Συμμετοχή του Δήμου Φυλής σε Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα μαζί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συμμετοχή του Δήμου Φυλής σε Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα μαζί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος Φυλής για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού και ενεργειακού του αποτυπώματος.
Η δυναμική που έχει αναπτύξει με πρωτοβουλίες που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου και των δημοτικών κτιρίων, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σχολεία, η ανάπλαση γειτονιών και η ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου, είχαν ως αποτέλεσμα να επιλεγεί ο Δήμος Φυλής, μεταξύ των Δήμων της Ελλάδος, να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα CESBA MED.
Στόχος του προγράμματος είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών από όλη την Ευρώπη καθώς και η ανάπτυξη μηχανισμών αξιολόγησης και ιεράρχησης των επόμενων ενεργειών. Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στο ότι δεν περιορίζεται σε μεμονωμένα δημόσια κτήρια, αλλά επεκτείνεται σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης και εφαρμογή τους σε επίπεδο γειτονιάς (π.χ. τηλεθέρμανση, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις κ.λπ.).
Στο CESBA MED συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς καθώς και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (όπως το Τορίνο και η Βαρκελώνη) από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Μάλτα, τη Κροατία.
Από την Ελλάδα συμμετέχουν το Εθνικό Αστεροσκοπείο και ο Δήμος Φυλής.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής των δύο Φορέων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς  συναντήθηκε με τον Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κωνσταντίνο Μπαλαρά.
Οι δύο άντρες συζήτησαν τις οργανωτικές λεπτομέρειες της συμμετοχής στο Πρόγραμμα και παράλληλα συμφώνησαν στη θεμελίωση μόνιμης συνεργασίας, ανάμεσα στους δύο φορείς, σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης,.
«Η συνεργασία του Δήμου  με έναν από τους πιο σημαντικούς επιστημονικούς φορείς της Χώρας, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο, προσδίδει κύρος στις πρωτοβουλίες του για την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και για τις άλλες «πράσινες» δράσεις που προγραμματίζει. Παράλληλα θα μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  CESBA MED, από το οποίο ευελπιστούμε ότι θα αποκομίσουμε τεχνογνωσία και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη» τόνισε αναφερόμενος στη συνεργασία ο Δήμαρχος Φυλής.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια