Φωτιά θα πάρει ο ΕΝΦΙΑ στα Άνω Λιόσια με τις νέες αντικειμενικές .

Φωτιά βάζουν στην τσέπη των φορολογουμένων στις λαϊκές συνοικίες οι νέες αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών τα ακίνητα θα υπολογίζονται με νέες τιμές οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα είναι πολύ πιο μεγάλες από τις σημερινές τιμές ζώνης.
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με στόχο να φτάσουν στα επίπεδα των εμπορικών δεν σημαίνει απαραίτητα μειώσεις, παρά το γεγονός ότι η αγορά ακινήτου έχει παγώσει.
Ιδικά στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” κάθε άλλο παρά ρίχνει τις τιμές.
Μάλιστα σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης οι νέες ελάχιστες τιμές θα κινούνται κοντά στα 1.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον και έτσι πολλές περιοχές θα δουν αυξήσεις 20% και 30%.
Με την ελάχιστη τιμή κοντά στα χίλια ευρώ θα υπάρξουν αυξήσεις 250 ως και 400 ευρώ σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου.
Οι σημερινές τιμές:
Πέραμα600
Άνω Λιόσια600
Ελευσίνα650
Αγία Βαρβάρα700
Κερατσίνι700
Δραπετσώνα700
Ίλιον750
Περιστέρι750
Νίκαια800
Αιγάλεω800
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλες αυτές τις περιοχές εάν ισχύσει το χιλιάρικο θα επιβαρυνθούν με πολύ μεγαλύτερους φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ ο φόρος μεταβίβασης κλπ.
Ουσιαστικά στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει τεράστια αύξηση εάν δεν υπάρξει αλλαγή στους συντελεστές.
Μικρότερες θα είναι οι αλλαγές σε περιοχές όπως το Γαλάτσι, η Καισαριανή και ο Κορυδαλλός όπου οι τιμές κινούνται σήμερα από 850 ως 950 ευρώ/τετραγωνικό.
Στα… ίδια θα μείνουν όπως όλα δείχνουν τιμές ακινήτων σε περιοχές που βρίσκονται στο 1ο το 4ο και το 6ο διαμέρισμα της Αθήνας όπου οι τιμές είναι από 900 ως και 950 ευρώ το τετραγωνικό.

Μειώσεις στα ακριβά προάστια

Ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες θα δουν εκτίναξη των φόρων σε ακριβές περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι υψηλές θα υπάρξουν μειώσεις που θα αγγίξουν και το 40%.
Οι περιοχές όπου αναμένεται να “πέσουν” οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι το Ψυχικό, η Φιλοθέη, η Γλυφάδα, η Εκάλη, η Βουλιαγμένη, το Κολωνάκι η Κηφισιά και άλλες όπου σήμερα είναι πάνω από τα 4.000 ευρώ.

Θα γίνει της… επιτροπής

Το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει στη Βουλή διάταξη για τησύσταση 75 επιτροπών σε όλη τη χώρα οι οποίες θα εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.
Με τη σχετική διάταξη νόμου θα τοποθετούνται στις κατά τόπους επιτροπές εκπρόσωποι επαγγελματικών ομάδων ( μεσίτες, εκτιμητές, συμβολαιογράφοι, κατασκευαστές) καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων.
Επίσης στην διάταξη θα προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα έχει εποπτικό ρόλο στις 75 τοπικές επιτροπές.
Η επιτροπή αυτή θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές σε σχέση με αυτές που θα προκύπτουν από ειδικό αλγόριθμο που θα λαμβάνεται επίσης, υπόψη, για τον προσδιορισμό των τιμών.
Την ίδια ώρα μια άλλη επιτροπή η “Συντονιστική Επιτροπή” στο υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνει τις δοκιμές για την οριστικοποίηση του στατιστικού υποδείγματος για τον αλγόριθμο που θα μετατρέπει δεδομένα της αγοράς ακινήτων σε τιμές ζώνης.
Αυτό το σύστημα τροφοδοτείται από τα δεδομένα των πράξεων στα συμβολαιογραφεία, από τα στοιχεία των τραπεζών που στηρίζονται σε φυσικές εκτιμήσεις των ακινήτων και από τα μισθωτήρια συμβόλαια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια