Δήμου Αίγινας διαφωνεί με την επιβολή του τέλους 100€ από τον ΕΔΣΝΑ για τα μικτά απορρίμματα - κλαδέματα


   Καθώς οι γνωστές μαύρες σακούλες με τα κλαδέματα έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να κάνουν την εμφάνισή τους δίπλα στους κάδους της Υπηρεσίας Καθαριότητας, είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή για να θυμηθούμε  την απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ πέρυσι τον Σεπτέμβριο και έχει τεθεί σε εφαρμογή από 1 Ιανουαρίου 2018. Σύμφωνα με αυτήν δόθηκαν οδηγίες στην αρμόδια υπηρεσία που έχει τον έλεγχο της πύλης του ΧΥΤΑ Φυλής, προκειμένου τα οχήματα των Δήμων που μεταφέρουν σκουπίδια µε ανάμεικτο πράσινο, να επιβαρύνονται με τέλος ταφής για αυτά τα φορτία, που ορίζεται σε 100 ευρώ / τόνο. Το κόστος επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό του Δήμου Αίγινας για τη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Φυλής.
Από την άλλη ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας, που ψηφίστηκε το 2016 έχει μάλλον ανεμική εφαρμογή, με αποτέλεσμα συχνά οι όγκοι των κλαδεμάτων να είναι μεγαλύτεροι από αυτούς των οικιακών απορριμάτων. Η επιβάρυνση όμως που προκύπτει για το κόστος απόθεσής τους στον ΧΥΤΑ της Φυλής είναι κοινή για όλους τους κατοίκους του νησιού και βέβαια όσους διατηρούν παραθεριστικές κατοικίες. 
Στο σκεπτικό της απόφασης του ΕΔΣΝΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: "Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Σύμφωνα µε την υπ’ αρ. 350/16 απόφαση της Ε.Ε από την 1η Οκτωβρίου του 2016, οι Δήμοι έπρεπε να οδηγούν τα καθαρά κλαδοδέματα ατελώς στο ΕΜΑΚ προκειμένου αυτά να μετατραπούν σε εδαφοβελτιωτικό εδάφους (λίπασμα) και να µην οδηγούνται στον ΧΥΤΑ µε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις μεταξύ των οποίων και η μείωση της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ. Πολλοί Δήμοι της Αττικής συμμορφώθηκαν µε την απόφαση µε χαρακτηριστικά παραδείγματα την Κηφισιά, το Χαλάνδρι, την Πεντέλη, τα Βριλήσσια, κ.ά., ωστόσο αρκετοί Δήμοι υστερούν σημαντικά.

Αυτή ακριβώς η αδιαφορία για τη χωριστή συλλογή των κλαδεμάτων, που αποτελεί την απλούστερη και ευκολότερη έμπρακτη απόδειξη συμμετοχής των Δήμων στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, έχει ως αποτέλεσμα αφενός την υπονόμευση της πολιτικής μείωσης των απορριμμάτων και αφετέρου την επιβάρυνση των δημοτών των Δήμων µε πρόσθετες δαπάνες που αντιστοιχούν στα τέλη ταφής για τα πράσινα απορρίμματα".
Βέβαια ο δήμος της Αίγινας είναι νησιωτικός και τουριστικός, αντιμετωπίζοντας ένα διπλό πρόβλημα, μία διπλή επιβάρυνση. Ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης, μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, σε σχετική ερώτηση είχε διαφωνήσει με την επιβολή αυτού του τέλους για τα μικτά απορρίμματα - κλαδέματα, λέγοντας ότι όταν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, πρέπει αντίστοιχα να δίνονται στους δήμους και οι δυνατότητες για να τις εφαρμόζουν. 
Πάντως, όπως φαίνεται στους εξωτερικούς χώρους, η "διελκυστίνδα" ανάμεσα στην Υπηρεσία Καθαριότητας και όσους πετούν μεγάλους όγκους κλαδεμάτων έχει ήδη ξεκινήσει και αν επαναληφθούν τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, η απόθεση κλαδεμάτων θα ενταθεί μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου τον Μάιο. Και βέβαια πάντα με το ερώτημα να παραμένει, αν ο δήμος έχει ή θα μπορούσε να έχει την δυνατότητα να μεταφέρει ξεχωριστά κλαδέματα και απορρίμματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια