Εσωτερικός έλεγχος: Ένα άγνωστο και παρεξηγημένο αντικείμενο στην ελληνική δημόσια διοίκηση


Τη σημασία των μονάδων εσωτερικού ελέγχου στους ΟΤΑ και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στη διασφάλιση της νομιμότητας και της αξιοπιστίας της οικονομικής διαχείρισης, υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες στη σχετική ημερίδα που διοργάνωσαν η γενική γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και η Expertise France (Τεχνική Βοήθεια για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση).
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη τόνισε την ανάγκη ο εσωτερικός έλεγχος ως βασικός μηχανισμός βελτίωσης να υιοθετηθεί από το σύνολο της δημόσιας διοίκησης. Όπως εξήγησε, ο έλεγχος αυτός έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί πρωτίστως εσωτερική διαδικασία κάθε υπηρεσίας και φορέα και δεν πρέπει να συγχέεται με τον εξωτερικό έλεγχο. 
«Ο εσωτερικός έλεγχος αποτελεί ένα άγνωστο και συχνά παρεξηγημένο αντικείμενο στην ελληνική δημόσια διοίκηση ωστόσο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την καλή λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας η οργανισμού», τόνισε η κ. Γεροβασίλη. Η υπουργός
αναφέρθηκε εκτενώς στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, η οποία όπως είπε κινείται σε τρεις άξονες: Τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και την εμπέδωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας της διοίκησης. «Σε αυτούς τους τρεις άξονες προχωράμε συντονισμένα υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης», πρόσθεσε η αρμόδια υπουργός.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στους νέους θεσμούς και στα εργαλεία «που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προόδου σε αυτούς τους δύσκολους τομείς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται διαχρονικά από αδύνατα σημεία και παθογένειες».  
Όπως είπε, για να είναι οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου αποτελεσματικές και αποδοτικές χρειάζεται εφαρμογή κατάλληλων προτύπων και μεθοδολογιών ελέγχου, παροχή κατάλληλων εργαλείων και υποδομών, εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των ελεγκτών, επαρκής στελέχωση με υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, πρόβλεψη για την πιστοποίηση των ελεγκτών και συνεχή εκπαίδευση, καθώς και αλλαγή της κουλτούρας των υπαλλήλων και των αιρετών.
 Πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνεργασία με την γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης για αναβάθμιση και διασύνδεση των διοικητικών ελεγκτικών μηχανισμών προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Κωνσταντίνος Χρήστου. Όπως ανέφερε, «πρόκειται για δράσεις που περιορίζουν τις αλληλοεπικαλύψεις, βάζουν τέλος στη σπατάλη των ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων, βάζουν τέλος στην επιβάρυνση της ελεγχόμενης υπηρεσίας από τη διενέργεια πολλαπλών ελέγχων για το ίδιο αντικείμενο».
Ο Ντανιέλ Ντότο, συντονιστής για την Ελλάδα, επικεφαλής του τμήματος διακυβέρνησης και δημόσιας διοίκησης της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε ότι οι εσωτερικοί ελεγκτές θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι, να ορθώνουν το ανάστημά τους και να υποστηρίζουν τα ευρήματά τους, να χαίρουν σεβασμού από το υπόλοιπο προσωπικό και να εκφέρουν τις απόψεις τους με αντικειμενικότητα.
Την ανάγκη μεταφοράς τεχνογνωσίας προκειμένου να ενδυναμωθεί και να αναβαθμιστεί το σύστημα εσωτερικού ελέγχου των ΟΤΑ αφήνοντας ανέγγιχτη τη διοικητική αυτοτέλειά τους, επισήμανε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την πεποίθησή του, πως το κράτος πρέπει να ασκεί εποπτεία στους δήμους, αρκεί ο έλεγχος αυτός να μην περιορίζει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια τους. Ο κ. Πατούλης πρότεινε την ενοποίηση των εξωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών. τη συγκρότηση των δομών εσωτερικού ελέγχου στους δήμους με τη συνεργασία τους με την ΚΕΔΕ, την ισορροπία μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων, καθώς και την υιοθέτηση των καλών πρακτικών των άλλων ευρωπαϊκών χωρών προσαρμοζόμενων στις συνθήκες και την κοινωνική κουλτούρα της χώρας.
Την εμπειρία του το 2010 ως τότε δημάρχου Χαϊδαρίου, να δημιουργήσει τμήμα εσωτερικού ελέγχου στον δήμο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μαραβέλιας, νυν μέλος στο ΔΣ της ΕΝΠΕ, ο ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Ένωσης Κώστα Αγοραστό. Όπως είπε, «κανένας υπάλληλος που είχε τα ανάλογα προσόντα δεν θέλησε να μπει σε αυτή τη «δύσκολη» θέση και όταν είπαμε να καλέσουμε για αρχή έναν εξωτερικό συνεργάτη, είχαμε την απόλυτη άρνηση του σωματείου. Το ζήτημα έμεινε στα χαρτιά και παρότι έχει επικαιροποιήσει το οργανόγραμμά του ο δήμος Χαΐδαρίου, δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα τμήμα εσωτερικού ελέγχου».
Τέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εισαγωγής στην καθημερινή λειτουργία των δήμων θεσμών εσωτερικού ελέγχου και λογοδοσίας, υπογραμμίζοντας ότι είναι αποτελεσματικότερες από τις ποινικές διώξεις και την επιβολή αυστηρών ποινών. «Κάποιοι ίσως να θεωρούν τη θεσμική αυτή πρακτική ανεπαρκή και υπερβολικά ήπια. Κάνουν λάθος όμως αν νομίζουν ότι η ανομία και η διαφθορά στο δημόσιο είναι ζήτημα ηθικού τάχα ελλείμματος στελεχών του δημοσίου και ότι αν πλειοδοτούσε κανείς σε διώξεις θα έφερνε αποτέλεσμα», τόνισε.
πηγή:https://left.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια