ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ.ΜΠΟΥΡΑΙΜΗ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο επικεφαλής της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Δημήτρης Μπουραΐμης έδωσε συνέντευξη στο δημοτικό Ρ/Σ Ηρακλείου Αττικής ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94 FM και τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Δημακόπουλο και Γιώργο Μισιάκα, για το δήμο Φυλής, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις κυοφορούμενες αλλαγές στον Καλλικράτη και το Ρ/Σ ΞΕΝΙΟ.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη του κ. Μπουραΐμη:

  • Στην Ελλάδα χρησιμοποιούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πειραματόζωο, από τη δεκαετία του ΄90 και μετά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται μόνο το 2% του ΑΕΠ και όλες οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις γίνονται σε αυτό το 2%. Το υπόλοιπο δεν το ακουμπάει κανείς.

  • Στην περιοχή μου υπάρχει μια χωροταξική και ταξική στοχοποίηση. Και δεν είναι μόνο ο ΧΥΤΑ, ο οποίος θα κλείσει, γιατί και νομοθετικά δε μπορεί να επεκταθεί. Οι χώροι διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να έχουν περιοδικότητα. Το θετικό στο νέο ΠΕΣΔΑ είναι τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης, τα πράσινα σημεία. Αν αυτά υλοποιηθούν εγκαίρως και αρχίσει να λειτουργεί η κυκλική – δηλαδή η πραγματική οικονομία – θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

  • Οι τρεις πρώην δήμοι που απαρτίζουν τον ενιαίο δήμο Φυλής, έχουν 50.000 κατοίκους, απλώνονται σε 120.000 στρέμματα, διαθέτουν περίπου 430 χιλιόμετρα οδοποιία και δεν έχουν αστικό χαρακτήρα. Το κόστος λειτουργίας τους είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα δήμο με 5.000 στρέμματα και ίδιο αριθμό κατοίκων.

  • Αν και οι προηγούμενες εκλογές στηρίχθηκαν, δυστυχώς, σε έναν τοπικό προσδιορισμό, δεν υπάρχει τοπικισμός στο δήμο Φυλής. Το μειονέκτημα του, ιδιαίτερα σήμερα, είναι η διαφάνεια στη διαχείριση. Επειδή διαχειριζόμαστε διαφορετικά χρήματα από αυτά που διαχειρίζονται άλλοι δήμοι, θα πρέπει να κινούμαστε με μεγαλύτερη διαφάνεια, κάτι που η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει δείξει. Δεν έχει κάνει απολογισμό όλα αυτά τα χρόνια και κανείς δε γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις υποχρεώσεις της. Περνά την αντίληψη ενός πλούσιου δήμου με φτωχούς κατοίκους. Ότι έχει πολλά λεφτά και, περίπου, δεν ξέρει τι να τα κάνει. Το μόνο που ξέρει είναι να φορτώνει κακοδιαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων στις πλάτες των δημοτών.

  • Νέο έργο δεν έχει γίνει στο δήμο Φυλής, μόνο δυο ή τρεις δημοπρατήσεις για έργα που θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια. Προς το παρόν, υλοποιείται μια ουρά έργων της δικής μας διοίκησης.

  • Η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει βηματισμό και σχέδιο. Δεν ασχολείται με την Παιδεία και την αντιμετώπιση της ανεργίας, που είναι, κατά τη γνώμη μου, τα κύρια θέματα. Στην περιοχή μου, για να υπάρχει συνοχή, πρέπει όλα τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο και οι γονείς τους να νιώθουν αξιοπρεπείς, γιατί εργάζονται. Δυστυχώς, αυτό δε γίνεται γιατί δεν υπάρχουν σχολικές αίθουσες, δεν τηρείται η υποχρεωτική εκπαίδευση και δε λαμβάνεται πρωτοβουλία από το δήμο για υλοποίηση νέων σχολικών μονάδων, αφού όπως λέει έχει ταμειακό απόθεμα. Και βέβαια, δεν υπάρχει πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας και της φτώχειας, γιατί αυτό νομίζει ότι εξυπηρετεί τα εκλογικά της συμφέροντα.

  • Πρέπει να βρούμε το θάρρος να κάνουμε ένα γνήσιο διάλογο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από ανοιχτές διαδικασίες στα πλαίσια της «άμεσης δημοκρατίας», να ακούσουμε την κοινωνία. Να δούμε που πετύχαμε σε αυτό που δημιουργήσαμε όλα αυτά τα χρόνια και που αποτύχαμε. Να κάνουμε την αυτοκριτική μας.

  • Προσωπικά, θεωρώ ότι το κυριότερο που έχασε η Αυτοδιοίκηση - και δε λέει τίποτε ο Καλλικράτης για αυτό - είναι η σχέση με τον παραγωγικό ιστό. Όταν η Αυτοδιοίκηση δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής, τότε κάθεται απλώς και παρακολουθεί.

  • Πιστεύω ότι το θέμα αλλαγής του Καλλικράτη κινείται σε λάθος δρόμο, πρέπει να το δούμε μέσα από μια δυναμική και όχι στατική αλλαγή προσέγγισης. Αν ο δήμος δεν είναι μοχλός ανάπτυξης μιας περιοχής, δεν έχει νόημα το πώς θα εκλέγεται ένας δήμαρχος. Να διαχειρίζεται τι; Τη μιζέρια και τη συρρίκνωσή του;

  • Προσωπικά, όταν ανέλαβα, βρήκα το δημοτικό ραδιόφωνο να μη λειτουργεί και τους εργαζόμενους σε επίσχεση εργασίας. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί, όμως έκανα μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με κάθε αρμόδιο και αναρμόδιο φορέα. Ζήτησα να γίνει διεύθυνση του δήμου, πλήρωσα αρκετές από τις οφειλές στους εργαζόμενους, πέρασα μέσα στο νόμο 4071/12 παράγραφο για τη μεταφορά τους, που τελικά δεν ολοκληρώθηκε, έστειλα τα ονόματα όλων στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. Στο τέλος, μπορεί να έχω παρεξηγηθεί και οι εργαζόμενοι να νομίζουν ότι είχα προσωπικά απέναντί τους.

  • Ο σταθμός είναι σημαντικό να υπάρχει αλλά το ζητούμενο είναι οι εργαζόμενοι να περάσουν στο δήμο. Αυτό με απασχολούσε, κατά κύριο λόγο, καθώς θεωρώ ότι έχουν προσφέρει στην περιοχή, αντίθετα με τη λανθασμένη αντίληψη που επικρατεί σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Το ραδιόφωνο, ο Ακράτητος, ο Θρασύβουλος, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, ο πολιτισμός γενικότερα, προσέφεραν. Αυτό ήταν το αντιστάθμισμα για την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

  • Πιστεύω ότι ο ΞΕΝΙΟΣ μπορεί να ξαναμπεί σε λειτουργία και το προσωπικό να επιστρέψει, μέσα από το άρθρο που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Η περιοχή δικαιούται την επαναλειτουργία του και ας αποφασίσει μόνη της, μέσα σε ένα πλαίσιο που θα κατοχυρώνει τους εργαζόμενους, τι θα γίνει. Εύχομαι πραγματικά να βρουν το δρόμο τους.



* Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?v=SkMZdW_x2VE


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια