Περιφέρεια Αττικής : Το «πισωγύρισμα» του 2015 με στοιχεία και αριθμούς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Περιφέρεια Αττικής : Το «πισωγύρισμα» του 2015 με στοιχεία και αριθμούς

Το 2015 η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής μπορεί και πρέπει να κριθεί αυστηρά, καθώς είναι η πρώτη «καθαρή» χρονιά άσκησης διοίκησης εκ μέρους της.

Ο απολογισμός του έτους που σε λίγες μέρες θα μας αφήσει, βρίσκει την πρώτη φορά αριστερά διοίκησή της να λάμπει δια της απουσίας της και της αδυναμίας της να παράξει έργο υπέρ των πολιτών.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι είχε όλα τα εχέγγυα σε μια δύσκολη χρονιά για την χώρα να καταστεί πρωταγωνιστής. Παρέλαβε ταμειακό πλεόνασμα ύψους 330 εκ. €, ΠΕΠ Αττικής με απορρόφηση στο 80 %, εύρυθμη υπηρεσιακή λειτουργία. Που να είχε κληρονομήσει και χρέη δηλαδή …

Παρόλα αυτά δεν κατάφερε να προχωρήσει έργα και δράσεις που βρίσκονταν στον αυτόματο πιλότο, ενώ αθέτησε κάθε πιθανή και απίθανη δέσμευση που έδωσε προς τους πολίτες, καθιστώντας εαυτόν παντελώς αναξιόπιστο. 

Ενδεικτικά παραθέτουμε τις παρακάτω αναφορές που εκθέτουν τη σημερινή περιφερειακή αρχή :


  1. Εξαπλασιασμός των κοινωνικών δαπανών : Διαφημίστηκε κατά τη σύνταξη του περσινού προϋπολογισμού με τυμπανοκρουσίες έναντι της προγενέστερης «κοινωνικής αναλγησίας». Τα φίλα προσκείμενα έντυπα φιλοξένησαν αναφορές με πηχυαίους τίτλους. Εν τέλει δεν εκταμιεύτηκε ούτε ένα ευρώ, ενώ και το πρόγραμμα Ρεύμα για Όλους κατέληξε στα αζήτητα.

  1. Αναπτυξιακή ώθηση : Υπήρξε βασική προεκλογική εξαγγελία έναντι του «πλεονάσματος επενδυτικής απραξίας». Αντί για ώθηση προς τα μπρος, εν τέλει δόθηκε ώθηση προς τα … πίσω, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία των Τεχνικών Υπηρεσιών, από το 2014 στο 2015 υπήρξε μείωση 52 % στις δαπάνες για έργα από ίδιους πόρους. Επίσης στο γ’ τρίμηνο του 2015 η απορρόφηση για επενδύσεις ανερχόταν μόλις στο 1,99 %!

  1. Ενίσχυση της συνεργατικής οικονομίας και της καινοτόμου νεανικής επιχειρηματικότητας. Καμία εκταμίευση δαπανών.

  1. Έργα που στηρίζουν την ενδογενή παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα. Δεν υπήρξε καμία απορρόφηση πόρων.

  1. Προτεραιότητα στην οδική ασφάλεια : Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το 2014 πληρώθηκαν 6,5 εκ. € από ίδιους πόρους της Περιφέρειας για οδικά έργα και το 2015 θα καταβληθούν μόλις 4,1 εκ. €. Μείωση δηλαδή της τάξης του 37 %.

  1. Συνολικό σχέδιο για επίλυση των προβλημάτων από πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την Αττική. Εδώ όχι μόνο σχέδιο δεν εκπονήθηκε, αλλά αντιθέτως η Αττική βίωσε τις χειρότερες καταστροφές από πλημμύρες εδώ και πολλά χρόνια με Περιφέρεια και κεντρική διοίκηση να αλληλοκατηγορούνται.

  1. Περιβαλλοντικό έγκλημα ο ΧΥΤΥ Γραμματικού: Σε αυτή την περίπτωση έχουμε την αποθέωση της ανακυβίστησης. Οι περιοδείες στο Γραμματικό και η στήριξη των αγώνων των κατοίκων μπορούν να περιμένουν, αφού το κατά τη διοίκηση της Περιφέρειας περιβαλλοντικό έγκλημα, τελικά δεν θα αναβληθεί και το έργο θα γίνει, διότι τώρα επιτέλους κατάλαβε η κα Δούρου ότι δεν μπορεί κανείς να παίζει με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Τέλος και σε ό,τι αφορά το ΠΕΠ Αττικής, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και τα τρικ της διοίκησης της Περιφέρειας δεν μπορούν να αλλοιώσουν τη σκληρή πραγματικότητα.

Λίγες μέρες πριν κλείσει το 2015 καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης του προγράμματος, η απορρόφηση ανέρχεται μόλις σε 70%. Συγκεκριμένα έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους 587,2 εκ. € επί συνόλου νομικών δεσμεύσεων 832,5 εκ. €. Και φυσικά αναφερόμαστε στα έργα της Περιφέρεια Αττικής και όχι στο σύνολο του ΠΕΠ στο οποίο μας παραπέμπει η διοίκηση της Περιφέρειας, που περιλαμβάνει δεκάδες άλλους φορείς του δημοσίου.

Άρα είναι βέβαιο ότι είτε το κράτος, είτε η περιφέρεια θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ή να αναζητήσουν δάνειο για να καλύψουν αυτή την υστέρηση.

Και ο νοών νοείτο…



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια