Πώς μπορούν οι ΟΤΑ να «κουρέψουν» χρέη σε Δημόσιο & Ταμεία



15/07/2017


Σε ευνοϊκούς συμψηφισμούς οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, με την τελική εξόφληση των χρωστούμενων να μετατίθεται έως και για… χιλιετίες αργότερα, έχουν τη δυνατότητα να προβούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Τη σχετική δυνατότητα δίνει ο νόμος 4316/2014 και συγκεκριμένα το άρθρο 79 (ΦΕΚ Α’ 270/2014), με βάση το οποίο οι ΟΤΑ μπορούν να συμψηφίσουν οφειλές σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία με μηνιαία παρακράτηση του 5% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που λαμβάνουν. Βέβαια, προηγουμένως απαιτείται απόφαση του οικείου δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου και -το κυριότερο- έγκριση του αιτήματος με κοινή απόφαση τριών υπουργών: Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών.
Αφορμή για την ανάλυση της aftodioikisi.gr γύρω από την υφιστάμενη νομοθεσία και τις ευνοϊκότατες δυνατότητες που παρέχονται στους Δήμους, είναι η πρόσφατη
περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μπαίνοντας στη ρύθμιση, διαγράφει προσαυξήσεις χρεών κατά 50% και αποπληρώνει τελικές οφειλές ύψους περίπου 9 εκατ. ευρώ, σε πέντε χρόνια με ισόποσες δόσεις περίπου 150.000 ευρώ μηνιαίως με παρακράτηση των ΚΑΠ. (δείτε την απόφαση ΕΔΩ). Αν το 50% των προσαυξήσεων που καλείται να πληρώσει είναι 2,982 εκατ. ευρώ, άλλο τόσο είναι το ποσό που έσβησε ο Δήμος με τη ρύθμιση.
Ποιες δυνατότητες δίνει ο νόμος:
Σύμφωνα με την παράγραφο β’ του άρθρου 79, «οι οφειλές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και όσες έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις ή διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής που είναι εν ισχύ, επί του εναπομείναντος ποσού, καθώς και όσες τελούν σε αναστολή, απαλλάσσονται κατά ποσοστό από τους πρόσθετους φόρους, τόκους, πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και κάθε μορφής προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέκυψαν ή προκύπτουν από κάθε είδους φορολογικές παραβάσεις…».
Οι απαλλαγές από τις προσαυξήσεις γίνονται ως ακολούθως:
i) Εάν ο συμψηφισμός ολοκληρώνεται εντός ενός έτους, από τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης, με απαλλαγή 90%.
ii) …εντός δύο ετών με απαλλαγή κατά 80%.
iii) …εντός τριών ετών με απαλλαγή κατά 70%.
iν) …εντός τεσσάρων ετών με απαλλαγή κατά 60%.
ν) …εντός πέντε ετών με απαλλαγή κατά 50%.
νi) …εντός έξι ετών με απαλλαγή κατά 30%.
νii) Εάν ο συμψηφισμός ολοκληρώνεται μετά την πάροδο της εξαετίας δεν υπάρχουν απαλλαγές.
Και βέβαια, στην περίπτωση που δήμος ή περιφέρεια επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να εκχωρήσει προς παρακράτηση και συμψηφισμό τέτοιο ποσοστό επί των εσόδων των ΚΑΠ του, ώστε με το ποσό που προκύπτει να εξοφληθεί εφάπαξ με τη νέα κοινή υπουργική απόφαση το υπόλοιπο ποσό της κύριας οφειλής, τυγχάνει όλων των απαλλαγών επί του εναπομείναντος αυτού ποσού.
Εξόφληση σταγόνα-σταγόνα
Είναι προφανές το τι γίνεται στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος ΟΤΑ επιλέξει να μπει στη διαδικασία συμψηφισμού, αλλά δεν επιθυμεί να αποπληρώσει το χρέος εντός εξαετίας: το χρέος μετακυλίεται στο διηνεκές και η εξόφληση γίνεται… σταγόνα – σταγόνα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Φυλής: Μπαίνοντας στη διαδικασία κατάφερε να ρυθμίσει χρέη 468 εκατ. ευρώ, (449 εκ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, 18,965 εκ. ευρώ προς το Β ́ Περιφερειακό Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών Αθήνας και 227.953,74 ευρώ προς τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφαλίσεως & Περιθάλψεως) με μηνιαίες δόσεις 18.345,10 ευρώ, σε 25.546 μήνες, δηλαδή σε 2.128 χρόνια!
Με την ίδια απόφαση, προβλεπόταν η ρύθμιση χρεών για δύο ακόμη ΟΤΑ:
Ο Δήμος Αμαρουσίου ξεχρεώνει χρέη 56 εκατ. ευρώ (24,3 εκατ. προς το Ελληνικό Δημόσιο και 32. εκατ. προς το υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Αμαρουσίου) πληρώνοντας μηνιαίως 28.316,69 ευρώ, σε 1.991 μήνες, δηλαδή σε 165 χρόνια.
Ο Δήμος Πειραιώς εξοφλεί 10 εκατ. ευρώ (9,8 εκατ. ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο και 193.919,99 ευρώ προς το περιφερειακό υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Πειραιά) σε περίπου 12 χρόνια, με μηνιαίες δόσεις 65.972,24 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ακολούθησαν νέες εξελίξεις μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι οφειλές που έχουν «κληρονομήσει» Δήμοι από αμιγώς δημοτικές επιχειρήσεις, απαλλάσσονται από πρόσθετους φόρους, πρόστιμα, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και κάθε μορφής επιβαρύνσεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια