Δέσποινα Πλευριά: Σε εκδήλωση της Περιφέρειας πρώην δήμαρχος ανέφερε “μια χαρά είναι τα Λιόσια” για να δέχονται τα σκουπίδια της Αττικής.

Δήμος Φυλής, 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016


Μικρή ενημέρωση αναφορικά με την ενημερωτική εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής για τα εργαλεία χρηματοδότησης η Περιφέρεια Αττικής, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρ. Προγρ. Περιφέρειας Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ


Παρακολούθησα τις παρουσιάσεις της κας Ζωής Γεωργοπούλου, προϊσταμένης Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων, καθώς και την εισαγωγή στην Πρόσκληση “Δράσεις για την Ολολκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων” του ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 που αφορά στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» [ΥΜΠΑΑ] . Συμπέρασμα στα πλαίσια των παραπάνω παρουσιάσεων κατά την ταπεινή μου άποψη είναι τα εξής τεσσερα κύρια σημεία :


  1. Προκειμένου να εγκριθεί σε δήμο κάποια παροχή από την ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων, θα πρέπει να καταρτιστούν προκαταρτικές μελέτες μεγάλης λεπτομέρειας, και οπωσδήποτε να υπάξει (αυτό βασικά δεν είναι δική μου άποψη αλλά ο κανόνας προκειμένου να έχει πρόσβαση η Χ υπηρεσία στις Κρατικές Ενισχύσεις) σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού φορέα, ώστε να μπορεί έπειτα να ελεγθεί το αποτέλεσμα -σε περίπτωση που αναλάβει μόνο ο Δημόσιος φορέας π.χ. Δήμος, δεν ελέγχεται η έκβαση των χρηματοδοτήσεων / χρειάζεται ένας Δικαιούχος. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να καταρτιστούν Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Απορριμάτων με ευθύνη. Προκειμένου επίσης να λάβουν έγκριση από τον Ορίζοντα 2014-2020, χρειάζεται υπομονή γιατί αυτή η εγκριση ίσως χρειαστεί και έαν ΧΡΟΝΟ για να βγει.
  2. Οποιοδήποτε σχέδιο βγει σε επίπεδο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α' βαθμού (δήμων), προκειμένου να κάνει αίτηση για χρηματοδότηση πρέπει να συμπνέει με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης απορριμάτων, το οποίο σαφώς δεν έχει εγκριθεί ακόμη σε καμιά περιφέρεια της Ελλάδος.
  3. Εάν κάποιο έργο είναι ήδη ΏΡΙΜΟ, δεν έχει δικαίωμα να απευθυνθεί για χρηματοδότηση στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020, παρά μόνο τα έργα που ξεκινούν. Οπότε, για παράδειγμα το ήδη υπό λειτουργία εργοστάσιο καύσης βιοαερίου στη Φυλή και ολόκληρη η ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμάτων) δεν μπορεί να αποτανθεί για χρηματοδότηση στο εν λόγω πρόγραμμα. Εκτός εάν χαρακτηρισθεί ως έργο που ξεκινά τώρα “το κλείσιμο της εγκατάστασης αυτής ώστε να μην αφήνει οικολογικά αρνητικά υπόλοιπα”.
  4. Κάποιος από το κοινό (πρώην δήμαρχος) ανέφερε ότι προκειμένου να ξεκινήσουμε αιτήσεις για χρηματοδότηση οι οποίες δεν έχουν ελπίδα, “μια χαρά είναι τα Λιόσια”, είναι συμφερότερη λύση. Πρέπει να σταματήσουν να επαναπαύονται στη Φυλή (της οποίας ο Δήμος περιλαμβάνει τα Λιόσια) ως λύση. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να κατανοήσουν οι πολίτες της Αττικής ότι ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να διαιωνίζεται η ταφή των απορριμάτων στη Φυλή – η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανεπίτρεπτη. (Αυτό το ΠΑΡΑΠΟΝΟ κατά κύριο λόγο καταθέτω).

Μερικές λεπτομέρειες ακομη :
(α) Προκειμένου να δεχθεί κάποιος (επιχείρηση, τμήμα δήμου κλπ) την χρηματοδότηση, πρέπει να χαρακτηριστείΥπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος. Ο χαρακτήρας των κινήτρων της να έχει περάσει από Ωρίμανση, Δημοπρασία και Κατοχύρωση Διαγωνισμού. Δόθηκε ένα παράδειγμα όπου μια υπηρεσία εκδηλώνει λόγους προσβολλής δημόσιας Υγείας, ωστόσο δίδει παραγωγή Ενέργειας . Μπορεί σε αυτή τη φάση να χρηματοδοθεί η διαχείριση βιοαποβλήτων σε ποσοστό 50%.
(β) οι πόροι ΕΣΠΑ χωρίζονται σε κρατική ενίσχυση και στο Ταμείο Συνοχής.


Κλείνω με το δεδομένο ότι η ΟΕΔΑ της Φυλής πρέπει να κλείσει ΑΜΕΣΑ, και να προχωρήσουν σε χρηματοδοτήσεις και ανάλογη εργασία Δήμοι που διαθέτουν ανάλογους χώρους.

Δέσποινα Πλευριά
μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Αττικής


-- 
Δέσποινα Πλευριά
Πληροφορικός
​ 
Πτυχιούχος Τμήματος Πληροφορικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα 
​"​
Αλγόριθμοι Υψηλής Απόδοσης
​"​
​ Πανεπιστημίου Αθηνών​
  Δήμος Φυλής
    Αττική,  ΕΛΛΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια