Ας μιλήσουμε τώρα για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ. του Θ.Μ

Στην συζήτηση που έγινε για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ κατεγράφησαν οι απόψεις αλλά και η στάση όλων των πλευρών. Ότι  έλεγαν  οι υπεύθυνοι του σχεδιασμού και ότι  έλεγαν τα κινήματα ή οι άνθρωποι που διαφωνούσαν με το σχέδιο,  είναι πλέον ιστορία καταγεγραμμένη .
Σ.Σ  Δεν μιλάμε εδώ για τους μουλωχτούς που δεν έγραψαν ούτε μια σελίδα για το ΠΕΣΔΑ και  έκαναν μόνο κουτσομπολιά σε «κλειστούς χώρους» ,  ούτε για κάτι τύπους που εμφανίστηκαν σαν «κινήματα κρότου λάμψης»  σε μια συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν εξαφανισμένοι. Δεν μιλάμε ούτε για το ανεκδιήγητο ΚΚΕ , ούτε για τους συνδικαλιστές και τους μηχανικούς του ΕΔΣΝΑ που έκαναν τους Κινέζους. Αυτά ανήκουν πλέον στην ιστορία και δεν μας ενδιαφέρουν .

Τώρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το πώς θα υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο (για το οποίο εξακολουθούμε να έχουμε  ενστάσεις).
Ξέρουμε πολύ καλά πως η υλοποίηση του σχεδίου απαιτεί δύσκολες αποφάσεις , απαιτεί συγκεκριμένα πλάνα δράσης από τον ΕΔΣΝΑ και από ΟΛΟΥΣ  τους δήμους της Αττικής , απαιτεί συνεργασίες και των δυο βαθμών κλπ.
Όλα αυτά σήμερα δεν υπάρχουν και η πίεση του χρόνου είναι παραπάνω από ασφυκτική λόγω του κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής.
Εμείς λέγαμε πως τα περισσότερα από αυτά θα έπρεπε  ήδη να υπάρχουν στο ΠΕΣΔΑ και να είναι εγκεκριμένα από το περιφερειακό συμβούλιο με τους συσχετισμούς που υπήρχαν εκεί.
Έτσι και αλλιώς οι συσχετισμοί στον ΕΔΣΝΑ είναι σαφώς πιο ζόρικοι από ότι στο περιφερειακό συμβούλιο.  
Τώρα  θα πρέπει να περιμένουμε  τις μελέτες για τα ανενεργά λατομεία για να δούμε αν θα συμφωνούν με τις προτάσεις που θα διαμορφωθούν τελικά οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες   και τα αιρετά μέλη του ΕΔΣΝΑ και κατόπιν να γίνουν οι χωροθετήσεις κλπ κλπ.
 Ελπίζουμε πως ορισμένοι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και κάποια πρωτοκλασάτα στελέχη του ΕΔΣΝΑ που υπερθεμάτιζαν για την αοριστία του ΠΕΣΔΑ και μας κουνούσαν το δάχτυλο , τώρα να μην το γυρίσουν το βιολί και να αναλάβουν τα βάρη που τους αναλογούν.
Το ίδιο ισχύει και για το μεγάλο ζήτημα των μονάδων επεξεργασίας. Οι 3  μονάδες που προβλέπονται «χωρίς χωροθέτηση»  στον κεντρικό και τον νότιο τομέα,  θα  έπρεπε να είναι ήδη χωροθετημένες στο εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ από το περιφερειακό συμβούλιο γιατί τώρα οι δυσκολίες θα είναι τεράστιες .
Οι δημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και συλλογής - επεξεργασίας ΒΑΑ που ΔΕΝ υπάρχουν στα τοπικά σχέδια των δήμων  (και οι φήμες λένε πως δεν υπάρχουν ούτε στις προτάσεις χρηματοδότησης των δήμων), πρέπει να σχεδιαστούν τώρα και να ενεργοποιηθούν άμεσα γιατί οι ποσοτικοί στόχοι του ΠΕΣΔΑ δεν θα πιαστούν ούτε κατά 10% και η Φυλή θα γεμίσει χωρίς να το καταλάβουν.
Μερικοί πίστεψαν πως το δύσκολο θα  ήταν  να εξασφαλιστεί πλειοψηφία στον ΕΔΣΝΑ και στο περιφερειακό συμβούλιο για την τυπική  έγκριση του ΠΕΣΔΑ και αυτό ήταν το λάθος τους.
Από ότι αποδείχτηκε αυτό ήταν το εύκολο. Αυτές οι ευκολίες πάντα πληρώνονται αργότερα. 

Τα λέγαμε εμείς οι  των κινημάτων αλλά ….

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια