Aνοικτή συζήτηση με τους δημάρχους της Αττικής με θέμα τα προβλήματα και τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης είχε το βράδυ της Τετάρτης ο επικεφαλής του Ποταμιού.


Για κάτι παραπάνω από τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με 16 δημάρχους και 6 αντιδημάρχους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, το βράδυ της Τετάρτης όπου και συζητήθηκαν τόσο η διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και τα προβλήματα των Δήμων της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Αττικής και ο επικεφαλής του Ποταμιού, άκουσε έναν έναν τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μιλούν για τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε τη συμπαράσταση του Ποταμιού στο έργο των δημάρχων, τονίζοντας ότι το Ποτάμι επεξεργάζεται μια συνολική πρόταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Θέλουμε να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με όσους από σας θέλετε», είπε απευθυνόμενος στους δημάρχους και τους αντιδημάρχους και εξήγησε ότι οι προτάσεις
τους θα συμπεριληφθούν στις προτάσεις του Ποταμιού.
Στόχος είναι «να δούμε ένα πλαίσιο ευθυνών, ένα μέρος της διακυβέρνηση της χώρας να περάσει στα χέρια των δημάρχων», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης και εξήγησε ότι «χρειάζεται ένας καινούριος χάρτης σε σχέση με τα δικαιώματα, τους πόρους, τις ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
«Το Ποτάμι είναι το κόμμα που πιστεύει ότι οι δήμαρχοι πρέπει να είναι μικροί κυβερνήτες», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης και επικρότησε το γεγονός ότι «οι δήμαρχοι έχουν αρχίσει και αυτονομούνται από τα κόμματα». Και συνέχισε: «Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν πολιτική ταυτότητα. Αλλά ουσιαστικά πολλοί δήμαρχοι αποφασίζουν να πάνε κόντρα στη μια κυβέρνηση και στην άλλη. Αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε στα υπέρ».
«Πιστεύω πολύ στους δημάρχους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχω πολλές αμφιβολίες για τη λειτουργία του θεσμού της Περιφέρειας», είπε στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι το Ποτάμι θεωρεί ότι «η νέα Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει το θεσμό του δημάρχου στο επίπεδο της συμμετοχής των πολιτών και γιατί πιστεύουμε ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης αυτό που πρέπει να εξαφανιστεί είναι το κράτος. Πρέπει να ενισχυθούν ο υπερεθνικός θεσμός όπως το ευρωκοινοβούλιο, αλλά και ο θεσμός της τοπική αυτοδιοίκησης. Θα προσπαθήσουμε αυτό να γίνει μέρος της συνταγματικής αναθεώρησης που θα προτείνουμε».
Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι που βρίσκονταν στην αίθουσα, αναλύοντας ο καθένας από την πλευρά του, τα προβλήματα των Δήμων.
Ηρακλής Γκότσης, πρόεδρος ΠΕΔΑ, δήμαρχος Νέας Ιωνίας: Τα πράγματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, έχουν γίνει δυσκολότερα. Τα προβλήματα είναι συσσωρευμένα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήκωσε τα βάρη του κράτους. Η μείωση των οικονομικών έφτασε στο 64%. Και φέτος δεν έχουμε πάρει καθόλου δόσεις από τα παρακρατηθέντα, ενώ υπάρχουν σημαντική μείωση του προσωπικού κάτι που δυσκολεύει πάρα πολύ τους δήμους.
Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη: Το Ποτάμι έχει άξια στελέχη στην αυτοδιοίκηση. Αλλά η αυτοδιοίκηση δεν έχει σύνορα και όρια κομματικά, το δυστύχημα είναι ότι έτσι πορευόμαστε εκλογικά. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε τη στήριξη του Ποταμιού. Περισσότεροι από 160 Δήμοι, έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Όταν η χώρα δανείζεται με 1 και 1,5 % εμείς δανειζόμαστε με πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο.
Στην 6ετία που πέρασε, χρεοκόπησαν πολλοί δήμοι. Δεν κλείνουν οι προϋπολογισμοί. Εκτός από μερικούς Δήμους οι άλλοι δε δουλεύουμε με πρόγραμμα έτους, αλλά εβδομάδα εβδομάδα.
Μιλτιάδης Καρπέτας, δήμαρχος Μεταμόρφωσης: Η κεντρική εξουσία φορτώνει «λάτζα» στην Τοπική λεγόμενη Αυτοδιοίκηση. Η παθολογία που υπάρχει καταδικάζει την αυτοδιοίκηση σε ατροφία. Το κράτος έχει μια μόνιμη καχυποψία και δυσπιστία, δε βλέπει τα δικά του, και πετάει τα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση που έχει ανακηρυχθεί η πιο διεφθαρμένη. Υποθέτω αν αυτή η χώρα συνεχίζει να στέκεται όρθια θα τεθεί θέμα συνταγματικής αναθεώρησης.
Διονύσης Χατζηδάκης, δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου: Όλοι οι δήμαρχοι αισθάνονται σαν τους Εσταυρωμένος που δεν επιθυμούν την αποκαθήλωση. Θέμα που καίει όλο τον κόσμο: το οικονομικό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μη ξαναεφνιδιαστούμε με άλλες περικοπές. Όλοι λένε έχετε δίκιο και κάτι θα κάνουμε. Το ταμείο είναι μείον, δε μπορεί να δώσει τους θεσμοθετημένους πόρους. Τώρα που μιλάμε υπάρχουν Δήμοι που δεν έχουν προϋπολογισμό. Εδώ το πρόβλημα των Δήμων είναι τα απορρίμματα. Η Φυλή έχει “μπαζάρει”. Τι θα λέμε εμείς οι Δήμαρχοι που μας εκλέξανε; Δε βλέπω να περπατάει το θέμα. 15 χρόνια για να καθορίσουν που θα πάνε κάποια εργοστάσια, μετά ήρθε άλλη κυβέρνηση και τα άλλαξε, τα έκλεισε. Υπάρχει πρόβλημα με τα λεγόμενα ανταποδοτικά. Οι περισσότεροι Δήμοι δεν καλύπτονται και αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα τακτικά έσοδα. Αυτό είναι αδίκημα. Οι Δήμαρχοι κάθε μέρα κάνουν κατάθεση ψυχής. Είναι σε πολύ μεγάλη απογοήτευση, αλίμονο αν αυτή η απογοήτευση περάσει προς τα κάτω. Είναι ο τελευταίος πυλώνας που κρατάει επαφή με την κοινωνία.
Νικός Μπόμπολας, δήμαρχος Ηρακλείου: Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και το σεβασμό του κράτος προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να υπάρχουν νομοθετήματα που να αιφνιδιάζουν τους δημάρχους. Πρέπει η αυτοδιοίκηση να είναι Ισότιμος παίκτης. Θα πρέπει το κράτος να αποδώσει τα παρακρατηθέντα ποσά. Να ξεκαθαριστεί το θέμα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Περνάμε από 17 ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σήμερα έχουμε τον Καλλικράτη. Ο καθένας έχει την άποψή του. Αλλά αν αποφασίσουμε ότι θα πρέπει να αλλάξει δε μπορεί να γίνει πέντε ημέρες πριν τις εκλογές. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το παιχνίδι, να είναι έντιμο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που κρατά τα τοπικά ιατρεία, τα κοινωνικά φαρμακεία και τα κοινωνικά φροντιστήρια.
Θανάσης Σούτσος, δήμαρχος Παλλήνης: Ζούμε σ' ένα γραφειοκρατικό κράτος που πνίγει τα πάντα. Το κράτος δε μας δίνει από τα δικά του. Εισπράττει φόρους για εμάς. Η γραφειοκρατία τεράστια.Η ίδια πράξη ακριβώς γίνεται αποδεκτή από τον ένα Επίτροπο σ' έναν Δήμο αλλά δεν περνάει από κάποιον άλλο Επίτροπο σε έναν άλλο Δήμο.
Γιάννης Μώραλης, δήμαρχος Πειραιά: Τα βασικά είναι το οικονομικό και τα απορρίμματα. Είναι ο ρόλος των ελεγκτικών μηχανισμών και των επιτρόπων που ξεπερνούν τα όρια τους σε σημείο που δε μπορούμε να λειτουργήσουμε. Είναι τα ανταποδοτικά. Ο Δήμος Πειραιά πριν τέσσερα χρόνια είχε 1450 υπαλλήλους: 1450. Τώρα ΄χει 950.
Γιώργος Κουκουδάκης, δήμαρχος Ύδρας: Το νησί μας επλήγη από μια θεομηνία, η πολιτεία αντέδρασε μετά από πολλές οχλήσεις. Λάβαμε 80.000 ευρώ όταν οι ζημιές στο νησί είναι πάνω από 600.000 ευρώ. Αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση δραματική, η λιμενική υποδομή έχει υποστεί ζημιές. Το θέμα με τη διαχείριση απορριμάτων είναι τεράστιο. Ζητάνε από τον κάτοικο της Ύδρας να πληρώσει εισιτήριο για να μεταφερθούν τα σκουπίδια του.
Νίκος Σαράντης, δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού:
Ήρθε η ώρα τώρα που το λίπους, που δεν είχαμε εμείς, τελείωσε σε όλους τους άλλους. Θα πρέπει να δούμε θεσμικά, τι μπορεί να αλλάξει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η συνεργασία του Ποταμιού με την ΠΕΔΑ νομίζω θα αποδώσει καρπούς ώστε να είστε έτοιμοι και στο συνταγματικό πεδίο
Γιώργος Καπλάνης, δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας: Τα προβλήματα είναι τεράστια. Ποιον τιμωρεί το κράτος, όταν επιβάλει πρόστιμα στους Δήμους; Τις προνοιακές δομές; Το Κοινωνικό φαρμακείο, το κοινωνικό παντοπωλείο; Οι εργαζόμενοι πληρώνονται κάθε 4 με 6 μήνες, εμείς δε μπορούμε να καταβάλουμε τη μισθοδοσία, έρχεται το ΙΚΑ μας επιβάλλει πρόστιμα και στη συνέχεια δεν μπορούμε να λάβουμε φορολογική ενημερότητα. Είχαμε ένα πρόγραμμα το εξοικονομώ: πήγα και εγώ να συνεργαστώ με το ΤΕΙ αξιόπιστος φορέας, το πρόγραμμα λέει ότι πρέπει να πάρεις ένα τεχνικό σύμβουλο και συνεργάτη. Ξεκινάει ο ιδιώτης και μια ωραία μέρα το υπουργείο μας ανακοινώνει ότι τελειώνει το πρόγραμμα και έρχεται ο ιδιώτης και με κυνηγάει εμένα για λεφτά.
Αναστάσιος Μαυρίδης, δήμαρχος Πεύκης – Λυκόβρυσης: Πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της αξιοπιστίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η γραφειοκρατία είναι αυτό που μπλοκάρει όλο το σύστημα. Αυτή η απλούστευση που είπαν οι συνάδελφοι για το αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει. Λιμνάζουν αιτήματα των Δήμων σε διάφορα γραφεία υπουργών, μέσα σε αυτό το γραφειοκρατικό και δαιδαλώδες σύστημα. Κινδυνεύουμε να χάσουμε προγράμματα,
Νίκος Σακούτης μέλος δ.σ. ΠΕΔΕ: Πρέπει να υπάρξει αυτονομία στην αυτοδιοίκηση. Πρέπει αν δούμε πως εννοούμε την αποκέντρωση. Τι εκδημοκρατισμός θα υπάρξει στους Δήμους.
Βαγγέλης Τάτσης αντιδήμαρχος Περιστερίου: Πλέον οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι στα γραφεία τους έχουν γίνει γραφεία ευρέσεως εργασίας και ψυχολόγοι.
Δημήτρης Μάρκου- δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας: Επιγραμματικά θα σταθώ στα ανταποδοτικά τέλη, ένα ζωτικής σημασίας. Οι Δήμοι διεκδικούν τα ανταποδοτικά τέλη και για να τους δοθούν πρέπει να ληφθεί μια πρωτοβουλία, ώστε να γίνει μια τροπολογία για να λυθεί.
Ανδρέας Βαρελάς, αντιδήμαρχος Αθηναίων: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μάτωσε στα 6 χρόνια της κρίσης περισσότερο από κάθε άλλο. Πιθανόν να μην είχαμε την ανάγκη τρίτου μνημονίου. Κλείσαμε νομικά πρόσωπα, μειώσαμε αντιδημάρχους. Πάνω από 4.000 δημοτικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Τα απορρίμματα είναι ένα ζήτημα που είναι μπροστά μας και το έχουμε αφήσει στην άκρη.
Ισιδώρα Νάννου Παπαθανασίου, δήμαρχος Σαλαμίνας: Ήρθα εδώ να πω ένα ευχαριστώ στους συναδέλφους μου που με βοήθησαν να λειτουργήσει ο Δήμος μας. Εάν δεν ήταν κάποιοι από αυτούς ο Δήμος Σαλαμίνας, που δεν έχει ακόμη προϋπολογισμό για το 2015, δεν θα λειτουργούσε.
Γρηγόρης Κωστανέλος, δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης: Υπάρχει «πολυαρμοδιότητα» στην οποία εμείς είμαστε δέκτες όλων των προβλημάτων από όλους του δημότες. Για ένα φρεάτιο ευθύνεται ο δήμος, για το λαιμό η περιφέρεια και για τον αγωγό η ΕΥΔΑΠ. Και αυτό δε συμβαίνει μόνο για τα φρεάτια συμβαίνει για τα πάντα. Ο Δήμος μας δεν έχει διαχειριστικό έλεγχο ούτε σε ένα εκατοστό της παραλίας από τα 51 στα οποία εκτείνεται.
Χρήστος Παππούς, δήμαρχος Φυλής: Για οτιδήποτε κάνουμε μετά από 4-5 χρόνια είμαστε στα δικαστήρια. Όταν θέλεις να κάνεις κοινωνικό έργο για να βοηθήσεις κινδυνεύεις να πας στα δικαστήριο. Να αφήσουμε τα κόμματα και τα χρώματα και να φτιάξουμε μια σωστή νομολογία για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Γιάννης Σταθόπουλος, δήμαρχος Αγίας Παρασκευής: Δε μπορούν οι Δήμοι να κάνουν έργο μικρό ή μεγάλο αν δε πάρουν λεφτά από το ΕΣΠΑ ή την περιφέρεια.
Κωνσταντίνος Βρακάς, αντιδήμαρχος Κορυδαλλού: Τα προβλήματα είναι πολλά και αυτό το διάστημα στην περιοχή μας διεξάγεται άλλη μια δίκη.
Αθανάσιος Βαλυράκης, αντιδήμαρχος Παπάγου – Χολαργού: Το κράτος δεν πρέπει να μας αιφνιδιάζει
Θεόφιλος Αφουξενίδης, αντιδήμαρχος Αχαρνών: Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Γραφειοκρατίας. Έχουμε τις λύσεις. Οφείλουμε να λειτουργείσουμε με ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια