ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ




 
 Δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, έντυπο κι ηλεκτρονικό, παρεμβάσεις και συζητήσεις έχουν γίνει για την εγγραφή παιδιών τσιγγάνων στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων. Μετά το θόρυβο, που προκλήθηκε, θεωρούμε σημαντικό ως Δημοτική Παράταξη, που έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τα θέματα εκπαίδευσης όσο και για τα θέματα της συμβίωσης με τις κοινότητες των τσιγγάνων, να τονίσουμε ότι τα όποια προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης αντιμετωπίζονται εποικοδομητικά στη βάση σεβασμού συγκεκριμένων αρχών και διαδικασιών.
 
Είναι ένα θέμα, που μπορεί να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, με την κατάλληλη προετοιμασία σχολείου, εκπαιδευτικών και γονέων και λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των παιδιών και είναι απαράδεκτο να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και αρνητικής προβολής από πρόσωπα με θεσμική ευθύνη στο Δήμο μας.
 
Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο πρόβλημα αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι υπάρχει στο Δήμο μας οξύ πρόβλημα με τη σχολική στέγη που θα γίνει ακόμα πιο πιεστικό το επόμενο έτος. Επίσης, αναδεικνύει την έλλειψη μόνιμων δημόσιων υπηρεσιών και προγραμμάτων για την υποστήριξη των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των τσιγγανοπαίδων στα σχολεία και παροχής συνοδευτικών κοινωνικών υπηρεσιών.
 
Σε κάθε περίπτωση, η διασπορά των τσιγγάνων μαθητών, υπό κατάλληλες προϋποθέσεις και προετοιμασία με τη σύμπραξη της εκπαιδευτικής κοινότητας, των ίδιων των τσιγγάνων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο από-γκετοποίησης και να διευκολύνει την αρμονική κοινωνική συμβίωση, εντός και εκτός σχολείου, σε γειτονιές των περιοχών μας.
 
     Επιπλέον, ρατσιστικές αναφορές και προκλήσεις, από όπου και αν προέρχονται, είναι απολύτως καταδικαστέες και εξαιρετικά επιζήμιες για τα Άνω Λιόσια και την προσπάθεια αρμονικής συμβίωσης προς όφελος όλων των κατοίκων του Δήμου Φυλής.
 
     Καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους συλλόγους γονέων και επιστημονικούς/ερευνητικούς φορείς να ξεκινήσουν μια συστηματική συνεργασία, προκειμένου να προωθηθούν μέτρα διασποράς των τσιγγάνων μαθητών και αποφυγής γκετοποίησης σχολικών μονάδων και γειτονιών του Δήμου μας, όπως άλλωστε προτείνει ο Συνήγορος του Παιδιού και η επιστημονική κοινότητα.
 
 
Το Συντονιστικό
της Ριζοσπαστικής Κίνησης Φυλής

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια