Η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου στο Π.Σ για τα απορρίμματα.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Κύριε Πρόεδρε – Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Έχει φτάσει η ώρα να εφαρμοστεί στην Περιφέρεια Αττικής ο εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων, γεγονός που πέρα απ όλα τα άλλα αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση της σημερινής διοίκησης της περιφέρειας.
Σε αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση, ανάμεσα σε γενικότερα και ειδικότερα ερωτήματα η πλήθους λεπτομερειών που θα προκύψουν στην πορεία εφαρμογής του και θα ζητούν απαντήσεις, δυο είναι κρίσιμα ζητήματα:
Ο βαθμός αποτελεσματικότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δυο βαθμών, ώστε να επιτελέσει ένα τέτοιο έργο, και η συνήθεια εκατομμυρίων πολιτών στον σημερινό τρόπο διαχείρισης που έχει ουσιαστικά γίνει δεύτερη φύση μας.
Εάν λοιπόν σε αυτά ΔΕΝ καταφέρουμε να επιδράσουμε ριζικά, ουσιαστικά, επιμορφωτικά, διαπαιδαγωγικά και κυρίως άμεσα και πρακτικά δίνοντας λύσεις, τότε οι όποιες καλές προθέσεις, ακόμα και εάν συναντηθούν με τον πιο άριστο ΠΕΣΔA θα αποτύχουν παταγωδώς.
Επειδή δε διακρίνω πως ορισμένοι αυτό ακόμα και το επιδιώκουν, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η σημερινή διοίκηση δεν εκλέχτηκε γα να ζεσταίνει καρέκλες, αλλά για να λύνει προβλήματα, κορυφαίο εκ
των οποίων είναι η διαχείριση των αποβλήτων.
Θα έλεγα δε πως στην Δυτική Αττική, που εξ’ αιτίας της χωματερής υπάρχει και ειδικό πρόβλημα, μάλλον δεν ξεκινάμε και τόσο καλά, πιστεύω πάντως πως αυτό θα διορθωθεί ταχύτατα, όταν από τους 5 Δήμους έχουν οι 3 παραδώσει τοπικά σχέδια, με τα τοπικά σχέδια των Δήμων Μάνδρας και Φυλής να βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι κατά την δική μου άποψη, και για λόγους που εξηγηθήκαν από άλλους συναδέλφους, η πρόταση που κατατίθεται αποτελεί μονόδρομο.
Με αυτό το δεδομένο θεωρώ πως το ενδιαφέρον, η πρόκληση αλλά και το δύσκολο της υπόθεσης βρίσκεται στο πως αυτό θα πραγματοποιηθεί.
Αυτό είναι για έμενα το μείζον.
Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται η γράφονται είναι είτε εκ περισσού, είτε πρόκειται για κακόβουλη κριτική κατά της κ. Περιφερειάρχη με στόχο να μπλοκάρουν την πολιτική μας, είτε κατά το κοινώς λεγόμενο πετάνε την μπάλα στην εξέδρα προτείνοντας αναβολή για ένα πρόβλημα που έχει ήδη σαπίσει, είτε πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου που ως συνήθως είναι αποσπασμένες από την πραγματικότητα.
Οι απόψεις αυτές δεν μπορεί να αφορούν μια διοίκηση όπως η σημερινή που είναι προεκλογικά δεσμευμένη άλλα και πολιτικά αποφασισμένη να τραβήξει μπροστά, με τελικό στόχο να απαλλάξει και την Φυλή από το καρκίνωμα της χωματερής.
Για να επιτύχουμε όμως τους στόχους που θέτουμε πιστεύω, παραφράζοντας μια γνωστή ρήση πως θα χρειαστεί όλη η ‘εξουσία’ του εναλλακτικού τρόπου διαχείρισης να περάσει σε αυτούς που τα παράγουν.
Στο άτομο, στην οικογένεια, στην γειτονιά, στην επιχείρηση, στον σύλλογο, στην κοινότητα, στον Δήμο κοκ.
Εκεί, σε αυτό το πρωτογενές επίπεδο χρειάζεται να επιτύχουμε ριζικές αλλαγές στην σκέψη και στην παιδεία, τελικά στην αλλαγή της υπάρχουσας κουλτούρας από την οποία είμαστε όλοι συνηθισμένοι και εθισμένοι με τους εξής τρόπους:
Νομοθετώντας η Κυβέρνηση και εμείς εξηγώντας, δρώντας, ελέγχοντας, βοηθώντας, δίνοντας κίνητρα η δείχνοντας ακόμα και με την δύναμη του προσωπικού παραδείγματος την υπεροχή του καινούργιου, σε ευθεία αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι σήμερα, με το οποίο έχουν διαπαιδαγωγηθεί όλες οι γενιές.
Εκεί, σε αυτό το επίπεδο θα δώσουμε την μεγάλη μάχη, διαφορετικά εάν θεωρήσουμε πως αρκούν οι σημερινές μας αποφάσεις, όσο ορθές και σοφές και εάν είναι και πιστέψουμε πως αυτές αναμένουν εκατομμύρια άνθρωποι να κινηθούν αυτόματα και να τις εφαρμόσουν, ασφαλώς θα είμαστε έκτος θέματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι κλείνοντας:
Το μείζον είναι αφ’ ενός να ξεκινήσουμε τον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων, αφ’ ετέρου ότι είναι σήμερα σχέδια επί χάρτου να γίνει καθημερινότητα των πολιτών.
Όταν δε λέω μείζον εννοώ το δύσκολο μέρος του προβλήματος που πολύ συνοπτικά σας το περίγραψε και αφορά την αλλαγή του τρόπου σκέψης και δράσης, τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και πολιτών, κάτι που μπορεί να συμβεί εν δυνάμει, δηλαδή προωθώντας ταυτόχρονα τον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων.
Μέσα από την ίδια τους την πείρα θα πειστούν οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα.
Εάν αυτό το καταφέρουμε τότε θα έχουν έρθει τα πάνω κάτω, οπότε όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανόμενων και της χωροθέτησης ΧΥΤΥ θα έρθουν ως φυσιολογική συνέχεια και συνέπεια.
Αυτό θα επισυμβεί γιατί η αλλαγή του τρόπου σκέψης των πολιτών δεν θα έχει τα σημερινά χαρακτηριστικά, που τον οδηγούν να μην θέλει ούτε κάδους σκουπιδιών έξω από το σπίτι του, πολύ περισσότερο χωματερές τύπου Φυλής στον Δήμο του.
Θα επισυμβεί γιατί εντασσόμενος και συμμετέχοντας ενεργά ο ίδιος ο πολίτης στον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης, θα είναι σε θέση να δει από άλλη οπτική την πραγματικότητα απλούστατα γιατί η σημερινή θα έχει αλλάξει.
Αυτό άλλωστε επιδιώκουμε με τον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης αποβλήτων που προτείνουμε.
Πρόκειται για ένα ασφαλώς μεγάλο έργο που απαιτεί την συμμέτοχη και την συνεργασία όλων των πλευρών, για την υλοποίηση του οποίου πάντως, παρά τις πραγματικές δυσκολίες, προσωπικά δηλώνω αισιόδοξος πως τελικά θα τα καταφέρουμε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια