«Παιχνίδια» με την ανακύκλωση: Περνάει από τους ΟΤΑ στον ΕΟΑΝ

Ακυρώνονται οι αρμοδιότητες των ΟΤΑ στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων και περνάνε υπό τον πλήρη έλεγχο του κρατικού Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης

Αλλαγές στον τομέα της ανακύκλωσης με την πίτα των πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση με στόχο να παρακαμφθούν οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι της χώρας, και να περάσει ο έλεγχος σε έναν κρατικό οργανισμό, με διορισμένη με κομματικά στελέχη διοίκηση. 

Με το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον παλιό νόμο (2939/2001) για την ανακύκλωση και το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαβούλευσης και ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σ, Φάμελλος ετοιμάζεται να το καταθέσει μέσα στο επόμενο διάστημα, ουσιαστικά ακυρώνονται οι αρμοδιότητες των ΟΤΑ στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων και περνάνε υπό τον πλήρη έλεγχο του κρατικού Ελληνικού Οργανισμού

Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Με τις νέες ρυθμίσεις, ο κρατικός ΕΟΑΝ μπορεί να εγκρίνει, να απορρίπτει ή και να επιβάλλει σχέδια διαχείρισης στους ΟΤΑ, να ελέγχει και να επιβάλλει πρόστιμα τα οποία θα εισπράτει για τις δικές του ανάγκες, να προχωρά ακόμα και σε τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και των αντίστοιχων Περιφερειακών, κι όλα αυτά χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη ή δέσμευση οποιουδήποτε άλλου φορέα.

Στελέχη της τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφήνουν να εννοηθεί ότι όλο αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας “πολιτικής συναλλαγής” μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των συγκυβερνώντων Οικολόγων – Πρασίνων που φέρονται να ελέγχουν πλήρως τον ΕΟΑΝ, μέσω του προέδρου του Οργανισμού και μέλος του κόμματος Δ. Πολιτόπουλου, πολιτικού φίλου του οικολόγου υπουργού Γιάννη Τσιρώνη. Μάλιστα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η θητεία της διοίκησης του ΕΟΑΝ ορίζεται σε τρία χρόνια, με δυνατότητα παράτασης έως τον ορισμό νέου ΔΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η θητεία της διορισμένης από την παρούσα κυβέρνηση διοίκηση, ξεπερνά τον πολιτικό χρόνο και της ίδιας άλλα και τον εκλεγμένων Περιφερειαρχών και Δημάρχων.

Υπό μια ανάγνωση, ο ευαίσθητος τομέας της ανακύκλωσης με τα ιδιαίτερα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα, ανήκει στην αρμοδιότητα των εκλεγμένων απο τους πολίτες Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περνάει με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον πλήρη έλεγχο του κόμματος των Οικολόγων – Πρασίνων, το οποίο δεν εκπροσωπείται καν στη Βουλή. Επιπλέον, ο έλεγχος αυτός κληροδοτείται και στην επόμενη κυβέρνηση καθώς και στις επόμενες Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο “προικίζει” την διορισμένη διοικηση του κρατικού ΕΟΑΝ με πλήθος αρμοδιοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου, κάθε Δήμος, ανεξάρτητα δυνατοτήτων και διάθεσης, υποχρεούται, προκειµένου να ασχοληθεί µε την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων συσκευασιών, να υποβάλει Φάκελο στον ΕΟΑΝ ο οποίος µεταξύ άλλων κρίνει και την τεχνική και οικονοµική επάρκεια του Δήµου προκειµένου να δώσει άδεια.

Με το άρθρο 17, παρ. 3, οι ΟΤΑ υποχρεώνονται να οργανώνουν την συλλογή των αποβλήτων σε συνεργασία µε συστήµατα εναλλακτικής διαχείρισης, αφαιρώντας τον ρόλο που έχουν οι Περιφέρειες και οι Δημοι µέσα από τα εγκεκριµένα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).

Παράλληλα,με τις νέες ρυθμίσεις, ο ΕΟΑΝ αποκτά δικό του ελεγκτικό μηχανισμό που θα ελέγχει τους πάντες πλην του ΕΟΑΝ και θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα τα οποία θα εισπράττονται για τις ανάγκες του Οργανισμού. Να σημειωθεί, ότι υπάρχει ήδη το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ το οποίο πλέον υπολειτουργεί.

Επίσης ο ΕΟΑΝ πέραν της εναλλακτικής διαχείρισης ανακυκλωσίµων µπορεί να ασχοληθεί σύµφωνα το άρθρο 15 και µε την εναλλακτική διαχείριση άλλων προϊόντων.
ΠΗΓΗ:http://www.protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια