Δυτικό Μέτωπο: Όπου φτωχός κι η μοίρα του: στα «σκαριά» νέα χωματερή στη Φυλή.


ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

Όπου φτωχός κι η μοίρα του: στα «σκαριά» νέα χωματερή στη Φυλή
Κάλεσμα σε συγκέντρωση στο ΥΠΕΝ

Τα τραγικά γεγονότα στη Μάνδρα, με το χαμό 22 ανθρώπων και τις τεράστιες υλικές καταστροφές, τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα με τις παράνομες αποθέσεις επικίνδυνων αποβλήτων στο Θριάσιο, η διαρροή δεκάδων τόνων τοξικών στραγγισμάτων από το ΧΥΤΑ Φυλής, η συνεχιζόμενη για δύο χρόνια φωτιά στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου δεν είναι τυχαία φαινόμενα. Η Δυτική Αττική είναι ο απόπατος του λεκανοπεδίου που ζουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι περισσότεροι μπορεί να έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με αυτήν την εικόνα και να τους ξενίζει. Αυτή είναι, όμως, η σκληρή πραγματικότητα στη Δυτική Αττική. Και ενώ θα έπρεπε -η κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής- να πάρουν μέτρα για την περιβαλλοντική αποκατάστασή της, εξακολουθούν να τη φορτώνουν με νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης κάθε είδους αποβλήτων. Σχεδιάζουν εγκατάσταση διαχείρισης και ταφής επικίνδυνων αποβλήτων στη Μάνδρα (λατομείο ΤΙΤΑΝ), «στοχοποιούν» τα ανενεργά λατομεία της Δυτικής Αττικής και την υπάρχουσα εγκατάσταση στη Φυλή για τις νέες περιφερειακές υποδομές (εργοστάσια επεξεργασίας - χωματερές) του συνόλου των σκουπιδιών της Αττικής.

Αντί να κλείσουν την εγκατάσταση της Φυλής, αυξάνουν τη δυναμικότητα του θηριώδους ΕΜΑΚ Φυλής, επεκτείνουν τον υφιστάμενο χώρο ταφής και εγκρίνουν νέα άδεια ιδιωτικού ΚΔΑΥ (της WATT ΑΕ), μέσα στην εγκατάσταση. Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, μαγειρεύουν και νέα χωματερή στη Φυλή, στην περιοχή της γ΄ φάσης. Χωρίς καμία δημόσια συζήτηση, «αόρατοι κύκλοι» του ΕΔΣΝΑ και της περιφέρειας διοχετεύουν στον τύπο το τελευταίο σενάριο. Η κ. Δούρου, που υπόσχονταν το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, έχει προσωπική ευθύνη για την εξέλιξη αυτή και οφείλει να δώσει δημόσια εξηγήσεις.

Δεν πάει άλλο! Η Δυτική Αττική πεθαίνει καθημερινά!  Ήρθε η ώρα να ξεσηκωθούμε!

Την ίδια ώρα, χιλιάδες πολίτες της Δυτικής Αττικής έχουν υπογράψει κείμενο του Δυτικού Μετώπου, με το οποίο απαιτούν να μη γίνει καμιά νέα εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων στη Δ. Αττική, ούτε στο Μελετάνι, ούτε στον ΤΙΤΑΝΑ, ούτε στο λατομείο Μουσαμά στη Φυλή και να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη  για νέα χωματερή στην Φυλή. Παράλληλα, διεκδικούν:
·      Δίκαιη και ισόρροπη κατανομή, σε όλες τις περιοχές, των βαρών της διαχείρισης των απορριμμάτων της περιφέρειας Αττικής.
·      Να δοθεί προτεραιότητα -στο σχεδιασμό και στη χρηματοδότηση- στις δημοτικές ή διαδημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης οργανικών υλικών.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι μαζικοί φορείς της Δυτικής Αθήνας και ο Δήμος Πετρούπολης, στις 18/12/2017, μπροστά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (Μεσογείων 119 - στάση Κατεχάκη του μετρό).


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια