Γ. Σγουρός: "Η Δούρου παρέλαβε ένα πρόβλημα υπό επίλυση και το μετέτρεψε σε ωρολογιακή βόμβα"



Αθήνα,  18 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Σγουρός :
Η Δούρου παρέλαβε ένα πρόβλημα υπό επίλυση και το μετέτρεψε σε ωρολογιακή βόμβα - Οι υποσχέσεις για την ανακύκλωση ήταν για τα σκουπίδια – Με τόσα ψέματα πως τολμά να αντικρίζει τους πολίτες της Δυτικής Αττικής;

Για πολιτική εξαπάτηση των κατοίκων Δυτικής Αττικής, που αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο με αφορμή τις εργασίες επέκτασης που αποφασίστηκε να γίνουν στον ΧΥΤΑ Φυλής κατηγορεί τη Ρ. Δούρου, ο Γιάννης Σγουρός.

Παράλληλα επισημαίνει ότι οι τραγικοί και ανεύθυνοι χειρισμοί της εδώ και τρία χρόνια – πράγμα που είχε επισημανθεί πολύ έγκαιρα και εξαρχής - εγκλωβίζουν τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής σε στασιμότητα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ, ενώ εξαιτίας του ανύπαρκτου σχεδιασμού υποθηκεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης προγραμμάτων ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.

Οι εργασίες επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την από 25-08-2017 απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (επισυνάπτεται), κατόπιν εισήγησης του ΕΔΣΝΑ, φορέα του οποίου προΐσταται η κα Δούρου, προκειμένου να μεγαλώσει η διάρκεια ζωής του κατά δύο χρόνια και να μην γίνει εν έτει 2017 η Αττική … Νάπολη.

Κι όμως ήταν μόλις πριν από τρία χρόνια που η Ρένα Δούρου υποσχόταν υλοποίηση του δικού της εναλλακτικού σχεδιασμού (αυτού που μιλούσε αρχικά για εξαγωγή των σκουπιδιών στην Κίνα…), κλείσιμο του «εφιάλτη» της Φυλής και απομάκρυνση από την περιοχή των οχλουσών εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων (όπως π.χ. του Αποτεφρωτήρα).

Μάλιστα θέλοντας να εκπέμψει ένα επικοινωνιακό μήνυμα για την απομάκρυνση της «χωματερής» οργάνωνε την ορκωμοσία της στην περιοχή των Λιοσίων και λίγους μήνες μετά, αδιαφορώντας ή αγνοώντας για τους κινδύνους των ενεργειών της, ακύρωνε τους ώριμους διαγωνισμούς για τη δημιουργία νέων μονάδων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, επειδή θα γίνονταν μέσω συγχρηματοδότησης από Ιδιωτικά και Κοινοτικά κεφάλαια, χάνοντας συνολικά 400 εκ. €.

Τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κατάσταση έφτασε εκεί που αναμενόταν να φτάσει με μαθηματική ακρίβεια: σε αδιέξοδο.
·         Η απορρόφηση από το ΕΣΠΑ για έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική είναι της τάξης του 0%.
·         Τα ποσοστά της ανακύκλωσης στην Αττική μειώθηκαν.
·         Καμία νέα υποδομή δεν δημιουργήθηκε.
·         Ο νέος σχεδιασμός είναι ένα ευχολόγιο.
·         Οι υποσχέσεις για απομάκρυνση οχλουσών εγκαταστάσεων όπως του Αποτεφρωτήρα Μολυσματικών Αποβλήτων πήγαν περίπατο.
·         Και ο ΧΥΤΑ της Φυλής;  Αντί κλεισίματος, εξαιτίας της τριετούς απραξίας της διοίκησης της Περιφέρειας πλέον θα ξεβραχιστούν και τα τελευταία κομμάτια βουνού, προκειμένου να «αξιοποιηθεί» και η παραμικρή σπιθαμή του. Τελικά ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν θα κλείσει γιατί έτσι το υποσχέθηκε η διοίκηση της Περιφέρειας. Θα κλείσει - γρηγορότερα μάλιστα από ό,τι αναμενόταν - λόγω κορεσμού, γιατί θα έχει γεμίσει με σκουπίδια και το τελευταίο τετραγωνικό εκατοστό του.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι «Η κα Δούρου το 2014 παρέλαβε τη διαχείριση των απορριμμάτων σε κατάσταση σαφούς προόδου. Θυμίζω ότι είχαν δημοπρατηθεί έξι διαγωνισμοί για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και τρεις διαγωνισμοί για την κατασκευή νέων μονάδων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, που θα υποστήριζαν συνδυαστικά δράσεις ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, συνολικού ύψους άνω των 400 εκ. €. Η χρηματοδότηση ήταν διασφαλισμένη από κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια. Ένα πρόβλημα δεκαετιών ήταν υπό επίλυση, χωρίς επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου.

Τρία χρόνια μετά η κα Δούρου οδήγησε την κατάσταση στο σημείο μηδέν. Όχι μόνο δεν προχώρησε ούτε στο ελάχιστο την ανακύκλωση, αλλά λόγω της τρίχρονης απραξίας της, και προκειμένου να μην μείνουν τα σκουπίδια στον δρόμο αποφάσισε να επεκτείνει τον ΧΥΤΑ στη Φυλή που υποσχόταν ότι θα κλείσει! Ειλικρινά είναι να απορεί κανείς, μετά από τόσα ψέματα, πώς τολμά να αντικρίζει τους πολίτες της Δυτικής Αττικής;

Πλέον όλοι ξέρουν ότι οι υποσχέσεις της κας Δούρου ήταν για τα σκουπίδια. Τα περί ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή ήταν συνθήματα που ξεχάστηκαν την επομένη των εκλογών. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τα ψέματα της κας Δούρου. Το πρόβλημα είναι πως εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις στην ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ Φυλής ότι η εναπομένουσα χωρητικότητα του τελευταίου κυττάρου είναι για δύο χρόνια και εάν δεν αλλάξει κάτι δραστικά άμεσα, τότε η κα Δούρου θα έχει παραλάβει το 2014 ένα πρόβλημα υπό επίλυση και το 2019 θα έχει παραδώσει μια βραδυφλεγή ωρολογιακή βόμβα. Η ευθύνη είναι εξ ολοκλήρου δική της».  



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια