στα σχολεία, κανένα μόνιμο διορισμό, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου, και το απόλυτο χάος αναφορικά με τους συναδέλφους αναπληρωτές.

Η πάγια θέση της ΟΛΜΕ είναι ότι τα πραγματικά κενά, που φέτος υπολογίζονται περίπου στις 7.000 μόνο στη Δευτεροβάθμια, πρέπει να καλύπτονται από μόνιμους διορισμούς. Είναι η θέση που δίνει λύση στο πρόβλημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας αλλά κυρίως δίνει λύση στο αυτονόητο, ότι οι μαθητές το Σεπτέμβρη πρέπει να έχουν σχολεία που να είναι σε θέση να λειτουργήσουν,  εκπαιδευτικούς, βιβλία. Για άλλη μία χρονιά το αίτημα για κάλυψη των πραγματικών κενών με μόνιμους διορισμούς δεν υλοποιείται.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας την κρίσιμη στιγμή στη οποία βρίσκεται ο λαός και ο τόπος. Η συνέχιση των πολιτικών του μνημονίου δρα ως οδοστρωτήρας των κοινωνικών αγαθών. Γι’ αυτό και δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε ακόμη πιο αποφασισμένοι τον περήφανο αγώνα που δώσαμε όλα αυτά τα χρόνια για τη στήριξη του δημόσιου και δωρεάν σχολείου!

Σας καλούμε να αναλάβετε δράση, οργανώνοντας σε συντονισμό με τις ΕΛΜΕ ενημερώσεις για τα τρέχοντα μεγάλα προβλήματα υπολειτουργίας των σχολείων, καθώς και συσκέψεις μαζί με τους συλλόγους και τις ενώσεις γονέων με στόχο κινητοποιήσεις διεκδίκησης επίλυσης των προβλημάτων λειτουργίας του δημόσιου σχολείου, της κάλυψης των κενών, τους μόνιμους διορισμούς, τους διορισμούς των αναπληρωτών και των χρηματοδοτικών αναγκών. Για να ανατρέψουμε τη βάρβαρη πολιτική μνημονιακών κυβερνήσεων, ΕΕ και ΔΝΤ. Για να υπερασπίσουμε το μέλλον της εκπαίδευσης, των παιδιών και του λαού μας.

Σας ευχόμαστε μια καλή, αγωνιστική και ελπιδοφόρα χρονιά!


ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
 ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ( εκτός του Δήμου Φυλής) 

ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
 ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ  

Πρωτοφανής κατάσταση επικρατεί τη φετινή χρονιά στην εκπαίδευση! Το σχολικό έτος ξεκινά σε λίγες ημέρες και για πρώτη φορά δεν θα έχει προσληφθεί ούτε ένας εκπαιδευτικός, μιας και οι συνάδελφοι αναπληρωτές κλήθηκαν να ξανακάνουν αιτήσεις πρόσληψης ως τις 11/9 ενώ συγχρόνως δεν έχει γίνει ούτε ένας μόνιμος διορισμός! Την ίδια στιγμή το ΥΠΟΠΑΙΘ εκτιμά ότι
τα κενά σε Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση είναι πάνω από  23.000 και οι προσλήψεις αναπληρωτών δε θα γίνουν πριν τις 30/9 το νωρίτερο. Οι χιλιάδες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό διαμορφώνουν ένα τοπίο εγκατάλειψης και διάλυσης του δημόσιου σχολείου.

ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ, εκτός του Δήμου Φυλής, λείπουν:
·         307 δάσκαλοι
·         79 νηπιαγωγοί
·         169 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων πλήρους και 20 μειωμένου ωραρίου
·         καθαρίστριες

Τα δημόσια σχολεία της Δυτικής Αττικής με το μισό εκπαιδευτικό προσωπικό αδυνατούν να ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τους μαθητές τους.  Τα σχολεία θα μείνουν κλειστά ή θα υπολειτουργούν!!!
Για το κουκούλωμα των κενών τα επιτελεία του ΥΠΟΠΑΙΘ σχεδιάζουν :
1. Αύξηση μαθητών ανά τμήμα ως τους 30!!! Κατάργηση ολοήμερων τμημάτων στην A/βάθμια.
2.  Τη διάλυση των υποστηρικτικών δομών στην A/βάθμια (τμήματα ένταξης, υποδοχής, παράλληλης στήριξης) και την υποστελέχωση των ειδικών σχολείων.
3.    Αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, ευρεία χρήση των υποχρεωτικών υπερωριών και υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε άλλες περιοχές.
4.      Συμπτύξεις τμημάτων και συγχωνεύσεις σχολείων.
5.      Μετατροπή πάγιων εκπαιδευτικών αναγκών σε πιλοτικές ώστε να απορροφούν ΕΣΠΑ.
6.  Ευέλικτο πρόγραμμα, που σημαίνει ότι το κράτος δε θα έχει υποχρέωση να έχει συγκεκριμένων ειδικοτήτων εκπαιδευτικό προσωπικό με παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά κριτήρια, αλλά όλα θα καθορίζονται από τη ροή προσλήψεων που θα επιτρέπει η πολιτική του 3ου μνημονίου.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και τους μαθητές, σε κοινή δράση για να αντιπαλέψουμε την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας. Είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί για το μέλλον του σχολείου και της εργασίας, μια μάχη ενάντια στην ανεργία και την κινεζοποίηση των ζωών μας.   

Απαιτούμε: Άμεση κάλυψη των κενών! Καμία διδακτική ώρα χαμένη. Έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς.

ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου - Φυλής
                 
                                                                   Άνω Λιόσια, 7 Σεπτεμβρίου,


Τα μνημονιακά μέτρα και η κυβερνητική αδυναμία
οδηγούν τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία σε πλήρη υποβάθμιση
Βρισκόμαστε μπροστά στη νέα πραγματικότητα του 3ου μνημονίου, που ψηφίστηκε και από πολλούς βουλευτές, αντιμνημονιακούς ως τότε. Το 3ο μνημόνιο περιλαμβάνει πολλά κοινωνικά επαχθή μέτρα και τη δέσμευση της απελθούσας κυβέρνησης για εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, υπάρχει κίνδυνος να επικρατεί χάος στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για τους μαθητές στις 11/9 εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθήθηκε για τη λειτουργία των σχολείων ως τώρα. 
Υπάρχουν τα ακόλουθα ζητήματα:
·        Ο αριθμός των κενών ακόμη ποικίλει από μέρα σε μέρα, ενώ με βάση τα στοιχεία της χρονιάς 2014-1015, οι αναπληρωτές που εργάστηκαν στη Δευτεροβάθμια ήταν 5.444, οι συνταξιοδοτήσεις 1.527  και πολλά κενά παρέμειναν ακάλυπτα, άρα μιλάμε για τουλάχιστον 7.000 κενά.
·        Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τις προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών ούτε και για τις αναγκαίες πιστώσεις. Επιπλέον, το συνολικό μέγεθος των πιστώσεων για τις προσλήψεις των αναπληρωτών αποτελεί επίσης ζητούμενο.
·           Οι πρώτες προσλήψεις των αναπληρωτών βρέθηκαν κυριολεκτικά στον αέρα, αφού οι αιτήσεις επαναλαμβάνονται λόγω ασφαλιστικών μέτρων. Θα προχωρήσουν ομαλά και έγκαιρα;
·        Δεν αποδόθηκαν ακόμη όλα τα χρήματα της τρίτης δόσης στις σχολικές επιτροπές και οι υπόλοιπες αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για τη λειτουργία των σχολείων.
·        Η επιδίωξη για 27άρια και 30άρια τμήματα ενώ εμείς οι καθηγητές ζητούμε 20άρια με ανώτατο τα 25άρια και ολιγομελή στους προσανατολισμούς και τις ειδικότητες.

Αυτά είναι ορισμένα θέματα που επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν, για να μην είναι το άνοιγμα των σχολείων σχήμα λόγου. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κι οι ΕΛΜΕ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αγωνιστούν συντονισμένα και αποφασιστικά. Στο πλαίσιο αυτό σας ενημερώνουμε για τα εξής:

  • Έχει γίνει ήδη μια πρώτη συνάντηση στη Διευθύνση την Τρίτη, 1/9 των 2 ΕΛΜΕ και των 2 αιρετών με τον Αργυρίου για τα θέματα του ΠΥΣΔΕ και των τμημάτων.
  • Το ΔΣ της ΕΛΜΕ συνεδρίασε την Πέμπτη, 3/9, και αποφάσισε εκτός των άλλων να συμμετάσχει στο κάλεσμα  για συντονισμό των εκπαιδευτικών σωματείων της Αττικής τη Δευτέρα, 7/9, στις 7μμ, στα γραφεία της ΔΟΕ. 
  • Η πρότασή μας για συντονισμό αφορά κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στην Περιφερειακή Διεύθυνση, στις Διευθύνσεις και στα ΠΥΣΔΕ κι, αν χρειαστεί, στο Υπουργείο. Τέλος, ΓΣ αν δεν αποφασιστούν από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.
  • Θα υπάρξουν δράσεις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές για τη δολοφονία του Π. Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή  στις 18/9, αλλά και μετά τις 20/9 λόγω των εκλογών.  
  • Στις 26/9 η ΟΛΜΕ οργανώνει συνάντηση των ΕΛΜΕ και των αιρετών της Νότιας Ελλάδας και θα πρέπει να οδηγηθεί όλος ο κλάδος σε ΓΣ με απόφαση της ΟΛΜΕ. Διαφορετικά, θα χρειαστεί να γίνουν ΓΣ με αποφάσεις των ΕΛΜΕ.
ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!
Το νέο μνημόνιο φέρνει νέα μείωση των μισθών με την αύξηση «εισφοράς αλληλεγγύης» και το νέο μισθολόγιο, του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, μείωση των συντάξεων με αύξηση των εισφορών, εφαρμογή ρυθμίσεων για τις πρόωρες, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των ορίων ηλικίας και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, φορολεηλασία με ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μέτρα σε βάρος των αγροτών επιπλέον υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών. Επιπλέον για την εκπαίδευση τον επόμενο χρόνο προβλέπονται:

·       Μαθητεία, η τζάμπα εργασία στις επιχειρήσεις για την πλειοψηφία των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης. Ας δούμε τι συμβαίνει στον τουρισμό με τη μαθητεία. Σύνδεση προγραμμάτων με αγορά εργασίας και επιβολή της εργασίας των voucher και των κοινωφελών προγραμμάτων ως το νέο μοντέλο απασχόλησης για τη νέα γενιά.
·       Αξιολόγηση όλης της εκπαίδευσης (εξωτερική, ατομική, σχολείων, μαθητών) σε σύνδεση με επιδόσεις, αποτελεσματικότητα και μισθούς και καθεστώς μόνιμης κινητικότητας.
·       Καταργήσεις και συγχωνεύσεις των μικρότερων σχολικών μονάδων, ώστε ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών να φτάνει τους 75 στα Δημοτικά, τους 150 στα Γυμνάσια και τους 250 στα Λύκεια.
·       Αύξηση του ανώτατου ορίου μαθητών στους 30 ανά τμήμα.
·       Αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου διδασκαλίας χωρίς καμία μείωση με βάση τα έτη υπηρεσίας.

Απέναντι στη νέα 5κομματική μνημονιακή συναίνεση και σε όποιες κυβερνητικές «λύσεις» την υλοποιήσουν, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Με όπλα τα συνδικάτα, τα σωματεία μας, να συγκροτήσουμε ένα πλατύ, ενωτικό, κοινωνικοπολιτικό και παλλαϊκό αγωνιστικό μέτωπο με ξεκάθαρους στόχους. Θα απαιτεί την κατάργηση όλων των μνημονίων, της  δανειακής σύμβασης και των εφαρμοστικών νόμων, θα αρνείται και θα ανατρέπει το μονόδρομο της πολιτικής που θα επιβάλλουν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ και οι ντόπιοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου.


ΟΧΙ στο ΝΕΟ, ΑΝΤΙΛΑÏΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ και να ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ
η ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – ΕΕ – ΔΝΤ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια