Κινήσεις “ελέγχου” των «αόρατων» Ρομά – Διάταξη ν/σ

Αποφασισμένη δηλώνει η Κυβέρνηση να θέσει σε «τάξη» τους Ρομά που είναι διασκορπισμένοι σε πλατείες, πάρκα, αντίσκηνα, πρόχειρους καταυλισμούς και κάτω από γέφυρες. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες του συγκεκριμένου πληθυσμού, στο νομοσχέδιο  «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις» (άρθρα 43-50) που κατατέθηκε στη Βουλή, συμπεριελήφθη η σύσταση«Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά». Η συγκεκριμένη γραμματεία θα στελεχωθεί  από 12 οργανικές θέσεις(αποσπάσεις προσωπικού), ενώ θα φέρει τη σφραγίδα συμβουλίου εμπειρογνωμόνων με εκπροσώπους από ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ και Συνήγορο του Πολίτη. 
  Η «Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά» θα υπάγεται στο Υπουργείο
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα έχει τη συνολική εποπτεία όλων των δράσεων και ζητημάτων που αφορούν στους Ρομά (καταγραφή στοιχείων πληθυσμού, επίλυση προβλημάτων, προγράμματα ένταξης, μετεγκαστάσταση, λειτουργία σχολικών μονάδων κ.α.). Στο νομοσχέδιο μάλιστα περιγράφονται αναλυτικά παραδείγματα κρατών – μελών της ΕΕ, ως προς την αντιμετώπιση των Ρομά. Όπως σημειώνεται, την μεγαλύτερη «πρόοδο» πάνω στο θέμα αυτό την έχει κάνει η Ισπανία καθώς το 70% των παιδιών Ρομά πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, το 100% στο σχολείο ενώ έχουν αποκτήσει δικαιώματα στη στέγαση και στην αγορά εργασίας μέσω της αξιοποίησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Η Ελλάδα, σημειώνεται, δεν είχε ξεκάθαρη πολιτική πάνω στο θέμα των Ρομά καθώς σε πολλές περιπτώσεις θεωρούνται «αόρατος πληθυσμός» (δεν είναι καταχωρημένοι σε δημοτολόγια, μητρώα). 
    Η συγκεκριμένη γραμματεία λοιπόν θα αναλάβει να υλοποιήσει την «Εθνική Στρατηγική» απέναντι στους Ρομά και θα εισηγείται τις προτάσεις τις σε τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Την αιτιολογική έκθεση - Σχέδιο νόμου Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της θα τη διαβάσετε..........Ε Δ Ω

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια