Σήμερα Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 το Αρχαίο Φρούριο της Φυλής θα έχει την τιμητική του.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο ρόλος του αρχαίου Φρουρίου Φυλής και του Θρασύβουλου για τη Δημοκρατία
Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 το Αρχαίο Φρούριο της Φυλής θα έχει την τιμητική του.
Ο Δήμος Φυλής το έχει αναγορεύσει σε σύμβολο της Δημοκρατίας και για το λόγο αυτό καθιερώνει ετήσιο Συνέδριο για τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, ένα φορέα διεθνούς κύρους, μέλη του οποίου είναι τρεις εν ενεργεία Πρόεδροι της Δημοκρατίας, της Ελλάδος ο Προκόπης Παυλόπουλος, της Ιταλίας ο Σέρζιο Ματαρέλα και της Πορτογαλίας ο Μαρτσέλο ντε Σόουζα.
Το Φρούριο Φυλής ήταν γνωστό,  από αρχαιοτάτων χρόνων, ως  ισχυρή οχυρωματική θέση στο δρόμο μεταξύ Αττικής και Βοιωτίας.
Υπήρξε το ορμητήριο του Αθηναίου Στρατηγού Θρασύβουλου, ο οποίος ξεκινώντας από αυτό κατέλυσε, το 403 πΧ, το τυραννικό καθεστώς τον Τριάκοντα Τυράννων που είχαν επιβάλει στην Αθήνα οι νικητές του Πελοποννησιακού Πολέμου Σπαρτιάτες ένα χρόνο πριν, δηλαδή το 404πΧ.
Τα ιστορικά γεγονότα, όπως τα περιγράφει, αναλυτικά, η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια, έχουν ως εξής:
Το 404 π.Χ., μετά την ήττα τους στη Ναυμαχία στους Αιγός Ποταμούς, οι Αθηναίοι αναγκάστηκαν να παραδοθούν, βάζοντας τέλος στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Λίγο αργότερα, ο Σπαρτιάτης ναύαρχος Λύσανδρος εγκατέστησε στην πόλη μια ολιγαρχική κυβέρνηση, που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως οι Τριάκοντα Τύραννοι. Η κυβέρνηση αυτή εκτέλεσε έναν αριθμό πολιτών και αφαίρεσε από την πλειονότητα των πολιτών σημαντικά δικαιώματά τους, φτάνοντας σε τόσο ακραίο σημείο ώστε να εκτελέσει κι ένα από τα δικά της μέλη, τον μετριοπαθή ολιγαρχικό Θηραμένη. Φοβούμενοι για τη ζωή τους, πολλοί πολίτες το έσκασαν από την πόλη με κατεύθυνση τη Θήβα.
Ο Θρασύβουλος ήταν ανάμεσα στους πρώτους που εναντιώθηκαν στην ολιγαρχία και είχε εξοριστεί στη Θήβα λίγο καιρό μετά την άνοδό της στην εξουσία. Εκεί τον υποδέχτηκε θερμά και τον υποστήριξε ο Θηβαίος ηγέτης Ισμηνίας και οι οπαδοί του, που τον βοήθησαν να προετοιμάσει την επιστροφή του στην Αθήνα. Το 403 π.Χ., οδήγησε μια ομάδα 70 εξόριστων με την οποία κατέλαβε τη Φυλή, μια οχυρή περιοχή στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία. Μια καταιγίδα εμπόδισε τις δυνάμεις των Τριάκοντα να τον απομακρύνουν άμεσα, με αποτέλεσμα πολυάριθμοι εξόριστοι να προλάβουν να φτάσουν στο πλευρό του. Όταν η σπαρτιατική φρουρά της Αθήνας, υποστηριζόμενη από αθηναϊκό ιππικό, εστάλη εναντίον του, ο Θρασύβουλος οδήγησε τους άνδρες του, που πλέον έφταναν τους 700, σε μια αιφνιδιαστική επιδρομή το ξημέρωμα στο στρατόπεδο του εχθρού, θανατώνοντας 120 Σπαρτιάτες και αναγκάζοντας τους υπόλοιπους να το βάλουν στα πόδια.
Πέντε ημέρες μετά, ο Θρασύβουλος οδήγησε την ομάδα του - η οποία ήταν πλέον αρκετά μεγάλη σε αριθμό ώστε να αφήσει 200 στη Φυλή και να πάρει 1.000 μαζί του - στον Πειραιά, το λιμάνι των Αθηνών. Εκεί, οχυρώθηκε στη Μουνιχία, ένα λόφο από όπου μπορούσε να επιβλέπει όλο το λιμάνι, και περίμενε την επίθεση των ολιγαρχικών. Οι δυνάμεις των Τριάκοντα, με τη συνδρομή των Σπαρτιατών, προέλασαν στον Πειραιά για να τον αντιμετωπίσουν. Ο Θρασύβουλος και οι άνδρες του ήταν κατά πολύ λιγότεροι αριθμητικά (5 προς 1), αλλά είχαν εγκατασταθεί σε καλύτερη θέση και ίσως επωφελήθηκαν κι από τη σύγχυση ανάμεσα στις γραμμές των ολιγαρχικών. Κατά τη διάρκεια της μάχης, οι εξόριστοι έτρεψαν σε φυγή τους αντιπάλους τους, ενώ θανάτωσαν και τον Κριτία, άτυπο αλλά ουσιαστικό αρχηγό των Τριάκοντα.
Μετά τη νίκη αυτοί, οι υπόλοιποι από τους Τριάκοντα έφυγαν από την πόλη κατευθυνόμενοι στην Ελευσίνα, ενώ οι ολιγαρχικοί μέσα στην πόλη άρχισαν να μάχονται μεταξύ τους. Νέοι αρχηγοί εξελέγησαν, αλλά δεν κατάφεραν τίποτε ενάντια στο Θρασύβουλο. Συνεπώς στράφηκαν στη Σπάρτη για βοήθεια. Από τη Σπάρτη ωστόσο, δεν κατέφθασε ο Λύσανδρος, αλλά ο συντηρητικότερος Παυσανίας. Οι δυνάμεις του τελευταίου νίκησαν τους άνδρες του Θρασύβουλου, αλλά μονάχα μετά από μεγάλη προσπάθεια. Μη θέλοντας να πιέσει καταστάσεις, ο Παυσανίας κανόνισε μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο μαχόμενες παρατάξεις. Η δημοκρατία αποκαταστάθηκε, ενώ οι ολιγαρχικοί που το επιθυμούσαν μπόρεσαν να φύγουν με ασφάλεια για την Ελευσίνα.
 Όντας πλέον σε θέση εξουσίας, ο Θρασύβουλος πέρασε ένα νόμο που παραχωρούσε συγχώρεση σε όλους, εκτός από ελάχιστους από τους ολιγαρχικούς, αποτρέποντας μια αιματηρή εκδίκηση εκ μέρους των δημοκρατικών. Για τις πράξεις του, ο Θρασύβουλος στεφανώθηκε με ένα στεφάνι ελιάς από τους συμπατριώτες του.
ΦΩΤΟ:   1. Άποψη από ψηλά του Αρχαίου Φρουρίου Φυλής
                2. Ζωγραφικός πίνακας που Απεικονίζει το Στρατηγό Θρασύβουλο, στην αίθουσα                                        Συνεδριάσεων του Δημαρχείου ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΑΚΟΣ





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια