Λεφτά υπάρχουν (στην Περιφέρεια Αττικής)!


Κοινωνική Πολιτική: "Τ' αποτελέσματα"!
Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές,
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους μας!
Μια Χρονιά που μπορούμε να προσδιορίσουμε εμείς ως «καθοριστική». «Καθοριστική» τόσο σε κοινωνικοοικονομικό όσο και – κυρίως – σε πολιτικό επίπεδο.
Αυτό θα το … κατορθώσουμε αν δεν Τους αφήσουμε σε … «χλωρό κλαρί»! Ποιους; Αυτούς που καθορίζουν το «κόστος» της ζωής μας.
Την Τ. Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Το Κράτος το ίδιο, δηλαδή!
Για να γίνει αυτό πρέπει να «γνωρίζουμε»!  
Να «γνωρίζουμε» που … πηγαίνουν τα χρήματά μας. Με ποιες προτεραιότητες διανέμονται και από ποιους; Τηρουμένων των “συστημικών” αναλογιών, φυσικά!
Ας αρχίσουμε λοιπόν από ένα «κραχτό» παράδειγμα προς … αποφυγή!
Τον προϋπολογισμό 2016 της Περιφέρειας Αττικής.

Ρένα Δούρου
Ο πρώτος προϋπολογισμός της Περιφέρειας, που έφτιαξε εξ ολοκλήρου η πρώτη «αριστερή» (!) παράταξη της Ρ. Δούρου, είναι στο μεγαλύτερό του μέρος (80%) ίδιος με τον «δεξιό» προϋπολογισμό Σγουρού (780 έργα από τα 860), με το 15% των «ίδιων πόρων» (δηλ. των χρημάτων της Περιφέρειας, απ’ τον φορολογούμενο πολίτη δηλαδή) για έργα να μοιράζονται στον Μελισσανίδη (20 εκ), τον Αλαφούζο (7 εκ.) και την ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ Γραμματικού (4 εκ).

Ας φρεσκάρουμε, λιγάκι, τη μνήμη μας:
Γιάννης Σγουρός
18.03.2014: [… Η διοίκηση του απερχόμενου Περιφερειάρχη ήταν μια διοίκηση που ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της λιτότητας και των μνημονίων. Ήταν μια Διοίκηση – εκτελεστικό όργανο των πολιτικών εκείνων που τσιμεντοποιούν τις πόλεις μας, που παραδίδουν τις ζωές μας σε εργολαβικά συμφέροντα, που υποβαθμίζουν το επίπεδο ζωής μας στο όνομα της εξυπηρέτησης των ολίγων…]. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δύναμης Ζωής».
18.05.2014: Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές
25.05.2014: Επαναληπτικές Περιφερειακές εκλογές
04.10.2014: [… Σήμερα η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού βρίσκεται μπροστά σε σειρά κρίσιμων προβλημάτων. Ένα από αυτά είναι το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Ένα σύστημα που πνέει πλέον τα λοίσθια, έχει καταστεί μήτρα παραγωγής σκανδάλων, απειλεί την υγεία των πολιτών και καταστρέφει το περιβάλλον …]. Επιστολή της περιφερειάρχη κας Δούρου(πλέον) Αττικής προς τους δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια της Περιφέρειας Αττικής.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς πως, σε κάθε περίπτωση, η νέα Περιφερειάρχης θα διαχειριστεί (έστω !)καλύτερα την κατανομή πόρων της Περιφέρειας!

Η πρώτη ερώτηση θα ήταν, εύλογα :
- Λεφτά υπάρχουν, ρε παιδιά;
- 330 εκ. ευρώ ήταν τα διαθέσιμα «ίδια» αποθεματικά το Δεκέμβρη του ’15.
 Συμπέρασμα: Λεφτά, για κοινωνική πολιτική, υπήρχαν.

Η επόμενη ερώτηση θαρχόταν καπάκι:
- Εε, και που πήγαν;

Εδώ φίλοι μου θα σας … στενοχωρήσω!

- 13.100.000 ευρώ (απ’ τον προϋπολογισμό του ’15), που ενέταξε πέρσι η Διοίκηση της Ρ. Δούρου για να διατεθούν αποκλειστικά σε κοινωνικές δαπάνες (επανασύνδεση ρεύματος, πρωτοβάθμια υγεία, στέγαση αστέγων, δομές κακοποιημένων γυναικών κ.ά.) μεταφέρθηκαν στον προϋπολογισμό του ’16.
Συμπέρασμα: δεν ξοδεύτηκε ούτε ευρώ για κοινωνικές δαπάνες, όλο το 2015!

-  7.000.000 ευρώ από το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ για τα έτη 2015-2016, για συσσίτια μεταφέρθηκαν στον προϋπολογισμό του ’16.
Συμπέρασμα: δεν ξοδεύτηκε ούτε ευρώ για επισιτιστική βοήθεια όλο το 2015!

-     380.000 ευρώ για σίτιση αστέγων, από πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας (η διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος του … Σαμαρά! Το θυμάστε;), με σύμβαση που υπογράφθηκε τον Δεκέμβρη 2014 μεταφέρθηκαν στον προϋπολογισμό του ’16.
Συμπέρασμα: δεν ξοδεύτηκε ούτε ευρώ για τη σίτιση αστέγων όλο το 2015!

-     100.000 ευρώ, που δόθηκαν από το ΥπΕσ, για τις ανάγκες των προσφύγων δεν γνωρίζουμε ακόμη αν διατέθηκαν καθώς τα χρήματα εκταμιεύτηκαν στα μέσα Δεκέμβρη (άρα ως τότε δεν είχαν διατεθεί)

Το «που πήγαν» θα σας στενοχωρήσει περισσότερο!

Από τον Μάρτη του ‘15 τ’ αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής μεταφέρθηκαν στην ΤτΕ για να μπορέσει η κυβέρνηση να πληρώσει τις δόσεις του ΔΝΤ. Έτσι  η Περιφέρεια Αττικής υπακούει «τυφλά» στις μνημονιακές υποσχέσεις της (Ιούλης του ’15! Δε θυμάστε καλέ; 17 ώρες για το 3ο μνημόνιο!) που απαγορεύουν τις προσλήψεις, τις κοινωνικές δαπάνες (εκτός από συγκεκριμένες), που επιβάλλουν την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών και υπηρεσιών, που περιορίζουν σε βαθμό εξαφάνισης τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας από τους ΚΑΠ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Υ.Γ.: θυμίζω τι δήλωνε η Περιφερειάρχης στις 18.03.2014 (βλ. παραπάνω: «ας φρεσκάρουμε λιγάκι τη μνήμη μας)

Η Τρίτη ερώτηση θα προσπαθούσε να δικαιολογήσει τ΄ αδικαιολόγητα:
- Χμ, εντάξει! Αλλά τέλος πάντων κάποιες επενδύσεις θα γίνουν!
Το γήπεδο της ΑΕΚ "Αγιά Σοφιά"
- 20.000.000+16.000.000 (για το 2017) ευρώ στον Μελισσανίδη (σ.σ. «ευγενική χορηγία» γαύρων, βάζελων και λοιπών οπαδών στο όραμα του γηπέδου της ΑΕΚ «Αγιά Σοφιά», μιας και το ποσό δίνεται από «ίδιους πόρους» και όχι από κάποιο ΕΣΠΑ ή … ότι άλλο! Τα λεφτά του «φορολογούμενου πολίτη» … που λέγαμε!), 7.000.000 ευρώ στον Αλαφούζο και 4.000.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ Γραμματικού.
Για το 2016, στην «κοινωνική πολιτική» (δηλ. αποκλειστικά για συσσίτια, επιδόματα και επιχορηγήσεις σε ιδρύματα) δίνονται μόνο οι μεταβιβαστικές δαπάνες(δηλ. τα κονδύλια που η Περιφέρεια εισπράττει από το Υπουργείο Εργασίας ή το ΤΕΒΑ για να μοιράσει στους δικαιούχους, λειτουργώντας ως «ταμείο») και επιπλέον μόνο 4,8 εκ. ευρώ: 2 εκ. ευρώ για ιδρύματα προστασίας ανηλίκων (ποσό του 2015 που ουδέποτε μοιράστηκε και απλώς μεταφέρεται) και 2,8 εκ. για ενίσχυση νοικοκυριών που δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, και η Περιφέρεια ευαρεστείται να τους παράσχει το… ιλιγγιώδες ποσό των 100 ευρώ το έτος, δηλ. 8 και κάτι ευρώ το μήνα!

Η Τέταρτη ερώτηση θα έσταζε φαρμάκι:
- Και τι τους κοιτάτε ρε; Οι υπόλοιποι Περιφ. σύμβουλοι τι κάνουν;
- Κατ’ αρχήν η κ. Δούρου κομπάζει για την παράταση του ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης) στη Φυλή, όπως έκανε και ο κος Σγουρός το ‘13 (ο οποίος από κάτι … τέτοια έχασε την Περιφέρεια στις εκλογές του ’14!). Φυσικά και για τον προϋπολογισμό!

 Π. Αθανασιάδης
Έξι (6) περιφερειακοί σύμβουλοι μέλη της ΛΑΕ (4 εκ των οποίων Γ. Γαβρίλης, Κ. Θανοπούλου, Ε. Τασούλη και  Π. Αθανασιάδης ο οποίος όχι μόνο βρήκε τον προϋπολογισμό αψεγάδιαστο, αλλά έκλεισε την ομιλία του χαρακτηρίζοντάς τον "αριστερό" τονίζοντας με τη μνημειώδη φράση:"ψηφίζω και με τα δυο χέρια τον προϋπολογισμό και με ζεστή καρδιά"!!!) – με την στήριξη ουσιαστικά της Γραμματείας της ΛΑΕ– υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό της Ρ. Δούρου, ενώ 3 μέλη της ΛΑΕ καταψήφισαν. Φυσικά ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων από τοπικές οργανώσεις της ΛΑ.Ε..
Δεσπ. Κουτσούμπα
Τον προϋπολογισμό καταψήφισεφυσικά και η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» (Δέσποινα Κουτσούμπα)
Όσον αφορά τις τοποθετήσεις των συμβούλων της «Δύναμης Ζωής» απέναντι στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε, οι εικόνες αξίζουν όσο 1000 λέξεις!
Παρακολουθήστε τα σύντομα βίντεο των δικών της (!) συμβούλων που το(η)ν καταψήφισαν! (Φλώρα ΝικολιδάκηΜαρίνα ΚουκάΜάκη ΜαντάΆννα ΒασιλάκηΖωής Ράικου).  

Πηγή πληροφοριώνΠαΝΤΙ3Ρα,

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια