Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής για τα προβλήματα της περιοχής του 3ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής για τα προβλήματα της περιοχής του 3ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων

Προωθούνται συστηματικά ενέργειες και δράσεις στο πεδίο της κοινωνικής πρόληψης και ασφάλειας 

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 16-2-2015, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, δεύτερη συνάντηση με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων με συμμετοχή της Διεύθυνσης του σχολείου, της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ρομά «ΟΜΗΡΟΣ», κοινωνικών λειτουργών και συνεργατών του Αντιπεριφερειάρχη.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων παρουσίασαν την κατάσταση στην περιοχή του 3ου Γυμνασίου, αναφέρθηκαν στα περιστατικά βίας, την ανησυχία και των προβληματισμό των ίδιων και των παιδιών, καθώς και την ανάγκη να αναλάβουν σοβαρή δράση όλοι οι δημόσιοι φορείς για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου τόνισαν την πολύ καλή συνεργασία με τους τσιγγάνους μαθητές του σχολείου και την
ανάγκη λήψης μέτρων για την αναβάθμιση και απογκετοποίηση της ευρύτερης περιοχής. Οι εκπρόσωποι συλλόγων τσιγγάνων και διαμεσολαβητών Ρομά αναγνώρισαν την ύπαρξη προβλημάτων στην περιοχή, κάλεσαν σε κοινές δράσεις και κατέδειξαν την αναποτελεσ-ματικότητα της συνολικής στοχοποίησης περιοχών και κοινωνικών ομάδων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, αναφέρθηκε στην απαράδεκτη απόφαση του Δήμου Φυλής για κλείσιμο των σχολείων, και στην επείγουσα ανάγκη να επιλέξουν πολίτες, συλλογικοί φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση ποια κατεύθυνση και προσανατολισμό θα ακολουθήσουν συνολικά για τα ζητήματα αυτά. Η επικοινωνιακή δημιουργία κατάστασης εμπόλεμης ζώνης με αντίπαλα στρατόπεδα τσιγγάνων και μη τσιγγάνων, και η απουσία προτάσεων και η ανυπαρξία υλοποίησης συστηματικών δράσεων προσέγγισης και αναβάθμισης των περιοχών μέσω κοινωνικής μέριμνας, πολιτισμού και αθλητισμού, απλώς χειροτερεύει τις συνθήκες και τα προβλήματα και δεν προσφέρει καμία πραγματική υπηρεσία στους κατοίκους της Φυλής και ευρύτερα της Δυτικής Αττικής.

Στη συνάντηση, υπήρξε εκτενής διαλογική συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων που εστίασε στην ύπαρξη συγκεκριμένων προβλημάτων στην περιοχή, την ανάγκη συστηματικής συνεργασίας των φορέων και με τους τσιγγάνους, την ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων στο πλαίσιο της εκπαίδευσης τσιγγανοπαίδων αλλά και την ανάγκη εκπόνησης συνολικού προγράμματος για την αναβάθμιση και την κοινωνική θωράκιση συγκεκριμένων περιοχών των Άνω Λιοσίων που εμφανίζουν χαρακτηριστικά γκετοποίησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, υπήρξε συναντίληψη των συμμετεχόντων για την ανάληψη κοινής δράσης του Συλλόγου Γονέων, της Ένωσης Διαμεσολαβητων Ρομά, της Ομοσπονδίας ΟΜΗΡΟΣ και της Αντιπεριφέρειας έτσι ώστε να προσεγγιστούν οικογένειες και παιδιά για την διασφάλιση συνθηκών ασφαλούς πρόσβασης και αποχώρησης. Προς τούτο, ενεργοποιούνται εθελοντές κοινωνικοί λειτουργοί και αποφασίστηκε η διενέργεια και νέας διευρυμένης σύσκεψης για τα προβλήματα της συγκεκριμένης περιοχής. Επίσης,  η επόμενη συνάντηση του Forum Δυτικής Αττικής για τα θέματα Ρομά θα αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή και την ενεργοποίηση όλων των φορέων που επιθυμούν και θέλουν να συμμετέχουν σε μια κοινή προσπάθεια πραγματικής επίλυσης προβλημάτων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής και η Περιφέρεια Αττικής συνολικά προσεγγίζει τα εν λόγω ζητήματα με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που απαιτούν. Προς τούτο, έχουν δρομολογηθεί και ξεκινά άμεση η υλοποίηση δράσεων παρέμβασης σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, και  η περιοχή του 3ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων θα έχει προτεραιότητα. Καλούμε όλους να αποσαφηνίσουν τη θέση τους, να κατανοήσουν ότι βιώσιμη λύση χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των τσιγγάνων δεν υπάρχει και να σταματήσουν να διαιωνίζουν ένα αποτυχημένο μοντέλο παρέμβασης που ευνοεί την γκετοποίηση».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια