Δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για τα προβλήματα των σχολείων τους (βίντεο)



   Άμεσες λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής τους διεκδίκησαν την Πέμπτη εκπρόσωποι φορέων και σωματείων των Δήμων Αχαρνών και Φυλής. Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας έφεραν στο προσκήνιο για μια ακόμα φορά την άθλια κατάσταση με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Τόνισαν τα ζητήματα υποδομών και στελέχωσης των σχολείων που σε συνδυασμό με μια σειρά οξυμένων προβλημάτων της περιοχής, όπως η ανεργία, η παραβατικότητα, η υγειονομική βόμβα της χωματερής, η έλλειψη χώρων άθλησης και αναψυχής κ.ά., βάζουν στο στόχαστρο το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους.
    Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μέσα από τα πανό και τα συνθήματα εξέφρασαν την αγανάκτηση για αυτή την κατάσταση. Και η αγανάκτηση αυτή ξεχείλισε όταν ενημερώθηκαν ότι λόγω της απώλειας του γενικού γραμματέα του υπουργείου και της κήρυξης πένθους δεν υπήρχε κάποιος παράγοντας του υπουργείου να τους συναντήσει. Οι συγκεντρωμένοι χτυπούσαν την κλειστή πύλη του υπουργείου και μία ομάδα από αυτούς πέρασε και στον αύλιο χώρο του, διεκδικώντας άμεσα συνάντηση και καταγγέλλοντας την παρουσία της Αστυνομίας. Αποτέλεσμα της δυναμικής αυτής αντίδρασης ήταν να γίνει δεκτό το αίτημά τους για συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας Κ. Μπαξεβανάκη από τον οποίο ζήτησαν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα που αποτύπωσαν σε υπόμνημα.
Ενδεικτικά, σε αυτό κάνουν λόγο για λειτουργία μόλις 4 Τμημάτων Υποδοχής σε Δημοτικά Σχολεία, ενώ οι ανάγκες λόγω της ιδιαιτερότητας του μαθητικού πληθυσμού είναι αρκετά περισσότερες. Επίσης, στην περιοχή της Β' Ανατολικής Αττικής δεν λειτουργούν 11 Τμήματα Ένταξης σε Δημοτικά και 1 σε Νηπιαγωγείο, ενώ έχουν ικανοποιηθεί μόνο 9 αιτήματα για παράλληλη στήριξη από τα 58 εγκεκριμένα, με τον κύριο όγκο να αφορά τα σχολεία του Δήμου Αχαρνών. Στην περιοχή υπάρχουν σχολεία που στεγάζονται σε αίθουσες προκάτ και κοντέινερ που χρειάζονται επισκευές και βάζουν νερό με την πρώτη βροχή, που στεγάζονται σε χώρους όπου λειτουργούσαν μαγαζιά, που δεν διαθέτουν ασφαλές προαύλιο, αίθουσες εκδηλώσεων, που έχουν προβλήματα θέρμανσης, για σχολεία που έχουν ξεπεράσει τον αρχικό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα, με αποτέλεσμα να καταργούνται αίθουσες εκδηλώσεων, γυμναστικής, ειδικοτήτων, να λειτουργούν τάξεις σε ακατάλληλους χώρους (υπόγεια, αποθήκες, καυστήρες, αίθουσα μέσα σε άλλη αίθουσα)... Οι φορείς και τα σωματεία ζήτησαν επίσης μέτρα για την προστασία των σχολείων με μόνιμους φύλακες σε 24ωρη βάση, με επαρκή φωτισμό και άλλα απαραίτητα μέτρα, αντισεισμικό έλεγχο και άμεσα μέτρα για σχολεία ακατάλληλα από παλιότερους σεισμούς, άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, αναβάθμιση του συγκοινωνιακού δικτύου με πύκνωση δρομολογίων ιδιαίτερα προς και από τα σχολεία, κατασκευή σύγχρονων δημόσιων υποδομών Αθλητισμού και Πολιτισμού.
Ενημερώνοντας για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον υφυπουργό, εκπρόσωποι των φορέων κατήγγειλαν κατ' αρχάς την έκκληση που τους απευθύνεται να είναι «ρεαλιστές» ως προς τις απαιτήσεις τους και μετέφεραν πως για τα ζητήματα της στελέχωσης τους ανακοινώθηκε πως οι τοποθετήσεις αναπληρωτών είναι ζήτημα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, ότι το κτιριακό των σχολείων είναι αρμοδιότητα των δήμων, ενώ για ζητήματα όπως η αντιπλημμυρική προστασία, η αντισεισμική θωράκιση και οι υποδομές Αθλητισμού και Πολιτισμού είναι ζητήματα αρμοδιότητας άλλων υπουργείων. Από την πλευρά τους δήλωσαν ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμένος μαζικός αγώνας ενάντια στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα, δίνοντας νέο ραντεβού στους δρόμους.
2 / 11
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια