Η διαδικασία, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την επανασύνδεση του ρεύματος σε ευπαθή νοικοκυριά



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκινούν οι αιτήσεις στον Δήμο Φυλής για την επανασύνδεση ρεύματος σε ευπαθή νοικοκυριά

Η διαδικασία, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την επανασύνδεση του ρεύματος

Τις διαδικασίες για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε δημότες με χαμηλά εισοδήματα που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, ξεκινά ο Δήμος Φυλής, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που παρέχει το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Οι δημότες που ανήκουν στην κατηγορία αυτή μπορούν από αύριο, Τετάρτη 14 Μαρτίου, να υποβάλουν αίτηση για την εφάπαξ χορήγηση ειδικού βοηθήματος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/7408/1228/14.02.2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
Οι αιτήσεις θα εξεταστούν από 3μελή Επιτροπή την οποία συνέστησε ο Δήμος Φυλής βάσει της ΚΥΑ και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής, έναν του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε και έναν του Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Η Επιτροπή θα εξετάσει τις αιτήσεις, θα αξιολογήσει την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων, θα χορηγήσει το ειδικό βοήθημα με εισοδηματικά κριτήρια και θα δίνει άμεσα την εντολή για επανασύνδεση των ευπαθών νοικοκυριών.
Για την υποβολή της αίτησης οι προς εξέταση δικαιούχοι πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
1.       Να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέχρι και την ημερομηνία έναρξης ισχύος της ανωτέρω ΚΥΑ, δηλαδή έως και τις 14.02.2018.
2.       Να πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τη σχετική ΚΥΑ.
Παράλληλα με την αίτηση που θα υποβάλουν, καλούνται να προσκομίσουν μια σειρά από δικαιολογητικά (βεβαιώσεις εισοδήματος, περιουσιακής κατάστασης κ.ά.), τα οποία αναγράφονται αναλυτικά στην Αίτηση (επισυνάπτεται).
Ταυτόχρονα θα ισχύσουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 2 της Γ.Δ. 5οικ.2961-10/24.1.2017:
Εισοδηματικά κριτήρια
Σύνθεση νοικοκυριού
Εισοδηματικό όριο
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό
9.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος
13.500 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη
15.750 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη
18.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη
24.750 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα  ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη
27.000 ευρώ
Τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια προσαυξάνονται για νοικοκυριά με άτομο με αναπηρία 67% και άνω (κατά 8.000 ευρώ) ή με άτομο που έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης (κατά 15.000 ευρώ).
Περιουσιακά κριτήρια
·        Νοικοκυριά με ακίνητη περιουσία με συνολική φορολογητέα αξία έως 120.000 ευρώ, προσαυξημένη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος έως το ανώτατο όριο των 180.000 ευρώ
·        Τα μέλη του νοικοκυριού να μην εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης
Επισημαίνεται ότι:
1.      Η αποσύνδεση παροχής ρεύματος θα πρέπει να αφορά την κύρια κατοικία του υπό εξέταση δικαιούχου.
2.      Το ειδικό βοήθημα καταβάλλεται από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. απευθείας στον τελευταίο Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, όπου εκκρεμούν οι οφειλές του δικαιούχου.
3.      Το ποσό του χορηγούμενου βοηθήματος προσδιορίζεται ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής του καταναλωτή προς τον Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
4.      Το μέρος της οφειλής που δεν καλύπτεται από το βοήθημα, διακανονίζεται και εξοφλείται από τους καταναλωτές σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων ορίζεται από τον εκάστοτε Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Για υποβολή αιτήσεων και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Δημάρχου Φυλής, στο τηλέφωνο 210-2474067 (κα Βερούτη Αναστασία) από Δευτέρα ως Παρασκευή και ώρες 09:00 έως 14:00.

Επισυνάπτεται η Αίτηση (συμπεριλαμβάνεται λίστα δικαιολογητικών)



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια