Δυο μήνες διαβούλευση για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, ζητούν οι δήμαρχοι

" Παρά τις επανειλλημένες δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα μας δοθεί προς διαβούλευση πριν το Πάσχα, το νομοσχέδιο για την αλλαγή του Καλλικράτη, αυτό τελικά δεν έγινε. Η Αυτοδιοίκηση όμως και οι τοπικές μας κοινωνίες δεν μπορούν να εξαρτούν το μέλλον τους από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες", αναφέρει σε δήλωση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης
" Η Ελλάδα βιάζεται και η Κυβέρνηση καθυστερεί. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε άλλο.

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Να βάλουμε τις ισχυρές βάσεις για να χτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή, προωθώντας μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους, μέσα από την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης, που θα δίνει προτεραιότητα στον πολίτη και θα προωθεί την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Η Κ.Ε.Δ.Ε έχει ήδη καταθέσει από τον Οκτώβριο του 2016 , μετά τη διεξαγωγή του ειδικού θεματικού συνεδρίου του Βόλου, συγκεκριμένες θέσεις που αφορούν τόσο το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, όσο και του εκλογικού συστήματος. Οι θέσεις αυτές έχουν επικαιροποιηθεί και ψηφισθεί κι από τα δύο τακτικά μας συνέδρια.
Της Θεσσαλονίκης το Δεκέμβριο του 2016 και των Ιωαννίνων, το Δεκέμβριο του 2017.

Την ολοκληρωμένη , κοινή μας πρόταση για την αυτοδιοικητική διακυβέρνηση θα τη διαμορφώσουμε την επόμενη βδομάδα, μέσα από
την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε., που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 17 Απριλίου, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Κάραβελ, αλλά και στο Κοινό Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο την Τετάρτη και Πέμπτη 18 και 19 Απριλίου.


Στις δύο κορυφαίες αυτές πολιτικές εκδηλώσεις θα έχουν την ευκαιρία οι αιρετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ Βαθμού να διατυπώσουν τις απόψεις τους πάνω στο περιεχόμενο της μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους αλλά και στην ανάγκη να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών, που συνδέεται άμεσα με το εκλογικό σύστημα.

Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να ανατρέψουν τον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό κρύβοντας μέχρι την τελευταία στιγμή ένα νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι βρίσκεται εδώ κι ένα χρόνο υπό διαμόρφωση κι επεξεργασία, θα διαψευστούν.

Με αφετηρία τις δύο σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες της ερχόμενης εβδομάδας προχωράμε με αποφασιστικότητα στη συγκρότηση ενός ισχυρού κι ενιαίου αυτοδιοικητικού μετώπου, που θα διεκδικήσει με συγκροτημένες θέσεις και προτάσεις, έχοντας τη
στήριξη των τοπικών μας κοινωνιών, την προώθηση ενός νέου μοντέλου Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης. 

Μιας Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, που θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα δίνει προτεραιότητα στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. 

Στο πλαίσιο αυτό 

1.    Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη να παραστεί, εφόσον το επιθυμεί, στο Κοινό Συνέδριο Κ.Ε.Δ.Ε. – ΕΝ.Π.Ε. προκειμένου να ακούσει τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης πάνω στο ζήτημα της μεταρρύθμισης και να τοποθετηθεί επ’ αυτών.

2.    Να υπάρξει δημόσια δέσμευση του Υπουργού ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης , πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση από τη Βουλή, τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να μπορέσουν να το μελετήσουν και να τοποθετηθούν πάνω σε αυτό τα Δημοτικά Συμβούλια όλων των Δήμων της χώρας, οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και η
Κ.Ε.Δ.Ε. .

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια