Η ΟΠΚΕ αποδεικνύει την επιχειρησιακή της αξία

   
   Το περιστατικό που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ξημερώματα Παρασκευής αποδεικνύει για πολλοστή φορά πως οι ΟΠΚΕ είναι το κατάλληλο εργαλείο για την 
αντιμετώπισης της σκληρής εγκληματικότητας που καλπάζει στη Δυτική Αττική από Ρομά και ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Συγκεκριμένα, η ΟΠΚΕ Περιστερίου σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Ζεφυρίου ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών κλήθηκε να συλλάβει Ρομά φυγόποινο κατάδικο σεσημασμένο για κλοπές και ληστείες.
     Με άριστη συνεργασία μεταξύ του Τ.Α Ζεφυρίου και της ΟΠΚΕ Περιστερίου πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για τη σύλληψη του δράστη εντός του καταυλισμού Ζεφυρίου. Η συνδρομή της ΟΠΚΕ Περιστερίου ήταν καθοριστική καθώς όπως αποδείχθηκε τα λιγοστά άτομα του Τ.Α Ζεφυρίου δεν θα μπορούσαν να συλλάβουν τον δράστη λόγω της συγκέντρωσης πληθώρας αριθμού Ρομά οι οποίοι θα τους επιτίθονταν και θα δημιουργούνταν επεισόδια.
    Πράγματι, κατά την επιχείρηση για τη σύλληψη του δράστη και παρά το γεγονός πως υπήρξε ΟΠΚΕ οι Ρομά δεν δίστασαν να επιτεθούν στους αστυνομικούς με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο. Η ΟΠΚΕ Περιστερίου κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς αλλεπάλληλες ενέργειες από Ρομά με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο καταφέρνοντας παράλληλα να συλλάβει τον φυγόποινο κατάδικο. Πάγια τακτική των Ρομά στα πλαίσια των αστυνομικών επιχειρήσεων είναι η δημιουργία ταραχών ώστε ο δράστης ή οι δράστες να καταφέρνουν να ξεφεύγουν.
     Ταυτοχρόνως, η ΟΠΚΕ Περιστερίου με τα ενδεδειγμένα μέτρα αυτοπροστασίας χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι αστυνομικοί κατάφερε και απώθησε το πλήθος έχοντας συλλάβει τον δράστη. Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει για πολλοστή φορά την επιχειρησιακή αναγκαιότητα των ΟΠΚΕ, την ανάγκη ενίσχυσης τους σε υλικοτεχνική υποδομή και εκπαίδευση καθώς και την περαιτέρω αξιοποίηση τους από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ με στόχο να αποδώσουν τα μέγιστα απαλλάσσοντας τις ΟΠΚΕ από ένα ευρύ πάρεργο που υφίστανται (μεταγωγές, φύλαξη στόχων) . Οι ΟΠΚΕ αποτελούν την απάντηση στη σύγχρονη τάση του εγκλήματος το οποίο έχει μεταλλαχθεί σε ιδιαίτερα σκληρό και αδίστακτο.
    Η αριθμητική επάρκεια μιας ομάδας εν αντιθέσει με ένα πλήρωμα περιπολικού ή μια ομάδα ΔΙΑΣ σε συνδυασμό με την καλύτερη εκπαίδευση τους από τον μέσο αστυνομικό, τα ειδικά υλικά, την τακτική ευκινησία και επιχειρησιακή ευελιξία τους δίνει το πλεονέκτημα απέναντι στο έγκλημα. Το επιθετικό φρόνημα των ομάδων πρέπει να καλλιεργηθεί περαιτέρω με κάλυψη των ενεργειών και επιβράβευση των ομάδων από πολιτική και φυσική ηγεσία. Η συστηματική αστυνόμευση δεν μπορεί να λάβει χώρα από άοπλους και ανεκπαίδευτους αστυνομικούς Αστυνομικών Τμημάτων αλλά από κατάλληλες δυνάμεις επαρκώς εξοπλισμένων και εκπαιδευμένων ικανές να αντιμετωπίσουν ειδικές καταστάσεις όπως αυτές που λαμβάνουν χώρα καθημερινώς στη Δυτική Αττική.   
 
 
Γιάννης Νικήτας
Πηγή: thinknews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια