Επιστολή του Δημήτρη Μπουραΐμη στον υπουργό Πολιτισμού και βουλευτή Περιφέρειας Αττικής Αριστείδη Μπαλτά




Δημοτική Παράταξη                   
Δήμου Φυλής                                                                                     Άνω Λιόσια, 11/4/2016                                                        
ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Τηλ. 210 2486851
FAX: 210 2486859
                                                                                      ΠΡΟΣ
Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού
κ. Αριστείδη Μπαλτά

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
όπως γνωρίζετε, ο καλλικρατικός Δήμος Φυλής αποτελείται από τη συνένωση των παλαιών δήμων Ζεφυρίου, Άνω Λιοσίων και Φυλής. Αυτοί οι παλαιοί Δήμοι πέρα από τα κοινά γεωγραφικά τους στοιχεία, είχαν και έχουν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές διαφοροποιήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να απειλήσουν την ίδια την ενότητα του Δήμου εάν δεν αντιμετωπιστούν προς όφελος όλων των κατοίκων.
Ο παλαιός Δήμος Φυλής έχει ανεπτυγμένη τουριστική οικονομία καθώς προσφέρει τη δυνατότητα επίσκεψης στην Πάρνηθα, σε εκκλησίες και μοναστήρια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου αλλά και σε σημαντικές αρχαιότητες. Ο παλαιός Δήμος Άνω Λιοσίων αναγκάστηκε από την κεντρική διοίκηση και από την ανεπάρκεια της τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, εγκλωβιζόμενος, να βασίσει διαχρονικά την οικονομία του, κατά κύριο λόγο, στη διαχείριση του μεγαλύτερου –και μοναδικού έως σήμερα- ΧΥΤΑ που εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί την Αττική και, περιστασιακά, και άλλους νομούς – περιφέρειες της χώρας μας. Ο παλαιός Δήμος
Ζεφυρίου είχε και έχει να διαχειριστεί το μέγιστο ζήτημα των Ελλήνων τσιγγάνων, τους οποίους η πολιτεία - δυστυχώς μέχρι σήμερα - αλλά και η τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει ως Ρομά.
Ειδικότερα, στον τομέα του πολιτισμού, που ανήκει στις δικές σας αρμοδιότητες, ο Δήμος χρηματοδότησε σημαντικές ανασκαφές στην περιοχή των Άνω Λιοσίων και της Φυλής φέρνοντας στο φως σημαντικές αρχαιότητες, χρονολογούμενες από την μυκηναική έως την ρωμαική περίοδο. Στη Φυλή βρίσκονται το σπήλαιο του Πανός και το Φρούριο της Φυλής που χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. Πρόκειται για ένα σπουδαίο δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής, από τα ελάχιστα που σώζονται σε τόσο καλή κατάσταση στην Αττική, αν και τα τελευταία χρόνια έχει αφεθεί έρμαιο των καιρικών συνθηκών και της φθοράς που επιφέρει ο χρόνος καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ενέταξε κανένα σχετικό έργο στο ΕΣΠΑ.
Πολλά μικρά μεταβυζαντινά εκκλησάκια της περιόδου της Τουρκοκρατίας με αξιόλογο τοιχογραφικό διάκοσμο σώζονται στη Φυλή. Δύο από αυτά ,ο Άγιος Πέτρος και ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου έχουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον καθώς ο τρόπος στέγασης τους μαρτυρά κάποιου είδους ισλαμική επίδραση. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ανάλογου αρχιτεκτονικού τύπου είναι ο ναός της Παναγίας στο Μοναστηράκι. Για το ναό της Κοίμησης ο παλαιός Δήμος Φυλής ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και φυσικά μετά από δική μου πρωτοβουλία προχώρησε στην ανάθεση μελέτης αποκατάστασης του μνημείου η οποία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Δυστυχώς, όμως το Υπουργείο Πολιτισμού, για μιαν ακόμη φορά, δε μπόρεσε να αναλάβει την χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου.
Ο σημαντικότερος, όμως, προσκυνηματικός προορισμός της Φυλής, που παρουσιάζει όχι μόνο πανελλήνιο αλλά παγκόσμιο ενδιαφέρον, είναι η Ιερά Μονή Κλειστών. Πρόκειται για ένα μοναστηριακό συγκρότημα που η χρονολογία ίδρυσής του χάνεται στα βυζαντινά χρόνια.
Στη Μονή Κλειστών σώζεται η μεταβυζαντινή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, ιδιαίτερου κάλλους και αισθητικής, η οποία, στο παρελθόν, λιτανευόταν κατά την διάρκεια της Σαρακοστής σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Η τωρινή μοναστική αδελφότητα για λόγους σεβασμού προς την εικόνα και, κυρίως, προστασίας της από τις καιρικές συνθήκες, από ενδεχόμενο κλοπής αλλά και από διάφορους κινδύνους που συνεπάγεται η λιτάνευση, αποφάσισε να μην συνεχιστεί το έθιμο τις λιτάνευσης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια συγκεκριμένης ομάδας κατοίκων της περιοχής οι οποίοι αφού πρώτα έδωσαν λανθασμένες πληροφορίες για την όλη κατάσταση, επιδίωξαν την εμπλοκή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ώστε με απόφασή της να εξαναγκάσει την Ιερά Μονή Κλειστών να επαναφέρει το έθιμο.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει, φυσικά, κάθε δικαίωμα να παρέμβει και να ζητήσει από την Ιερά Μονή να σεβαστεί τις αποφάσεις Της. Όμως εξίσου πιστοί ορθόδοξοι χριστιανοί με όσους ζητούν την συνέχιση του εθίμου, είμαστε και εμείς που ζητάμε να βρεθεί μια λύση με πρώτιστο κριτήριο την προστασία της ιερής εικόνας. Βεβαίως και θέλουμε την διατήρηση των παλαιοτάτων εθίμων μας, όμως δεν είναι δυνατόν να αγνοούμε και τις νέες πραγματικότητες που παράγει η τεχνολογική πρόοδος. Πχ, στην εποχή μας η επίσκεψη στην Ιερά Μονή Κλειστών δεν έχει κανένα από τα οδικά προβλήματα που την καθιστούσαν πολύ δύσκολη. Επίσης, δεν είναι δυνατόν κάποιος να επιμένει σε ένα έθιμο θέτοντας σε διακινδύνευση την ίδια την ιερή εικόνα. Διότι, όπως μπορεί να αντιληφθεί οποιοσδήποτε, χωρίς την ιερή εικόνα, καμία συζήτηση δεν έχει σημασία.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, ως Ορθόδοξος Χριστιανός και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του καλλικρατικού Δήμου Φυλής, θα σας παρακαλούσα θερμά να πράξει το καθήκον της η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων με πρώτιστο κριτήριο την ίδια την προστασία της Ιερής Εικόνας διότι η Ιερή Εικόνα εκτός από σύμβολο πίστης για εμάς είναι και ένα μνημείο πολιτισμού που πρέπει να παραδοθεί ακέραιο στις επόμενες γενιές όπως και οι προηγούμενες το παρέδωσαν σ’ εμάς.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, με δεδομένο ότι είστε και Βουλευτής της περιοχής μας, πιστεύω ότι θα άξιζε να μας επισκεφθείτε ώστε να δείτε ο ίδιος τα πολιτιστικά μνημεία μας αλλά και να εξετάσετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να προστατευθούν και να αναδειχθούν προς όφελος των κατοίκων του καλλικρατικού Δήμου Φυλής αλλά και όλης της χώρας.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Με εκτίμηση,
Ο επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης
Δημήτριος Μπουραΐμης
Αρχιτέκτων-Μηχανικός


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια